Politika

Petković demantuje Kurtijeve tvrdnje: Kad neko hoće sprovođenje sporazuma, on stvara uslove za to, a ne šalje ROSU

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/01/2023

-

21:21

Petković demantuje Kurtijeve tvrdnje: Kad neko hoće sprovođenje sporazuma, on stvara uslove za to, a ne šalje ROSU
Petković demantuje Kurtijeve tvrdnje: Kad neko hoće sprovođenje sporazuma, on stvara uslove za to, a ne šalje ROSU - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković demantovao je danas više izjava kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Petković je u pisanoj izjavi naveo da je laž Kurtijeva tvrdnja da su ljudi u ruskim uniformama dovođeni iz Srbije na barikade na severu KiM.

"Kosovska policija je zatvorila prelaze Jarinje i Brnjak prvog dana barikada, a putevi su bili blokirani i jedini prelaz gde bi autobusi mogli da prođu bio je Merdare, koje se nalazi južno od Ibra, što znači ili je te nepostojeće autobuse pustio Kurti, ili on ne govori istinu, a biće da je ovo drugo", naveo je Petković.

On je dodao da Kurti ne pokazuje dokaze za to jer oni ne postoje.

"Dogovor o sklanjanju barikada i očuvanju mira doneli su predsednik Aleksandar Vučić i srpski narod na severu, tako da su još jednom pale sve Kurtijeve laži da Beograd poslednjih godinu dana želi da napadne Kosovo", istakao je Petković.

On je ukazao da je sve vreme napadao Kurti slanjem Rosu na sever.

Petković je naveo da je lažna i izjava Kurtija da bi Albanci bili masakrirani da NATO nije na Kosovu i Metohiji.

"Srbi na Kim su jedini narod koji se napada, progoni i ubija od strane Prištine, a pritom se to stradanje nije dešavalo samo u vreme rata, nego i posle, i to kad su Kfor i Nato uveliko bili prisutni na KiM", kazao je Petković.

On je podsetio da se poslednji pokušaj ubistva desio na Badnji dan, kada je pripadnik Kosovskih bezbednosnih snaga pucao u dečaka Stefana i mladića Miloša dok su nosili badnjak.

Treća lažna izjava Kurtija, naveo je Petković, je da ekonomski Priština proliva krv zbog neplaćanja struje na severu.

"Sporazum o energetici je postignut na insistiranje Beograda, a da bi licenca za Elektrosever postala operativna, Priština mora da ispuni svoje obaveze, što podrazumeva i dogovor o distributivnim uslugama, a njega još nema", naveo je Petković.

"Da je Kurtiju zaista stalo da se sprovede mapa puta ne bi stvarao ratno stanje na severu, gradio baze i ugrožavao živote ljudi. Kad neko hoće sprovođenje sporazuma, on stvara uslove za to, a ne šalje ROSU da okupira sever", poručio je Petković.

 

Komentari (0)

Srbija