Politika

Sastali se Dačić i Čavušoglu: "Turska da iskoristi svoj uticaj na Prištinu po pitanju primene Briselskog sporazuma"

Komentari

Autor: Tanjug

26/01/2023

-

13:19

Sastali se Dačić i Čavušoglu: "Turska da iskoristi svoj uticaj na Prištinu po pitanju primene Briselskog sporazuma"
Sastali se Dačić i Čavušoglu: "Turska da iskoristi svoj uticaj na Prištinu po pitanju primene Briselskog sporazuma" - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Ankari, nakon sastanka sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom, da bi Srbija volela da Turska bude važan faktor stabilnosti u našem regionu i da je naša molba da Turska iskoristi svoj uticaj na Prištinu po pitanju primene Briselskog sporazuma na KiM.

Dačić je preneo na konferenciji za medije da je sa Čavušogluom razgovarao i o aktulenoj situaciji na Balkanu.

"Mi bismo voleli da Turska bude važan faktor regionalne stabilnosti u našem regionu, a to znači da je naša molba da Turska iskoristi svoj uticaj i kada je reč o Prištini kako bismo imali konstruktivan odnos od  Prištine kada je reč o primeni Briselskog sporazuma i drugih ranije potpisanih sporazuma, kako bismo uopšte mogli da razgovaramo o nekim trajnim političkim rešenjima", poručio je Dačić.

Naveo je da u svakom slučaju mora da se spreči situaciju da, kako je rekao, mi svi pojedinačno budemo faktori i učesnici u nečemu što je problem, nego da smo deo rešenja problema.

Poručio je da bez obzira što možda razmišljamo različitio o nekim pitanjima, treba da delujemo zajedno i razvijamo atmosferu međusobnog poverenja.

"Zato sa radošću potvrđujem da ćemo predsednik Vučić i ja  učestvovati ovde na svim forumima koji se organizuju. Očekujemo i posete našem regionu i ministara i predsednika Turske. Imaćemo uspešan nastavak saradnje i u narednom periodu. Naši odnosi su na veoma visokom nivou i hvala svima koji su tome doprineli, a u najvećoj meri predsednici Erdogan i Vučić", rekao je Dačić.

Dačić je izjavio i da je siguran da će turisti iz Srbije ovog leta putovati u Tursku samo sa ličnim kartama. Na konferenciji za medije nakon razgovora sa turskim kolegom Mevlutom Čavušoglu u Ankari, odgovarajući na pitanje novinara, Dačić je objasnio da je sporazum o putovanju samo sa ličnim kartama između Turske i Srbije potpisan prošle godine, ali da je ostala obaveza parlamenata dveju zemalja da ga ratifikuju.     

profimedia

 

Kako je istakao, Turska je to uradila i ostala ja obaveza da to uradi i Srbija, ali da to nije bilo moguće zbog raspuštanja parlamenta i izbora.

"Znate da su bili izbori, zatim formiranje vlade, pa je parlament počeo da radi u zakonodavnom delu tek krajem oktobra. Možete očekivati da će sve to biti vrlo brzo  završeno. Siguran sam da će nova turistička sezona moći da se odvija u skladu sa tim sporazumom", rekao je Dačić.

Čavušoglu: Ovo je zlatno doba saradnje Srbije i Turske

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čaušoglu ocenio je danas da su Srbija i Turska u "zlatnom dobu" bilateralne saradnje, kao i da je to istakao ne samo u razgovoru sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem već i telefonskom razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je, nakon tet-a-tet razgovora sa Dačićem u Ankari rekao da će Turska nastaviti da radi na unapređenju odnosa i naglasio da je Turska spremna da pomogne Srbiji u vezi s nedavnim poplavama.

On je kazao i da je Turska ostvarila najviše poseta sa Srbijom, u odnosu na druge zemlje i podsetio da su dve zemlje u septembru razgovarale o ojačavanju infrastrukture.

"U mom mandatu sam bio pet puta u Srbiji, učestvovao na mnogim sastancima, srećan sam zbog saradnje i što možemo da razmenimo naša iskustva. Razgovarali smo i o ekonomiji i turizmu, da razvijemo taj obim koji je trenutno 2,5 milijardi dolara, a cilj nam je 5 milijardi dolara. Tome ćemo u narednom periodu da težimo, ali i u drugim oblastima", rekao je on.

Dačić osudio paljenje Kurana

Dačić je rekao da je tragično da u jednom društvu koje je deo EU i Zapada postoji atmosfera da se tako nešto dogodi. Naročito zato, dodao je, što smo svi mi decenijama unazad bili u prilici da slušamo razne lekcije iz tih delova sveta.

"Tamo gde neko pali knjige, to je prvi korak da neko pali i ljude. Moram da kažem, i pored svih ratova na prostoru bivše Jugoslavije koji su bili i krvavi, nisam čuo da se negde desilo u našem regionu da je neko zapalio Bibliju ili Kuran", istakao je Dačić.

Govoreći o investicijama, Čavušoglu je rekao da su se investicije uvećale sa milion na 400 miliona dolara, kao i da je za to zaslužna vlada, koja pomaže turskim firmama da brzo rešavaju svoje probleme.

"Otvorena je još jedna filijala Halk banke i planiramo da otvorimo još, da ih bude ukupno 40. To će biti velika podrška za naše firme i ekonomiju Srbije. Naša saradnja u bankarskom sektoru je veoma važna. Kada sagledamo sve oblike saradnje, neophodan je četvrti sastanak mešovite trgovinske komisije", rekao je Čavušoglu.

On je dodao i da Ministarstva odbrane imaju dobru saradnju, kao i da se teži da se i ona još više razvije.

On je dodao i da je u cilju povećanja turizma, povećan broj letova, kao i da će se taj broj značajno povećati kada se uvede putovanje sa ličnom kartom.

"Trenutno imamo direktan let do Ankare i Istanbula,biće dodat i Izmir. Imamo čarter letove prema Alanji, ta linija će biti važna što se tiče razvoja turizma. Povećaćemo broj letova, sada imamo tri diplomatska predstavništva, jer je konzularno otvoreno u Nišu", rekao je on.

On se zahvalio Dačiću što je u kratkom roku obezbedio dozvole za restauraciju Bajrakli džamije, koja bi trebalo da počne u februaru.

Pozdravio je i ideju bratimljenja gradova dve zemlje i dodao da je sa Dačićem razgovarao o Sandžaku.

"Turska ima drugačiji odnos prema njemu i pridajemo važnost razvoju. Hvala Vučiću za razvoj ove regije. Plus imate dva ministra bošnjačke nacionalnosti što pokazuje sveobuhvatnu politiku Vučića. Jedna turska firma je radila put kod Tutina, hvala na tom projektu, jer izgradnja puta ide dobro i treba da podržimo BiH da radi istom brzinom na tom putu", rekao je Čavušoglu.

On je naglasio i da dve zemlje imaju zajedničko pitanje iseljenika i da ministarstva unutrašnjih poslova sarađuju, jer su, mir i stabilnost veoma važni.

"Trenutno se osniva vlada u Bosni i treba nam vlada koja će na tome raditi. Potrebna je trilateralna saradnja Srbije, Turske i BiH, očekujemo nastavak radova i da poboljšamo saradnju", rekao je on.

Kao jednu od tema sastanka istakao je evrointegracije Srbije i naglasio da Turska želi da se to reši na najadekvatniji način.
    
   

Komentari (1)

Srbija