Politika

Skupština Kosova usvojila Rezoluciju o Srebrenici, poslanici Srpske liste napustili sednicu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Kossev

07/07/2021

-

12:33

Skupština Kosova usvojila Rezoluciju o Srebrenici, poslanici Srpske liste napustili sednicu
Skupština Kosova usvojila Rezoluciju o Srebrenici, poslanici Srpske liste napustili sednicu - Copyright EPA/VALDRIN XHEMAJ

veličina teksta

Aa Aa

Kosovska skupština danas je izglasala rezoluciju kojom se osuđuje kako se navodi genocid u Srebrenici.

Za usvajanje rezolucije glasalo je 89 od 120 poslanika, niko nije bio protiv niti uzdržan. Predlagač rezolucije je koalicija bošnjačkih partija, VAKAT

Prethodno su poslanici Srpske liste napustili sednicu Skupštine.

Euronews Serbia

Prištinski portal Kosova.info objavio je navodni Nacrt rezolucije u kome se navodi da je "nakon nasilne okupacije Srebrenice koja je bila zaštićeno područje UN-a, od strane oružanih snaga bosanskih Srba, potpomognutih i podržanih od strane tadašnjeg režima Republike Srbije, 11. jula 1995. godine, na planirani način, ubijeno preko 8.000 Bošnjaka, silovan veliki broj žena, prisilno proterano preko 25.000 starijih osoba, žena i dece".

U nacrtu dokumenta navodi se, pozivajući se na nekoliko međunarodnih dokumenata i rezolucija o ljudskim pravima, da se radi o genocidu.

U tekstu čiji je nacrt preneo saj najoštrije se osuđuje „svaka tendencija namernog i javnog negiranja genocida u Srebrenici s ciljem ocrnjavanja žrtava i prekrivanja motiva počinjenih zločina“.

Tanjug AP/Visar Kryeziu

 

 

U zaključcima se kosovska vlada i druge institucije pozivaju da odaju počast žrtvama Srebrenice, a podseća se da je i evropski parlament 11. jul proglasio Danom sećanja na genocid u Srebrenici.

Zemlje u regionu se pozivaju da ulože dodatne napore kako bi pred lice pravde priveli one koji su odgovorni za genocid u Srebrenici.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom najave usvajanja rezolucije o Srebrenici u kosovskoj skupštini, rekao je danas da je upozoravao na to, i naglasio da jedino iznenađenje to da je Podgorica u tome bila „revnosija“ i brža od Prištine.

Vučić je podsetio da je, kada je crnogorski parlament usvojio rezoluciju o Srebrenici, upozorio da će krenuti poplava istih rezolucija u svim parlamentima u okruženju, da će svi želeti jasno da se izjasne i izraze da su Srbi počinili genocid i pokažu svoje orpedeljenje tobože za dobrosuedske odnose, ali time pre svega zadaju Srbiji udarac. „Iznenađujuće je da je Podgorica u tome bila revnosija i brža od Prištine“, naglasio je on.

Te rezolucije, kaže, će se nastaviti, ali je izrazio uverenje da će negde moći da se izbegne zbog dobrih odnosa.

„Nažalost u istoriji će ostati da je Podgorica pretekla Prištinu“, istakao je Vučić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija