Politika

Kina šalje hiljade satelita u nisku orbitu zemlje, želi da konkuriše Starlinku

Komentari

Autor: Tanjug

24/02/2023

-

19:43

Kina šalje hiljade satelita u nisku orbitu zemlje, želi da konkuriše Starlinku
Kina šalje hiljade satelita u nisku orbitu zemlje, želi da konkuriše Starlinku - Copyright Tanjug AP/Craig Bailey/Florida Today via AP

veličina teksta

Aa Aa

Kina se priprema da pošalje 13.000 internet satelita u nisku orbitu Zemlje (LEO) i na taj način ugrozi dominaciju Maskovog Starlinka, a tim koji predvodi vanredni profesor na Univerzitetu svemirskog inženjerstva Kineske oslobodilačke armije Sju Can želi da to učini "pre nego što Starlink bude završen."

Lansiranje kineskih satelita bi "zagarantovalo da naša država ima svoje mesto u niskoj orbiti Zemlje," saopštio je tim profesora Sju Cana, prenosi Sputnjik.

U saopštenju se dodaje da bi ovo lansiranje sprečilo Starlink da preventivno zauzme sva raspoloživa mesta u niskoj orbiti Zemlje. U ovom trenutku Starlink ima više od 3.000 satelita u orbiti Zemlje, a planira da do 2027. godine poveća taj broj na 12.000.

To nije kraj, jer Starlink planira da rasporedi 30.000 satelita u orbiti.

Prema istraživačima, Starlink predstavlja pretnju za satelite drugih država zato što Pentagon, koji ima ima ugovor sa komanijom Spejs iks (SpaceX), može da naredi ovoj komaniji da "aktivno gadja i uništava ciljeve u svemiru."

Komentari (0)

Srbija