Politika

Gervala kaže da je predlog o ZSO mrtav, Petković poručuje da je to obaveza koju je Priština preuzela u dijalogu

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

24/01/2023

-

14:33

Gervala kaže da je predlog o ZSO mrtav, Petković poručuje da je to obaveza koju je Priština preuzela u dijalogu
Gervala kaže da je predlog o ZSO mrtav, Petković poručuje da je to obaveza koju je Priština preuzela u dijalogu - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Kosovska ministarka Donika Gervala izjavila je da je predlog o Zajednici srpskih opština "mrtav", jer je, prema njenim rečima, ustavni sud u Prištini utvrdio da 23 člana sporazuma o ZSO nisu u skladu sa takozvanim kosovskim ustavom.

"Beograd priča o Zajednici, ali ovaj predlog je mrtav i ne može da se oživi. Ustavni sud je odlučio da ne može doći do stvaranja Zajednice. Nije moguće naći vladu u demokratskom svetu koja je spremna da sprovede nešto što krši njen ustav", rekao je Gervala u intervjuu za estonski javni servis "ERR".

Kako navodi "Reporteri", za Gervalu je jednonacionalno udruživanje, koje Srbija traži, rešenje iz 19. veka, ali ona dodaje da je Priština spremna da razgovara o pravima manjina ako zvanični Beograd pristane da razgovara na isti način o albanskoj manjini u Srbiji. 

"Za nas nije problem da Srbima damo ista prava koja Srbija daje svojim manjinama. Trenutno garantujemo veća prava manjinama nego bilo kome drugom u regionu", dodala je ona.

Govoreći o zahtevu Srbije da ZSO ima izvršna ovlašćenja, Gervala je kao primer navela Bosnu i Hercegovinu, koja se, prema njenim rečima, pretvorila u nefunkcionalnu državu jer je srpski entitet u BiH dobio takvu izvršnu vlast.

"Ovako nešto nećemo raditi na Kosovu. Prava manjina su važna, mi smo multietnička zemlja, ali davanje takvih prava koja parališu našu zemlju i čine je nefunkcionalnom neće se desiti", istakla je Gervala.

Petković: ZSO nije tema za retoričke vežbe razmatranja

Na njenu izjavu reagovao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju petar Petković koji je naveo da to pokazuje svu suštinu Kurtijeve militantne politike prema Srbima.

"Kako to je da je za Kurtija Briselski sporazum mrtav, a nije mrtva fašistička ideja velike Albanije. Ovakav pristup Prištine, pitanje je isključivo za Evropsku uniju i SAD, jer je jasno kao dan da je Kurti izvor svih problema na Kosovu, jer je on taj koji govori da je dijalog mrtav", naveo je Petković.

On kaže da prištinski političari uporno odbijaju da shvate da ZSO nije tema za retoričke vežbe i razmatranja, već da je reč o jasnoj i nedvosmislenoj obavezi koju je Priština preuzela u dijalogu sa Beogradom.

"Priština je sama sebi namerno stvorila navodne prepreke za sprovođenje obaveza iz Briselskog sporazuma i neka ih sama i otkloni, jer proces dijaloga i normalizacije odnosa ne može da napreduje ukoliko prištinski političari tvrdoglavo nastave da odbijaju da sprovedu potpisano i da se pri tome još i hvale sopstvenom nekredibilnošću", kaže Petković. 

Rekao je da Gervala nastoji da objasni da je Zajednica srpskih opština nekakav kapric, a ne nasušna potreba jednog ugroženog naroda, iako svakodnevno nasilje koje Kurtijev režim sprovodi, upravo potvrđuje da je stvaranje efikasnog političkog i institucionalnog zaštitnog mehanizma uslov opstanka srpskog naroda i zaštite njegovih kolektivnih prava.

"Nije Zajednica srpskih opština devetnaestovekovni koncept, kako tvrdi Gervala Švarc, ali zato Kurtijeva politika podjarmljivanja Srba i nametanja apsolutne albanske dominacije na Kosovu i Metohiji jeste nešto što pripada najmračnijim istorijskim epohama", rekao je on. 

Komentari (0)

Srbija