Politika

Apelacioni sud otvorio pretres u postupku za ubistvo Ćuruvije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

06/03/2023

-

09:41

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Apelacioni sud u Beogradu danas je otvorio pretres protiv četvorice pripadnika nekadašnje Državne bezbednosti (DB), koji su prvostepenom presudom osuđeni na ukupno 100 godina zatvora za ubistvo vlasnika "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije 1999. godine.

Sud je odlučio da ponovo razmatra slučaj, nakon što je razmotrio njihove žalbe na prvostepenu presudu, navodeći da prvostepeni sud nije postupio po primedbama datim u prethodnom rešenju Apelacionog suda. 

Prvostepenom presudom Specijalnog suda, zbog podstrekavanja na ubistvo, na po 30 godina zatvora osuđeni su tadašnji šefovi DB Radomir Marković i Milan Radonjić, dok su kao saučesnici, na po 20 godina zatvora osuđeni bivši operativac Beogradskog centra Ratko Romić, i pripadnik rezervnog sastava DB-a Miroslav Kurak, koji je u bekstvu.

Na suđenju danas su odbrana i tužilac potvrdili predloge dokaza koji su i ranije izneti, a o kojima će sudsko veće odlučivati. Iskazi okrivljenih ostali su nepromenjeni, a oni istuču da ne postoje neposredna saznanja prethodno saslušanih svedoka o tome ko je zapravo počinio ubistvo.

Takođe, nova stvar danas jeste to da odbrana insistira da se uradi konstrukcija ubistva tačno na godišnjicu i u tačno vreme, kako bi, kako kažu, dokazali da "navodi iz optužnice nisu mogući".

Oštećena Branka Prpa, koja je bila zajedno sa Ćuruvijom za vreme ubistva, ponovila je danas da Kurak nije pucao na Ćuruviju. Ona je rekla da ne prepoznaje  Miroslava Kuraka ni Ratka Romića kao izvršioce ubistva. 

Prpa je ponovila da je tada osetila udarac u glavu, pala i onda je videla bledog muškarca sa crnim očima kako prilazi i puca Ćuruviji u glavu.

Kako je istakla nakon ubistva, počinalac je stajao iznad nje i kako je ona zaključila razmišljao da li će i nju da ubije. Detaljan opis ubice je dala u policiji, a u decembru 2000. godine je videla umrlicu u novinama čoveka koji je ličio na ubicu, ali danas nije htela da ponovi njegovo ime.

Ćuruvijinom ubistvu je, kako je kazala Prpa, prethodio permanetni progon i pritisak.

Marković i Radonjić ostali pri svojim odbranama

Osuđeni Radomir Marković je ostao pri svojoj odbrani sa suđenja, dodajući da je tokom postupka bilo skoro 100 svedoka, od kojih je samo Branka Prpa imala posredna saznanja o ubistvu, jer je bila svedok, dok su svi ostali svedoci, kako je rekao, imali saznanja iz novina ili su čuli od nekoga. 

Marković je istakao da je Prpa u svom svedočenju navela da osuđeni Miroslav Kurak nije ubio Ćuruviju što je kako tvrdi tužilaštvo više puta njenu izjavu pokušalo da diskredituje.

Pričajući o svedocima, Marković je rekao da su Milorada Ulemeka Legiju proglasili kao svedoka, a on je i sam na suđenju, kako je kazao Maraković, rekao da nema neposredna saznja o ubistvu, već samo ono što je čuo.

Takođe, pomenuo je i braću Miloša i Aleksandra Simovića, za čije izjave je rekao da su kontradiktorne, te da je tužilaštvo njih dvojicu ocenilo kao manipulativne osobe.

Ćuruvija je, kako je Marković naveo, bio na merama Državne bezbednosti, jer su imali informacije da saradnjuje sa stranim službama, a ne zato što je bilo planirano njegovo ubistvo.

Marković je naglasio da motiv ubistva ne može biti Ćuruvijino pisanje jer je on sedam meseci pre ubistva dobio zabranu zbog neprimerne retorike i tada mu je zaplenjena  redakcija i nje mogao da izdaje.

Odgovarajući na pitanja tužioca, Marković je rekao da je Ulemeka upoznao kada je došao na mesto načelnika DB-a jer je Ulemek tada bio komandant.

Osuđeni Milan Radonjić je ostao pri svojoj odbrani. Ratko Romić je takođe ostao pri odbrani i dodao da nije učestvovao u ubistvu Ćuruvje, kao što je opisano u optužnici i presudi, isticcući da nema materijalnih dokaza za presudu.

Kao direktni izvršilac ubistva navodi se pripadnik rezervnog sastava DB-a Miroslav Kurak, koji je u bekstvu, pa mu je presuda izrečena u odsustvu.

Stevanović: Ovo suđenje je od presudne važnosti

"Ovo je od presudne važnosti, jer ulazimo u finiš slučaja koji traje 24 godine. Suđenje je počelo pre osam godina, a imali smo dve prvostepene presude i jedno vraćanje na ponovno suđenje od strane Apelacionog suda. Posle svog tog vremena, konačno se bližimo kraju ovog slučaja, koji bi trebalo da donese pravdu Kako za Slavka Ćuruviju, njegovu porodicu i prijatelje, tako i za čitavu medijsku i novinarsku zajednicu u Srbiji, ali i za sve građane Srbije", kaže za Euronews Srbija direktorka Fondacije "Slavko Ćuruvija" Ivana Stevanović.

Euronews

Sud je doneo rešenje da otvori glavni pretres na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal, okrivljenih i njihovih branilaca, nakon što je razmatrao žalbe na drugu prvostepenu presudu. 

Stevanović kaže da su to, zapravo, iste primedbe koje su bile i nakon prve prvostepene presude.

"Osnovna zamerka Apelacionog suda, zbog čega je i vraćeno suđenje na početak, jeste činjenica da je prvostepeni sud uveo N.N. lice kao neposrednog izvršioca zločina, što je prekoračenje optužnice i unosi jednu pravnu sigurnost. Zbog toga, pretpostavljamo, Apelacioni sud je odlučio da otvori pretres i ponovo sasluša Milorada Ulemeka Legiju i braću Simović, kako bi se otklonili nedostaci uočeni u prvostepenoj presudi", istakla je Stevanović.

Komentari (0)

Srbija