Politika

Specijalizovano tužilaštvo traži produženje pritvora za Seljimija i Krasnićija

Komentari

Autor: Tanjug

17/01/2023

-

14:55

Specijalizovano tužilaštvo traži produženje pritvora za Seljimija i Krasnićija
Specijalizovano tužilaštvo traži produženje pritvora za Seljimija i Krasnićija - Copyright scp-ks.org/sr

veličina teksta

Aa Aa

Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu zatražilo je od suda da produži pritvor nekadašnjim vođama tzv. OVK  Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, optuženima za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Kako se navodi u dopisi tužilaštva, objavljenom na sajtu Specijalizovanih veća Kosova, sudija za prethodni postupak i Apelacioni sud su u više navrata smatrali da je Seljimivijev pritvor višestruko opravdan, te bi pritvor bio dovoljan da se rizici minimalizuju, a da je pritvorski period uzimajući u obzir sve relevantne okolnosti, razuman.

Takođe se navodi da se od prethodne odluke nije došlo do promene koja bi dovela do odstupanja od te odluke o produženju pritvora.

Produženje pritvora su zatražili zbog opasnosti od bekstva, sumnje da će ometati postupak tako što će uništiti dokaze ili uticati na žrtve, svedoke ili saučesnike i zbog okolnosti koje ukazuju da će ponoviti ili dovršiti krivično delo.

Specijalizovano tužilaštvo je navelo iste razloge i u zahtevu za priduzenje pritvora Krasnićiju.

Krasnići i Seljimi su zajedno sa Hašimom Tačijem i Kadrijem Veseljem uhapšeni 5.  novembra 2020. godine i od tada su u Hagu u pritvoru.

Sva četvorica nekadašnjih vođa OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine u 40 mesta u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici tzv. OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena tokom sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv tzv. OVK.

Komentari (0)

Srbija