Politika

Stojanović o dijalogu sa evroparlamentarcima: Važno je što će za istim stolom biti vlast i "bojkot opozicija"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/07/2021

-

11:31

Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici Evropskog parlamenta i posrednici u dijalogu vlasti i dela opozicije dolaze u Beograd, gde je za petak i subotu zakazan prvi sastanak uživo uz posredstvo četiri poslanika Evropskog  parlamenta – Tanje Fajon, Vladimira Bilčika, Eduarda Kukana i Kurta Flenkeštajna. Kako je za Euronews Srbija rekao asistent na Fakultetu političkih nauka, Boban Stojanović, prva važna stvar u ovim pregovorima su vremenski okviri.

"Mislim da je dosta vremena potrošeno, problematično je što će se oni videti u petak i subotu, pa onda tek u septembru", rekao je Stojanović.

Osim vremenskih okvira, navodi da je važno videti i ko će sve biti akteri.

"Mislim da je važno što konačno evroparlamentarci dolaze u Srbiju, ali ono što je suštinski važno, jeste to što će za istim stolom biti predstavnici vlasti i 'bojkot opozicije', i to i jeste ideja ovih pregovora", ističe.

Dodaje i da bi za stolom trebalo da se nađe i Aleksandar Vučić koji je, pored toga što je predsednik Srbije, lider vladajuće stranke.

Kao treću važnu stvar, Stojanović naglašava teme o kojima će se razgovarati na dijalogu, a naročito temu slobode medija.

Podsetio je i na nedavne izbore za članove mesnih zajednica.

"Meni je jako fascinantna činjenica da smo mi u prethodnih mesec dana imali izbore za članove mesnih zajednica, gde smo videli šta se sve dešava. Ono što opozicija zove priitisak na birače, a sa druge strane, kako se koriste državni resursi za potrebe jedne političke partije", rekao je Stojanović.

"Bilčik dobro razume Srbiju"

Vladimir Bilčik je izjavio da je cilj ovog procesa pregovora da sledeći izbori budu fer i pošteni, ali i da ih opozicija ne bojkotuje. Dodao je da je ovo druga faza i izrazio spremnost da se ide do poslednjeg momenta do kog je moguće napraviti neke pomake. 

Naročito je, smatra Bilčik, važno da na pregovorima učestvuju opozicione partije koje su zainteresovane za evrointegraciju.

"Vladimir Bičlik dobro kapira Srbiju, i on zna kako je živeti i biti politički aktivan u nekim poludemokratskim i poluautoritarnim režimima. Promenjene su pozicije u prethodnih godinu dana, jer ovo ni vlasti ne odgovara. Predsednik najveće stranke je praktično oročio mandat nove Vlade na manje od dve godine. Najavio nove izbore svestan da ovo nije parlament. To se ne može nazvati Narodnom skupštinom, niti nekom institucijom koja je proistekla iz nečega što bi trebalo da budu slobodni izbori. Naravno, nikome iz opozicije takođe ne odgovara što su morali da idu u bojkot", kaže Stojanović.

Kada je u pitanju drugi dijalog, onaj koji predsednik Srbije vodi sa strankama koje ne žele da učestvuju sa evroparlamentarcima, Stojanović smatra da to neće imati preveliki uticaj.

"Suštinski, mi smo jedina zemlja u Evropi koja ne može svoje političke probleme da rešava u zemlji, već moraju stranci da dolaze i da rešavaju probleme", rekao je.

Na prethodnim izborima, opozicione stranke bile su pod kritikama zbog toga što nisu mogle da se dogovore oko jedinstvenog kandidata. Stojanović ni sada ne očekuje drugačiju situaciju.

"Očekujem puno kolona, nažalost, a mislim da bi bilo važno da svi shvate da samo jedna ozbiljna lista ili kandidat za predsednika može ponuditi nekakvu nadu biračima, da ta jedna superorganizacija može da se suprotstavi vlasti", ukazao je.

Komentari (0)

Srbija