Politika

Kosovska policija na Jarinju zabranjuje ulazak vozilima sa KM tablicama

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

22/01/2023

-

17:54

Kosovska policija na Jarinju zabranjuje ulazak vozilima sa KM tablicama
Kosovska policija na Jarinju zabranjuje ulazak vozilima sa KM tablicama - Copyright Euronews/Enes Radetinac

veličina teksta

Aa Aa

Kosovska policija je na administrativnom prelazu Jarinje nastavila da zabranjuje ulazak vozilima sa KM registarskim tablicama, javlja reporter Tanjuga koji je na terenu.

Kosovska policija je danas pre podne čak na ulazu u severni deo Kosovske Mitrovice branila ulaz vozilima sa KM tablicama.

Na ulazu na KiM iz pravca Raške stvorene su velike kolone, čemu je verovatno doprineo i odron na putu, pa je otvorena samo jedna traka ka KiM.

Kosovska policija je pre dva dana počela da zabranjuje ulazak na KiM vozilima sa KM tablicama, ako im je registracija produžena nakon sporazuma Beograda i Prištine o registarskim oznakama dogovorenim 23. novembra u Briselu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je pre nekoliko dana da Aljbin Kurti ponovo pokušava da izazove novu krizu i tenzije na severu Kosova i Metohije time što "njegovi policajci ne dozvoljavaju vozilima koja imaju uredne registracije sa KM oznakama da pređu preko prelaza Jarinje i Brnjak".

U četvrtak je portparol EU za spoljnu politiku Peter Stano naveo da Kosovo treba da se uzdrži od izvršenja akcija protiv vlasnika automobila koji imaju tablice KM i da poštuje status kvo, sve dok problem ne bude rešen u okviru dijaloga na trajan način.

Na konferenciji za novinare u Evropskoj komisiji, Stano je odgovorio na pitanje o izjavi ministra unutrašnjih poslova tzv Kosova, koji je optužio Srbiju da izdaje ili obnavlja registarske tablice KM.

Stano je kazao da je EU primila na znanje "srpsku odluku od 6. decembra prošle godine da nalepnice za KM tablice neće biti obnovljene, a da se obnova osiguranja i tehničkog pregleda odnosi na automobil, a ne na tablice i stoga, to ne može da se računa kao obnova tablica".

On je ponovio poziv EU za poštovanje sporazuma od 23. novembra prošle godine.

"Mi pozivamo sve strane da u celosti i bezuslovno poštuju sporazum postignut 23. novembra prošle godine. Sa ovim sporzumom Kosovo i Srbija su se dogovorile, što se tiče tablica, da ne eskaliraju situaciju i da se fokusiraju na EU predlog za normalizaciju odnosa.To uključuje da Kosovo treba da se uzdrži od izvršenja akcija protiv vlasnika koji imaju tablice KM i da poštuju status kvo sve dok problem ne bude rešen u okviru dijaloga na trajan način. To takođe uključuje i da Srbija ne izdaje KM tablice", rekao je Stano i nastavio:

"Mi smo primili na znanje srpsku odluku od 6 decembra prošle godine da nalepnice za KM tablice neće biti obnovljene a da obnova osiguranja i tehničkog pregleda se odnosi na automobil a ne na tablice. Stoga, to ne može da se računa kao obnova tablica“, naglasio je.

Ponovio je da svi treba da poštuju sporazume i da se okrenu na normalizaciju odnosa.

"Svako pitanje o interpretaciji onog što je bilo dogovoreno 23. novembra treba da bude predmet razgovora sa olakšivačima dijaloga, a ne preko nekoordiniranih akcija na terenu, koje bi mogle da destabiliziraju već krhku situaciju“, poručio je Stano.

 

Komentari (0)

Srbija