Politika

Kosovo između mita i realnosti: Evropski plan - kapitulacija ili korak ka rešenju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/02/2023

-

21:37

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Šta je kome Kosovo, šta je kapitulacija i da li je Srbija pred ultimatumom, neka su od pitanja kojima se bavi večerašnja emisija Euronews Centar.

Gosti emisije Svetislav Basara, književnik i kolumnista i profesor FPN Časlav Koprivica, član Predsedništva Pokreta za obnovu KiM iznosili su argumente za i protiv prihvatanja evropskog predloga za Kosovo i Metohiju.

Da li je oko tog pitanja potrebno nacionalno jedinstvo, da li je ono moguće i koliko je u Srbiji i dalje živ kosovski mit pogledajte u videu na početku teksta.

Komentari (1)

objektivna analiza

08.02.2023 10:31

Profesor Fakulteta PN Časlav Koprivica je apsolutno u pravu o svemu što je pričao (član Predsedništva Pokreta za obnovu KiM). U tom kontekstu sam i ja adekvatne stavove zastupao, pogotovo što sam odrastao u okruženje albanskih separatista i zastupam objektivnu sliku i istinu. Ne bih da dužim, nadovezaću se kratko. "Srbija nikada nije imala srpsko nacionalno jedinstvo i slogu po pitanju KiM (široka je tema da obrazlažem), niti je znala (rukovodstva) da sprovodi adekvatnu politiku protiv albanskog separatizma što je dovelo do današnjeg otimanja-predaje srpske pokrajine KiM. Primera radi, Briselski sporazum po konceptu-formulaciji Odredbi je veleizdajnički, jer Kosovu daje sve statusne atribute albanske muslimanske države, a u naslovu, Predmet sporazuma piše: "Normalizacija odnosa Srbije i Kosova. Kakva je to normalizacija odnosa da Srbija preda teritoriju KiM albanskim separatistima. Zašto nije normalizacija odnosa da se omogući povratak 250.000 hiljada prognanih Srba. Drugo, 10 godina se sprovodi Briselski sporazum po diktatu jednog čovekka - Vučića(!), protivustavno i protivpravno. Iz tih razloga namerno Briselski sporazum nije dostavljen Narodnoj skupštini na raspravu po svim tačkama pojedinačno da se vlasi ne dosete da prejudiciran status Kosovo i Metohije u status: (nezavisna) država "Kosovo". To dokazuje i plan-ultimatum "petorke" koji je baziran na Briselski sporazum, a koji je Vučić prihvatio da ga implementira prema konceptu (što znači učlanjenje Kosova u UN). Skratiću dalja obrazlaganja. Verujem da ćete objaviti.

Srbija