Politika

Ruske poruke u ime Srbije: Izjave ruskog ambasadora u Beogradu zvuče kao novi pritisak iz Moskve

Komentari

Autor: Euronews Srbija/T.T.

14/02/2023

-

19:59

Ruske poruke u ime Srbije: Izjave ruskog ambasadora u Beogradu zvuče kao novi pritisak iz Moskve
Ruske poruke u ime Srbije: Izjave ruskog ambasadora u Beogradu zvuče kao novi pritisak iz Moskve - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izjava ruskog ambasadora u Srbiji Aleksandara Bocan-Harčenka da "ne postoji ni najmanja verovatnoća da Srbija prihvati francusko-nemački plan" izazvala je prećutnu nelagodu u Beogradu, a deo javnosti je posebno naljutila namera stranog diplomate da govori u ime Srbije. Pojedini analitičari ovakve izjave ruskog ambasadora tumače i kao svojevrsni pritisak Kremlja na Beograd usred žive diplomatske aktivnosti zapadnih zemalja veznih za nastavak pregovora sa Prištinom.

Poruka Bocan-Harčenka nije jedina takve vrste, jer se oglasila i portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova koja je rekla da Srbija razume vrednost partnerstva s Rusijom i da bi izbor u korist Zapada bio na štetu Beograda. Kako je prenela agnecija TASS, Zaharova je navela da "emisari iz zapadnih prestonica vrše brutalan pritisak na srpske vlasti". Dodale je i da "nacionalni interesi nisu predmet za pregovaranje".

Međutim, videvši početne reakcije na njegove reči, ruski ambasador je naknadno na Tviteru objavio da su njegove reči "iskrivljene" i da je u intervjuu stavove o francusko-nemačkom predlogu "formirao u odnosu na shvatanja Beograda i na osnovu izjava predsednika Srbije". On je u pomenutom intervjuu za agenciju Beta rekao i da će "konačan status Kosova biti određen na osnovu novih geopolitičkih okolnosti kada bude završen sukob Zapada i Rusije, odnosno kada Rusija bude pobedila u tom sukobu".

I nekoliko dana nakon ovog intervjua, zvaničnih rekacija je ipak malo ili ih gotovo ni nema. Kako iz vlasti tako i iz opozicije. Predsednik Pokreta Slobodnih građana Srbije Pavle Grbović nazvao je Harčenkove priče "bajkama", a funkcioner SNS-a Dragan Šormaz napisao je da nakon ovih izjava "treba uvesti sankcije Rusiji i proterati njenog ambasadora". Sličnog stava je i poslanik koalicije "Zajedno za Vojvodinu Vojvođani" Aleksandar Olenik koji kaže da Harčenka treba proterati jer se "meša u zvaničnu politiku države".

I Srećko Đukić, bivši ambasador Srbije u Belorusiji, navodi da je upadljivo odsustvo reakcije ministra spoljnih poslova Ivice Dačića koji se juče sastao sa ruskim ambasadorom Bocanom-Harčenkom.

"To je nekorektna izjava i naravno, mešanje u naše unutaršnje poslove. To bi bilo isto kao kada bi, na primer, ambasaor Srbije u Moskvi dao jednu izjavu u vezi sadašnje politike Rusije prema Ukrajini. Izjava je veoma nekorektna i on zato zaslužuje velike kritike u javnosti. S druge strane, mislim i da zvanična srpska politika treba da reaguje na tu izjavu", rekao je Đukić u izjavi za Euronews Srbija.

Euronews TV

"Harčenko prepustio vruć krompir Srbiji"

Dušan Janjić, osnivač Foruma za etničke odnose ističe da je ovaj intervjuu veoma važan, a da je izjavom da će za Rusiju, kad je reč o članstvu Kosova u UN, biti od značaja stav Beograda, Harčenko faktički prepustio vruć krompir Srbiji. Ta poruka je nešto drugačija nego što su bile poslednje poruke Sergeja Lavrova i Vladimira Putina pred rat u Ukrajini, kada su govorili da će pratiti ono što Beograd radi, ali da se to ne odnosi na poziciju Kosova u Ujedinjenim nacijama, naglašava Janjić.

"Svu odgovornost za odluke je prebacio na Vučića, na sadašnju vlast, a to znači da onda mora i unutar te vladajuće koalicije svi da se preispituju šta je sada ruski interes. To ne znate iz intervjua, kad je u pitanju Kosovo”, rekao je Janjić za "Demostat".

I sagovornica "Demostata", inače nekadašnja zamenica predsednika Odbora Skupštine Srbije Vesna Marković, rekla je da je ambasador ovim izjavama "poslao jasnu poruku da će Rusija koristiti otvorena pitanja na Balkanu kako bi ostvarila svoje ciljeve u vezi sa okončanjem rata u Ukrajini".

