Politika

Vuk Jeremić "između dve vatre": Republikanci veruju da on može da bude ključni svedok u istrazi protiv Bajdenovog sina

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

23/02/2023

-

18:34

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Odbora za nadzor i odgovornost pri američkom Kongresu, Džejms Komer, zatražio je od predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića da tom telu dostavi, kako je naveo, "sve dokumente, zapise i dokaze u vezi sa umešanošću porodice Bajden u inostrane poslovne poduhvate". U pismu Komera upućenom Jeremiću, navodi se da Odbor istražuje slučaj predsednika Džozefa Bajdena i veze njega i njegove porodice i saradnika sa određenim međunarodnim i domaćim poslovnim transakcijama i praksama. Deo republikanaca smatra da bi Jeremić mogao da bude ključni svedok protiv sina američkog predsednika Hantera Bajdena.

Kako se navodi u Komerovom pismu, pregledom svedočenja u slučaju SAD protiv bivšeg operativnog šefa kineske kompanije CEFC China Energy Patrika Hoa, osuđenog za međunarodno podmićivanje i pranje novca 2018. godine, "utvrđeno je da Jeremić ima evidenciju i informacije u vezi sa poslovanjem porodice Bajden sa inostranstvom".

U pismu se tvrdi se da je preko te kompanije kineska Komunistička partija prišla porodici Bajden da proširi svoj energetski uticaj u SAD. "Tokom suđenja, svedočili ste u vezi sa vašim poslovnim odnosima sa određenim zvaničnicima CEFC-a, uključujući predsedavajućeg Je Đianminga i Patrika Hoa, koga je zastupao Hanter Bajden", piše Kramer Vuku Jeremiću. 

U pismu napisanom na pet strana, navodi se da Odbor istražuje da li je predsednik Bajden znao ili je bio umešan u taj slučaj i da je utvrđeno da je Jeremić razvio poslovni odnos sa Hanterom Bajdenom i njegovim saradnicima i komunicirao sa njima o CEFC.

"Tokom suđenja Patriku Hou, svedočili ste da vam je CEFC platio stotine hiljada dolara godišnje za posao 'konsultanta', kao i da ste posredovali u upoznavanju Hantera Bajdena sa predstavnicima kineske kompanije", navodi se u pismu. Kaže se da je Jeremić svedočio da je organizovao večeru između predsedavajućeg CEFC-a Lea Đianminga i još jedne osobe u Vašingtonu, 6. decembra 2015. godine. 

Komer je Jeremiću dao rok da mu do 7. marta dostavi informacije koje ima, i tražio mu je da odgovori da li mu je poznato da li je Ministarstvo pravde redigovalo ime Hantera Bajdena iz dokaza 2739R u predmetu "SAD protiv Patrika Hoa", a dao mu je i rok do 14. marta da sa članovima Odbora zakaže intervju u vezi svih ovih pitanja.

Na taj način je lider Narodne stranke došao u središte procesa za koji se republikanci nadaju da bi mogao da nanese političku štetu aktuelnom predsedniku SAD. 

Komer: Jeremićevo prethodno svedočenje podiže crvene zastavice

Američki mediji objavili su vest o zahtevu Odbora, a NBC njuz ističe da je Jeremić bio ministar spoljnih poslova Srbije i predsedavajuću Generalnom Skupštinom UN od 2012. do 2013. godine, kao i da ga je Komer nazvao "ključnim svedokom u istrazi", prenosi agnecija Tanjug. 

Mediji ističu i da je Patrik Ho, osuđen za međunarodno podmićivanje i pranje novca 2018. godine, bio bivši šef operacije CEFC China Energi (CEFC) sa sedištem u SAD. 

Euronews TV

"Jeremićevo prethodno svedočenje o poslovnim odnosima sa zvaničnicima koji su učestvovali u međunarodnim šemama podmićivanja podiže crvene zastavice da možda postoje dokazi koji pokazuju da su porodica Bajden i saradnici prodavali uticaj i pokušavali da prodaju pristup, uključujući i pojedincima povezanim sa Komunističkom partijom Kine", rekao je Komer za Foks njuz. 

