Politika

Ristić: Pismo izraelskog premijera upućeno Aljbinu Kurtiju je izuzetno zabrinjavajuće

Komentari

Autor: Tanjug

06/07/2021

-

18:44

Ristić: Pismo izraelskog premijera upućeno Aljbinu Kurtiju je izuzetno zabrinjavajuće
Ristić: Pismo izraelskog premijera upućeno Aljbinu Kurtiju je izuzetno zabrinjavajuće - Copyright Tanjug TV

veličina teksta

Aa Aa

Podrška koju je Izrael uputio Prištini u vezi sa zaštitom kulturnog sadržaja na Kosovu izuzetno je zabrinjavajuća, imajući u vidu da separatističke vlasti imaju kontinuitet uništavanja srpskog kulturnog nasleđa, ocenio je danas direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić.

Pismo koje je premijer Izraela uputio Aljbinu Kurtiju izuzetno je zabrinjavajuće, rekao je Ristić za Tanjug, koji je o poruci koju je izraelski premijer Nafrali Benet uputio Kurtiju, razgovarao sa ambasadorom Izraela u Beogradu i tom prilikom ga upozorio na potencijalne opasnosti.

Ristić je i pismo Kurtija upućeno mnogobrojnim predsednicima vlada, od kojih je tražio podršku za aktivnosti na daljoj zaštiti kulturnog nasleđa na Kosovu, nazvao "duboko ironičnim i bezobraznim".

Činjenica da je Kurtiju odgovorio jedan premijer zemlje kao što je Izrael, dajući punu podršku i nudeći pomoć u zaštiti kulturnog nasleđa, i kada svi znamo šta se dešava na Kosovu zahvaljući anticivilizacijskom delovanju prištinskih privremenih institucija, nešto je što zabrinjava i što se kod nas u Srbiji nije očekivalo od zvaničnog Izraela, kaže Ristić.

"Nije se očekivala takva podrška separatističkim vlastima u Prišitni koje u kontinuitetu čine sve na devastaciji, desakralizaciji i promeni identitetskih karatkeristika srpskog kulturnog nasleđa", istakao je on i izrazio žaljenje što je Priština u tom uništavajnu uspešna.

Prema njegovim rečima, to što su dobili podršku države koju je Srbija smatrala prijateljskom, govori nam da ćemo svi zajedno kao društvo, država, pojedinci i stručnjaci morati da budemo mnogo obazriviji, jer je pitanje kulturnog nasleđa istovemeno indentitetsko pitanje.

"To je i prvorazredno pitanje nacionalne bezbednosti svake države", naveo je Ristić koji je danas imao priliku da razgovara sa ambasadorom Izraela u Beogradu i na tu temu.

Bila je to, kako kaže, ranije najavljena poseta tokom koje je bilo reči o radu i delatnosti Muzeja žrtava genocida i uspostavljanju saradnje sa izraleskim respektabilnim institucijama, poput memorijalnog centra Jad Vašem.

Ristić je dodao da je i kao građanin i kao direktor Muzeja ukazao na potencijalne opasnosti koje slede iz otvorene podrške separatističkim vlastima u Prištini u procesu "daljeg i sve očiglednijeg anticivilizacijskog delovanja".

"Očekivali smo veći stepen razumevanja izraelske strane imajući u vidu ono što se dešava na KiM", rekao je direktor Muzeja žrtava genocida.

Ristić je rekao da ih kao stučnjake u oblasti zaštite kulturnog nasleđa posebno zabrinjava deo pisma u kojem izraelski premijer prepoznaje značaj zajedničkog očuvanja kulturnog nasleđe na svetskoj listi kultnurne baštine - Dečana, Pećke Patrijaršije, Gračanice i Bogorodice Ljeviške.

Imajući u vidu da se te svetinje suočavaju sa otvorenim napadima, negiranjem srpskog i pravoslavnog karaktera, podrška je sve drugo osim ono što se moglo očekivati od zemlje koja ima iskustvo brige o sopstvenom kulturnom nasleđu, napomenuo je istoričar i naglasio da sve što je rekao, rekao i kao građanin, i kao neko ko se bavi zaštitom kulturnog nasleđa.

Komentari (0)

Srbija