Politika

Vučić i Lajčak na sastanku u Briselu

Komentari

Autor: Tanjug

17/05/2021

-

19:42

Vučić i Lajčak na sastanku u Briselu
Vučić i Lajčak na sastanku u Briselu - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, sastao se večeras u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčkom.

Sastanak je održan u zgradi ambasade Srbije u Briselu.

Specijalni predstavnik EU izrazio je zadovoljstvo što je imao priliku da sa predsednikom Srbije razgovara o razvoju situacije u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine.


"Zahvalan sam na prilici da sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovaram o razvoju situacije u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine i odnosima EU i Zapadnog Balkana između njegovih poseta sedištu NATO i Češkoj", napisao je Lajčak na Tviteru.

Pretodno je predsednik Vučič, ocenio da će nastavak dijaloga sa Prištinom "biti težak" obzirom na stavove koje se prištinski zvaničnici izneli u Sloveniji tokom sastanka procesa Brdo Brioni.

Predsednik Srbije se prethodno u sedištu NATO sastao sa generalnim sekretarom Severnoatlantske alijanse, Jensom Stoltenbergom.

Vučić sutra i u sredu u Češkoj
 

Predsednik Vučić otputovao je večeras iz Brisela u zvaničnu poseti Češkoj Republici, gde će boraviti sutra i u sredu.

Prvog dana posete Vučić će imati odvojene susrete sa predsednikom Češke Milošem Zemanom, predsednikom Poslaničkog doma Parlamenta Radekom Vondračekom i s predsednikom Senata Milošem Vistrčilom.

Drugog dana posete planiran je sastanak s premijerom Andrejem Babišom.

Tokom dvodnevnog boravka u Pragu Vučić ce razgovarati i sa brojnim privrednicima zemlje domaćina, najavljeno je iz Predsedništva Srbije. Inače, poseta predsednika Vučića će u Češkoj biti prva tog ranga od izbijanja pandemije korona virusa.

Vučić je prošle sedmice, tokom susreta s ambasadorom Češke Tomašem Kuhtom, rekao da se raduje poseti i susretu sa predsednikom Zemanom, koga ceni kao istinskog prijatelja, posebno njegov čvrst stav po pitanju Kosova i Metohije koji često iznosi u javnosti.

Vučić je na sastanku izrazio zahvalnost za podršku Češke evropskim integracijama Srbije.

Kuhta je rekao da tu posetu u Pragu doživljavaju kao snažnu potvrdu srpsko-češkog prijateljstva i jedinstvenog uzajamnog odnosa dvojice predsednika.

Očekuje se da će tokom posete Vučića Češkoj biti postignuti konkretni ekonomski dogovori na obostranu korist.

Komentari (0)

Srbija