Politika

Blinken čestitao Dan državnosti i pozvao Srbiju da podrži Ukrajinu

Komentari

Autor: Tanjug

15/02/2023

-

07:47

Blinken čestitao Dan državnosti i pozvao Srbiju da podrži Ukrajinu
Entoni Blinken - Copyright Tanjug/AP/Mohamed Abd El Ghany

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken čestitao je Srbiji Dan državnosti naglašavajući da SAD cene strateško partnerstvo sa Srbijom koje potpomaže stabilniju, bezbedniju i prosperitetniju budućnost za sve građane Zapadnog Balkana.

"U ime Sjedinjenih Američkih Država, želim da čestitam narodu Srbije Dan državnosti," napisao je Blinken u čestitki.

U čestitki stoji da SAD snažno podržavaju ambicije Srbije da postane članica EU i da će Vašington zajedno sa Srbijom i drugim članicama EU raditi na ostvarenju tog cilja. Državni sekretar SAD je pozdravio "konstruktivni angažman" Srbije sa predstavnicima SAD, EU, Francuske, Nemačke i Italije tokom nedavne posete Beogradu.

Blinken veruje da će normalizacija odnosa između, kako je on rekao "Srbije i Kosova", doneti sigurnost i bezbednost za Srbiju i sve građane Zapadnog Balkana. Dodao je da su će Beograd i Priština morati da naprave "teške kompromise" da bi postigli ovaj cilj, ali dodaje i da će korist za Srbiju i ceo region biti velika.

Blinken je pozvao Srbiju da podrži Ukrajinu protiv ruskog "brutalnog, ničim isporovociranog rata koji se ne može opravdati."  

"Zadovoljan sam što su Srbija i SAD nedavno potpisali Memorandum o razumevanju da bi stvorile pozicije zajedničkog delovanja za srpske diplomate u sklopu Stejt Departmenta," napisao je Blinken.

Prema njegovim rečima, taj jedinstveni program će biti podstrek boljem razumevanju ciljeva i namera spoljnih politika Srbije i SAD i stvoriti nove kanale komunikacije, kao i trajna partnerstva.

"Narodu Srbije povodom Dana državnosti želim mir, prosperitet i sreću" zaključio je Blinken.

Predsednik Republike Aleksandar Vučić primio je nešto ranije i čestitku predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena povodom Dana državnosti Republike Srbije.

Komentari (2)

Jovan

15.02.2023 09:01

Najveći neprijatelj Srbije je upravo Putin i Rusija. Oni godinama iskoriste i gaze Srbiju a ne Amerika. Valjda Rusofili dobacite toliko da bi to primetili? Zato odmah sankcije Putinu i zahvaliti mu na družbu.

Весо Сорак

15.02.2023 09:01

Блинкен у једној реченици позива Србију да у рату на прстору Украине брани територију исте уједно да буде срећна што ће се Србији одузети део и да не дозволимо Русији хибридно деловање, и то све каже американац Укринског порекла који су нас бомбардовали.

Srbija