Politika

Direktno sa Minjom Miletić: Da li su izbori ove godine (ne)realni i gde su zapeli odnosi u vladajućoj koaliciji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/02/2023

-

22:56

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Kakvi su odnosi u vladajućoj koaliciji i da li će biti izbora ove godine, šta podrazumeva nemačko - francuski predlog i šta smo gledali u Skupštini tokom rasprave o Kosovu, neke su od tema o kojima su u emisiji "Direktno sa Minjom Miletić" stavove ukrstili su politikolog Boban Stojanović i vlasnik i glavni i odgovorni urednik "Informera" Dragan J. Vučićević.

Početak nedelje obeležili su zategnuti odnosi u vladajućoj koaliciji koji su otvorili pitanje da li ćemo opet na birališta. Funkcioneri naprednjaka javno su kritikovali ponašanje koalicionih partnera tokom sednice i otvoreno ih optužili i za "flertovanje sa opozicijom", dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da "više nema poverenja u SPS, ali da je država iznad ličnih interesa".

Prema oceni politikologa Bobana Stojanovića ovo je bio pokušaj disciplinovanja SPS. On je rekao da je bio uveren da će se situacija u vladajućoj koaliciji smiriti za 24 do 48 sati. 

"To je bio jedan mali pokušaj disciplinovanja polunevernih partnera, koji nisu baš hteli da učestvuju u svemu onome što je bilo u Skupštini, ali znao sam da će SPS ostati", kazao je Stojanović.

Za Dragana J. Vučićevića pogrešno je tražiti skrivene motive za reakciju naprednjaka. 

"Poslanici SPS sedeli su na svojim mestima i šopingovali dok je pokušan linč predsednika i šta sad očekujete da neko kaže da je to super? SPS je na vlasti do danas samo zahvaljujući "milosti" predsednika Vučića", rekao je on.

"Izbori nisu potrebni"

Nakon što su odnosi SNS-a i SPS-a ozbiljno narušeni pominjala se mogućnost ponovnog izlaska na izbore. Međutim, prema rečima sagovornika Minje Miletić do izbora ove godine neće doći.

"Izbori se organizuju iz dva razloga - jedan je da postoji ozbiljna politička kriza koja rezultira odsustvom većine, što ne postoji u Srbiji i druga stvar je zarad nekakvih političkih šansi koje može imati na tim izborima onaj koji na njima odlučuje, to je Aleksandar Vučić. Ja mislim da mu u ovom trenutku izbori nisu potrebni osim u jednom slučaju, a to je da kupi vreme da bi odložio ovu priču o nemačko-francuskom planu", rekao je Stojanović.

Vučićević navodi da se slaže sa predsednikom Srbije koji je rekao da Srbiji u ovom trenutku nisu potrebni izbori.

"Lično bih voleo da ih bude, jer bi bilo zanimljivo i važno da se narod izjasni o svemu što se desilo u proteklo vreme. Izbori zavise od krize legitimiteta. Siguran sam da dobar deo funkcionera SNS želi izbore. Znam da se neke desničarske partije plaše izbora", rekao je Vučićević.

Za i protiv nemačko-francuskog predloga

Stojanović je, osvrćući se na nemačko-francuski predlog za rešavanje kosovskog pitanja, rekao da mu se ono što se čulo ne sviđa i da smatra da smo kao narod i država doživeli sramotu, ako su uz to išle pretnje. 

"Ako nam neko preti sankcijama to je za mene veliki dan i pitam se kako smo do toga došli", navodi Stojanović.

Prema njegovom mišljenju nikakav predlog se nije čuo ni od vlasti ni od opozicije.

Dragan J. Vučićević smatra da je važno reći da nikakav sporazum nije postignut i da "predsednik Vučić nikada neće priznati lažnu državu Kosovo". 

"Predsednik Vučić se složio sa početkom pregovora. Tek smo na početku pregovora. Ništa od ovoga ne bi bilo da predsednik nije bio iskren prema svom narodu. Odmah je rekao šta su poruke koje je dobio sa Zapada. Da bi se došlo do pregovora prvo mora da se osnuje ZSO u skladu sa Briselskim sporazumom", naveo je sagovornik Minje Miletić.

Komentari (0)

Srbija