Politika

Sud pravde EU odlučio da isključi Prištinu iz učešća u organizaciji za elektronske komunikacije

Komentari

Autor: Tanjug

17/01/2023

-

14:00

Sud pravde EU odlučio da isključi Prištinu iz učešća u organizaciji za elektronske komunikacije
Evropski sud pravde - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sud pravde EU saopštio je danas da je odlučio u korist Španije da isključi Kosovo iz učešća u Organizaciji evropskih regulatora za elektronske komunikacije (BEREC).

Vrhovni sud EU u presudi, koja je danas objavljena, ukazuje da Evropska komisija, koja je 2019. godine dozvolila Kosovu da učestvuje u radnim grupama regulatornog tela, nije bila nadležna da odobri takvu odluku, jer je njena jedina funkcija u BEREC da "kontroliše pravilno funkcionisanje propisa".

Sudije Evropskog suda pravde, sa sedištem u Luksemburgu navode da njihov stav nije u vezi sa činjenicom da Kosovo nije priznato kao suverena država u okviru EU.

Spor je nastao u martu 2019. godine kada je Evropska komisija ovlastila nekoliko balkanskih zemalja, kao i Kosovo, da učestvuju u saradnji između nacionalnih regulatornih organa i BEREC.

Španija je podnela žalbu Opštem sudu EU za poništavanje te odluke tri meseca nakon njenog donošenja. 

Španija je u žalbi navela da izvršna vlast EU nije imala nadležnost da jednostrano postavlja standarde rada i istakla da se "Kosovo ne može smatrati "trećom zemljom" koja ima kapacitet da učestvuje u radu organa kao što je BEREC.

Iako je Opšti sud prvobitno odbio špansku žalbu, Španija nije odustala i uložila je žalbu najvišim instancama.

Evropski sud pravde je, ipak, odlučio da ne bi ugrozio učešće Kosova u BEREC-u da sačuva efekte odluke Komisije do donošenja novih pravila rada između te organizacije i privremenih prištinskih institucija, a ta vanredna situacija mora da se reši u roku od najviše šest meseci.

Komentari (0)

Srbija