On je kazao da, ako je predsednik Bajden kompromitovan dogovorima sa stranim protivnicima, to je jasna pretnja nacionalnoj bezbednosti, kao i da je Nadzorni odbor posvećen uvođenju transparentnosti i odgovornosti.

NBC njuz podseća da je Vašington post 2022. objavio da potencijalni energetski projekti o kojima je Hanter Bajden razgovarao sa Hoovom kompanijom "nikada nisu urodili plodom", kao i da je Jeremić u pisanom odgovoru tom listu rekao da poznaje i Hantera Bajdena i Je Đianminga, Hoovog saradnika koji je predsednik kineske energetske kompanije CEFC, ali da nije učestvovao u njihovom predstavljanju.

Njujork post piše da je u mejlu 30. novembra 2015. godine, pronađenom u laptopu Hantera Bajdena, Jeremić rekao drugom Bajdenovom saradniku, Eriku Šverinu, da će večerati u Vašingtonu sa predsednikom CEFC-a Jeom Đianmingom.

Euronews

"On je veoma mlad i dinamičan (39), sa vrhunskim vezama u svojoj zemlji. Nedavno su počeli da ulažu u inostranstvo (milijarde dolara) i planiraju da urade mnogo više. Želeo bih da pozovem Huntera da mi se pridruži na ovoj privatnoj večeri (mala večera - ovo nije događaj bilo koje vrste). Uveren sam da će u budućnosti iz toga proizaći mnogo zanimljivih projekata", napisao je Jeremić u tom mejlu.

Kako se navodi, Šverin je odgovorio da će Hanter biti na putu i da možda neće moći da prisustvuje večeri, ali da će se još javiti.

Odbor za nadzor i odgovornost - udarna pesnica Republikanske partije

Analitičar Obrad Kesić kaže da je Odbor za nadzor i odgovornost udarna pesnica republikanaca u Donjem domu Kongresa. Podseća i da su oni pokrenuli nekoliko istraga u vezi sa porodicom predsednika, ali i sa institucijama izvršne vlasti. 

"To je sigurno glavno mesto gde se sprovodi ono što su republikanci obećali, da će da istražuju i da izvedu na svetlo dana sve informacije u vezi sa poslovanjem porodice Bajden", istakao je on za Euronews Srbija.

Kada je reč o ulozi Jeremića, Kesić napominje da se republikanci nadaju da bi on u svojstvu svedoka mogao da pokaže da je postojala komunikacija između već osuđivanog biznismena i Bajdenove porodice – u konkretnom slučaju Hantera Bajdena.

"Istraga ide u pravcu da se samo pokaže povezanost, a onda slede dalje radnje. Istovremeno, i država vodi svoju istragu koja dodiruje ovu temu", ističe Kesić i dodaje da je nedavno uhapšen jedan od glavnih ljudi FBI u Njujorku i da je u toj istrazi iscurila informacija da je i preko njega Patrik Ho bio aktivan i da postoji šansa da je uticao na Vladu.  

Kesić podseća da je Jeremić ima slobodnu volju da odluči da li će da učestvuje u procesu: "Ako odbije da pomogne u istrazi komiteta, problem može da bude kasnije, ako republikanci preuzmu Belu kuću. Može da trpi posledice koje se tiču ulaska u Ameriku ako ne sarađuje u ovom predmetu".

Euronews

Predavač na Vebster univerzitetu u Taškentu Mladen Mrdalj ističe da u Americi sve što rade članovi porodice predsednika dolazi pod veliku lupu parlamenta. Kako dodaje, ukoliko u konkretnom slučaju republikanci ne uspeju ništa da iskopaju, to će ići u korist demokratama. Međutim, ako nešto dokažu, to će ugroziti kandidaturu Džozefa Bajdena u sledećem mandatu. 

"Sad smo došli u situaciju da od jednog diplomate i političara iz Srbije zavise visoki odnosi unutar SAD", rekao je Mladen Mrdalj. 

Dodaje da je mudro to što se Jeremić za sada ne izjašnjava jer on lično može da dođe na udar američke administracije ukoliko jedna od strana ne bude zadovoljna onim što bude izjavio, i ukoliko ta strana osvoji vlast na sledećim izborima.  

Komentari (0)

Srbija