Politika

Petković: 3.000 dana bez Zajednice srpskih opština, da smo hteli da bude NVO - sami bismo je formirali

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews

06/07/2021

-

13:46

Petković: 3.000 dana bez Zajednice srpskih opština, da smo hteli da bude NVO - sami bismo je formirali
Petković: 3.000 dana bez Zajednice srpskih opština, da smo hteli da bude NVO - sami bismo je formirali - Copyright Kancelarija za Kosovo i Metohiju

veličina teksta

Aa Aa

Danas se navršava tačno 3.000 dana kako je potpisan Briselski sporazum i 3.000 dana kako Priština nije formirala Zajednicu srpskih opština i krši sve sporazume u okviru dijaloga, ali i 3.000 dana borbe Beograda i insistiranja na dijalogu i implementaciji postignutih sporazuma, izjavio je u Briselu direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

"To što sam danas u Briselu, baš na tih 3.000 dana, govori ne samo o odgovornosti Prištine, već i odgovornosti Brisela, koji je garant ispunjena svih sporazuma od 2013. godine", rekao je Petković Tanjug uoči sutrašnje runde razgovora na tehničkom nivou.

Kako je istakao, delegacija Beograda će sutra, pre svega, pokrenuti pitanje formiranja ZSO, ali će insistirati i na drugim važnim pitanjima koje Priština mora da reši - pitanje energetike, slobode kretanja i pitanje nestalih, koje nije samo tehničko, već civilizacijsko pitanje.

"Da bismo mogli da nastavimo dijalog, da gradimo poverenje, neophodno je da se implementira sve dogovoreno, jer su potpis na to stavili Priština, Beograd i EU. Neophodno je da se ispuni sve dogovoreno da bismo mogli da krenemo dalje", rekao je Petković.

On je naglasio da će razgovore u Briselu iskoristiti da spomene sve incidente sa kojima se suočavaju Srbi na Kosmetu, a reč je o brojnim napadima, pritiscima i ugrožavanju osnovnih ljudskih prava na KiM.

"Kada tražimo ZSO, tražimo je, pre svega, da bismo obezbedili kolektivna prava za srpski narod na Kosovu i Metohiji. A, kada vidimo dešavanja sa obeležavanja Vidovdana, kada žele da proteraju Dragica Gašić iz Ðakovice, napadaju dečaka u Gojbulji, onda ne samo da nema kolektivnih, već ni osnovnih ljudskih prava za Srbe na KiM", ukazao je Petković.

Ponovio je da je važno da se pregovara, a da su dijalog i ispunjenje sporazuma, jer je to jedini način da se dođe do kompromisnog rešenja.

Petković je poručio da, koliko god iz Prištine stižu različite, obeshrabrujuće poruke po pitanju dijaloga i odbijanja da formiraju ZSO, i Priština, kao i Beograd zna da je jedino rešenje u okviru dijaloga i to samo uz kompromis.

"Da se nađemo na pola puta, da podjednako dobijemo i izgubimo. A, to da jedna strana sve dobije, a druga sve izgubi, na to Beograd ne pristaje, kao što ne pristaje na različite izjave Vljose Osmani da će Srbija pasti na kolena, da neće formirati ZSO, da im ne odgovara ZSO jer je rec o monoetničkom konceptu. A, recite mi šta su onda danas Ðakovica, Priština - monoetnički gradovi, jer tamo nema Srba", rekao je Petković.

Zato se, ističe, Beograd bori za ZSO, zbog institucionalnog povezivanja Srba na KiM, zbog mira i stabilnosti.

"Pregovori će biti teški, kao i uvek, ali zato nas je narod birao. Jer koliko god da su teške teme, boljeneka su te teme za briseslkim stolom nego da imamo indcidente na terenu, kao što ih imamo godinama. Insistiramo na dijalogu i kompromisu", zaključio je Petković.

Nećemo nevladinu organizaciju, već ono što smo dogovorili u Briselu

Petković je takođe naveo da Srbija neće da Zajednica srpskih opština bude nevladina organizacija, već ono što je dogovoreno i na šta su se strane obavezale, a to je ZSO sa jasnim ovlašćenjima, ciljevima, zajednica koja omogućava kolektivna prava Srba na KiM.

Na pitanje da prokomentariše izjavu zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Metjua Palmera da je važna primena ZSO, ali po kosovskom ustavu, Petković je odgovorio da je važno da se razume da u Brisel zvaničnici Srbije dolaze da pregovaraju zato što ne priznaju takozvano Kosovo, i njihov ustav.

„Politička rešenja koja se donose u okviru dijaloga treba da budu implementirana u Prištini I Beogradu. To jasno govori i Plan o implementaciji Briselskog sporazuma gde se kaže da obe strane treba da pripreme pravni okvir za implementaciju sporazuma koji su postignuti“, objasnio je on za Tanjug.

Ukazao je da je takozvani ustavni sud Kosova odlučio o sporazumu o opštim principima iz 2015. godine i od 23 principa kojim je dogovoreno funkcionisanje i postojanje ZSO, odbacio 22.

„Od 23 principa kojima je dogovoreno funkcionisanje i postojanje ZSO, gde su utvrđeni ciljevi, nadležnosti, struktura, način postojanja mi smo došli do činjenice da njihov sud odbacuje 22 odredbe od 23. Šta onda ostaje od toga - samo naslov ZSO?“, upitao je Petković.

Srbija da je htela, kaže, ne bi pre osam godina odlazila u Brisel nego bi sa deset naših ljudi u Kosovskoj Mitrovici formirala nevladinu organizaciju koja bi se tako zvala.

„Nećemo nevladinu organizaciju, već ono što smo dogovorili u Briselu i na šta smo se obavezali, a to je ZSO sa jasnim ovlašćenjima, ciljevima, zajednica koja omogućava kolektivna prava Srba na KiM“, zaključio je Petković.

Sutra bi u Briselu trebalo da se održi tehnička runda dijaloga Beograda i Prištine i to bi trebalo da bude priprema za dijalog na visokom političkom nivou.

Delegaciju Beograda predvodiće direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, a Prištinu, prvi put kao šef pregovaračkog tima, potpredsednik Vlade Besnik Bisljimi.

Iako je šef diplomatije EU Žosep Borelj za kraj jula najavio novu rundu dijaloga na visokom političkom nivou, Peter Stano je juče rekao da će se ”mogući sastanak” između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija, najaviti ”kada za to dođe vreme”.

Komentari (0)

Srbija