Politika

Lajčak u petak stiže u Prištinu, razgovaraće i sa kosovskom opozicijom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/03/2023

-

09:39

Lajčak u petak stiže u Prištinu, razgovaraće i sa kosovskom opozicijom
Miroslav Lajčak - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boraviće u petak u zvaničnoj poseti Prištini, saznaje Euronews Srbija. Kako se očekuje, on će tokom boravka u Prištini, razgovarati i sa predstavnicima tamošnje opozicije.

Podsetimo, dolazak Lajčaka u Prištinu, ali i Beograd najavljen je nakon najnovije runde dijaloga koja je prošlog ponedeljka održana u Briselu. Tada su se sastali srpski predsednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti, a glavna tema na stolu bio je evropski predlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Nekoliko sati nakon završetka razgovora, Evropska služba za spoljne poslove objavila je tekst evropskog predloga koji sadrži 11 tačaka. Iz Brisela je saopšteno da su se dve strane saglasile da ovaj predlog bude okvir za normalizaciju, te da novi razgovori o samom tekstu nisu potrebni. Ipak, kako je istakao Vučić, Srbija jeste spremna da radi na implementaciji mnogih stvari iz evropskog plana, ali i da "ne želi i ne može da se razgovara o međusobnom priznanju i ulasku Kosova u Ujedinjene nacije".

Već ove nedelje će se, stoga, nastaviti razgovori, a visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj posetiće 18. marta Severnu Makedoniju, gde će deo vremena posvetiti Beogradu i Prištini. U međuvremenu, u dva grada očekuje se i dolazak specijalnog izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka, dok će izveštaj o pregovorima biti razmatran na zasedanju Evropskog saveta 23. i 24. marta. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija