Politika

Seljimijev advokat: Dogovoreno da suđenje Tačiju i ostalima počne 3. aprila

Komentari

Autor: Tanjug

15/02/2023

-

15:05

Seljimijev advokat: Dogovoreno da suđenje Tačiju i ostalima počne 3. aprila
Seljimijev advokat: Dogovoreno da suđenje Tačiju i ostalima počne 3. aprila - Copyright Tanjug AP/Peter Dejong

veličina teksta

Aa Aa

Advokat jednog od bivših lidera OVK Redžepa Seljimija Džefri Roberts izjavio je danas na pripremnoj konferenciji za suđenje u predmetu "Tači i ostali" da je u razgovoru sa Specijaizovanim tužilaštvom saznao da je kao datum početka suđenja određen 3. april.

Za ovaj datum, prema Robertsovim rečima, planirane su uvodne reči, a potom će se nastaviti saslušanje prvih svedoka, prenosi prištinska Koha.

"Uprkos našim razlikama u mišljenjima ili tumačenjima ili stavovima sa tužilaštvom, pokušali smo da postignemo dogovor. Zahvaljujem im se što su pristali na naš stav, a vama, poštovane sudije, prepuštamo da odlučite o datumu polaska procesa", rekao je Roberts.

Predstavnici Specijalizovanog tužilaštva su, nakon ovoga, potvrdili da je ovaj datum dogovoren za početak suđenja.

Advokat Kadrija Veseljija takođe bivšeg lidera OVK Ben Emerson, koji je ocenio da je 600 sati, koliko je Tužilaštvo odredilo za iznošenje dokaza previše, kao i da je za bivšeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, koji je bio optužen u tri zemlje, traženo 300 sati.

"U slučaju Miloševića, bilo bi potrebno 20 godina da se ova logika primenjivala", izjavio je Emerson.

U slučaju "Tači i ostali", koji se vodi protiv bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija Tužilaštvo je do sada obezbedilo više od 300 svedoka. Oni se terete za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, a u haškom pritvoru nalaze se od kraja 2020. godine.

Komentari (0)

Srbija