"Ovo je drugi put da čujemo od zvanične Rusije da je resavanje pitanja Kosova i Metohije povezano sa ratom u Ukrajini i okončanjem tog sukoba. Prvi put je bio prilikom pozivanja predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina na kosovski presedan. Međutim, ambasador Rusije u Srbiji u svom intervjuu bio je neuporedivo direktniji i jasniji, stavljajući nam do znanja šta su stvarni interesi Rusije na Balkanu i da će koristiti otvorena pitanja na Balkanu kako bi ostvarili svoje ciljeve vezane za okončanje rata u Ukrajini”, navodi ona. 

"Bilo je i težih situacija sa Rusijom, pa se progutala knedla"

Oglasila se i bivša ambasadorka i predstavnica Srbije pri OEBS-u Branka Latinović koja smatra da Rusiji treba uputiti demarš zbog izjave ruskog ambasadora da Srbija ne treba da prihvati francusko-nemački sporazum o KiM.

"Ovo je dosta simptomatična izjava. On je imao i ranije dosta problematične izjave, ali se oćutalo na njih. Mislim da je to podrivanje pregovaračkog procesa, kao celine i ovog modela pregovaračkog procesa. Odjednom nemojte da prihvatate ono što Brisel nudi. Mislim da ova izjava zaslužuje da se uputi jedan demarš Moskvi", rekla je Latinović za Tanjug.

Kako kaže, činjenicu da je pomenuti dokument poslala EU rezultat je toga što je Zapad najdirektnije uključen u pregovarački proces i ima kapacitet koji može da pomogne da se dođe do sporazuma i reši pitanje KiM, ali i odnosi Beograda i Prištine, i Srba i Albanaca kao naroda, te da to ne bi trebalo spoticati.

"Mi smo sada došli u situaciju da mnogi ambasadori daju izjave što nije uobičajeno, ali njihove zemlje su uključene u proces, jer se kosovski proces internacionalizovao Rezolucijom 1244, svidelo se to nama ili ne", ističe Latinović.

Ona smatra da je Srbija u specifičnoj situaciji da joj mnogo toga zavisi od Rusije i to, kaže, treba da se prizna.

"Bilo je i težih situacija sa Rusijom, pa se progutala knedla. Ova izjava je malo jača od prethodnih i trebalo bi se reagovati da ne bi bilo još jačih", poručuje Latinović.

Dodaje da su antievropske snage jako prisutne u Srbiji u medijima. "Srbija je uvek bila evropski orijentisana, od školovanja studenata na Zapadu, pa do pravljenja zakona. Sada smo došli u situacija da je kampanju preuzela manjina i da je sada podrška ulasku u EU 40 odsto. To je poražavajuće i nešto zbog čega bi trebalo da se zabrine vlast koja mora da ima jači proevropski rečnik", naglašava Latinović.

U međuvremenu - intezivni diplomatski odnosi

Ruski ambasador sastao se danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i uručio mu čestitku lidera Rusije Vladimira Putina povodom Dana državnosti Srbije. I prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je juče Bocan-Harčenka kako bi razmenili čestitke povodom 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

"Primite srdačne čestitke povodom nacionalnog praznika Vaše zemlje - Dana državnosti. Srbija je značajan i pouzdan partner Rusije. Visoko cenimo izbalansirani spoljnopolitički kurs koji Beograd sprovodi u aktuelnim složenim međunarodnim okolnostima", piše u čestitki Vladimira Putina, prenosi Tanjug.

"Podržavamo Vaše napore usmerene na zaštitu teritorijalnog integriteta zemlje i rešavanje kosovskog pitanja. Uveren sam da dalji razvoj rusko-srpskog strateškog partnerstva u potpunosti odgovara interesima naših bratskih naroda. Iskreno Vam želim dobro zdravlje i uspeh, a svim građanima Srbije blagostanje i prosperitet", dodaje se u pismu ruskog predsednika.

U svojoj čestitki upućenoj ministru spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu Dačić podvlači značaj ovog važnog jubileja navodeći da su "srpsko-ruski odnosi bez obzira na formalne okvire, kroz istoriju bili prožeti duhom prijateljstva i međusobnog razumevanja i zasnovani na zajedničkom slovenskom poreklu, duhovnosti, veri i kulturi.“

Tanjug/Miloš Milivojević

 

U tom kontekstu, Dačić je u pismu  još jednom "izrazio duboku zahvalnost na čvrstoj i doslednoj podršci našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu" u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije.

Komentari (1)

Mirjana

14.02.2023 21:23

Šta očekivati u ovom ratu od nesposobnih Rusa i Moskve! Za 7 meseci osvojeno jedno selo. Šta ako bi ratovali sa NATO alijansom? Amerikanci su pre 24 godine pogodili Miloševićevu spavaću sobu projektilom ispaljenim iz podmornice u Jonskom moru.A Ruski vojnici u patikama na frontu.

Srbija