Politika

Posle Zubinog Potoka, eksproprijacija i u Leposaviću: Sumnja da se planira gradnja policijske baze, radovi za sada stali

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/02/2023

-

11:40

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Posle eksproprijacije zemlje u vlasništvu lokalnih Srba u opštini Zubin Potok prošle godine, sredinom januara je kosovska vlada donela odluku da za zemljište od javnog značaja proglasi i više od 83 hektara spojenih parcela u opštini Leposavić. Radovi u tom području, bez prethodnog obaveštenja vlasnika i opštine Leposavić, započeti su pa prekinuti, bez zvaničnog obaveštenja da li će, i kada, ponovo početi. 

Oko 25 hektara u privatnom, 57 hektara u vlasništvu šumskog gazdinstva "Ibar" i jedna parcela u vlasništvu opštine Leposavić, u selima Dren, Lešak i Košutovo, kao i zaseocima Zaselje i Bistrica, oduzima se od vlasnika, bez njihovog znanja. Radovi su započeti, a meštani, smatrajući da im je zemlja uzurpirana, poručuju da će je braniti.

"Probaćemo, mi smo meštani tu seljani, goloruki, sada oni su svi naoružani do zuba. Doduše, ne diraju oni nas, ni mi njih ne diramo. Mi samo tražimo naše pravo, ako možemo da uspemo, da se odbranimo, da živimo kao što smo živeli", kaže za Euronews Srbija Jovan Milovanović, meštanin sela Dren.

Sumnje da će se tu graditi policijska baza, potvrđene su kada je pukovnik kosovske policije Veton Eljšani rekao da je "ideja da ovde bude stacionirana pogranična policija i stanica policije za graničnu policiju".

Euronews Srbija/Printskrin

 

Kosovski premijer Aljbin Kurti je nešto ranije izjavio da je namena policijskih baza borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i zatvaranje ilegalnih puteva.

"Što se tiče pitanja oko eksproprijacije u Brnjaku i Jarinju, sve što je odlučila naša vlada, jeste u okviru zakona, niti se krše prava građana tamo, niti se krši Ustav ili zakon. Jedino što je važno za nas, jeste da imamo vladavinu prava za sve, bez diskriminacije. Zato sve što naša policija radi tamo nije nikad protiv Srba ili bilo kog drugog građanina po nacionalnoj ili verskoj pripadnosti, nego samo da se brani zakon", rekao je Kurti.

Ostaje pitanje, međutim, zašto se policijska baza pravi baš na tom mestu.   

"Tu imaju ta dva puta. Ima magistralni put, ima put za Belo brdo, za Rudnik i tu je Kopaonik blizu. Ni mi sami ovde nismo svesni zbog čega se ta baza pravi tu. Znači, oni kažu 'pogranična'... šta će pogranična tu, usred sela? To nije blizu prelaza da se ta baza tu pravi. Da li će tu da bude i vojna baza, pored te pogranične, to niko ne zna još uvek", kaže Milovanović.

Advokat: Teško je braniti prava kad niste ni videli odluku

Advokat oštećenih Nebojša Vlajić je podneo tužbu apelacionom sudu u Prištini, tvrdeći da osim što je odluka nezakonita, ona nije ni dostavljena zainteresovanim stranama.

"Taj postupak koji se sprovodi, mora da da pravo građanima, pre svega da budu upoznati, a zatim da izjave svoje prigovore i svoje žalbe na ovaj postupak i mora da postoji nezavisni organ koji će po tome da reši. Teško je štititi svoja prava kada nikakvu odluku kojom se ta prava krše, niste videli", ističe Vlajić.

Polovinom prošle godine je na isti način, odlukom o eksproprijaciji, na zemljištu Srba, izgrađena baza specijalne policije u selima Brnjak, Velji Breg Banje i Gornji Jasenovik, u opštini Zubin Potok. Advokat je podneo tužbu, ali odgovora ni danas nema.

"Teško je osporiti odluku Vlade kada vi nemate informacije. Drugo, nisu samo građani nemoćni da dobiju informacije, nemoćni su i njihovi politički predstavnici, svejedno da li su članovi parlamenta u Prištini ili su članovi opštinskog rukovodstva", dodao je Vlajić.

Euronews Srbija/Printskrin

 

Kosovska vlada je i ranije, na primer za izgradnju auto-puta vršila eksproprijaciju zemljišta, čiji su vlasnici i Srbi i Albanci, ali uz prethodnu javnu raspravu i dogovor sa vlasnicima. Ovoga puta, nije bilo ni razgovora, ni dogovora.

"Teško je reći šta je u ovom postupku zakonito sprovedeno, jer Vlada u Prištini ovaj postupak sprovodi vrlo netransparentno i bez učešća javnosti. Građani imaju pravo da u ovom postupku učestvuju jer se radi o njihovm pravima i o njihovoj imovini, oni imaju pravo da budu upoznati pre svega i da ospore postojanje javnog interesa. Oni imaju pravo da dokazuju da njihov interes ima prevagu u odnosu na javni, što verujem da je u ovom slučaju", kaže Vlajić.

U opštini Leposavić tvrde da je pre odluke, trebalo konsultovati lokalnu samoupravu, a iz Kancelarije Evropske unije poručuju da su zabrinuti, naglašavajući da se prvenstveno moraju poštovati imovinska prava vlasnika parcela koje su predmet eksproprijacije. 

Vlada Kosova u novoj odluci objašnjava da ima pravo na eksproprijaciju bez dozvole vlasnika, uz nadoknadu štete, za šta cenu utvrđuje kosovsko ministarstvo finansija, rada i transfera  u skladu sa zakonom. 

Komentari (0)

Srbija