Politika

Brnabić: Ne znam da li će biti izbora do kraja godine

Komentari

Autor: Tanjug

12/03/2023

-

11:53

Brnabić: Ne znam da li će biti izbora do kraja godine
Brnabić potpisala Memorandum o saradnji sa kompanijom Takeda - Copyright Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da ne zna da li će biti održani vanredni izbori do kraja godine i dodala da svi iz Srpske napredne stranke rade tako kao da će izbori, kako je rekla, biti održani sutra.

Na konstataciju novinarke da je lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao da oni očekuju izbore na svim nivoima, osim na predsedničkim, i pitanje hoće li ih zaista biti, premijerka je odgovorila:

"Da budem iskrena, ne znam, radim kao što i svi iz Srpske napredne stranke radimo tako kao da će izbori biti sutra, da u svakom trenutku ne možemo da se postidimo da izađemo pred naše građane i pokažemo šta smo radili i koji su nam rezultati, ali istovremeno i kao da će biti u redovnom roku bez obzira na bilo kakve izbore dajemo sve od sebe svaki dan da Srbija ide napred", poručila je Brnabić.

"Umesto o priznanju govori se o normalizaciji odnosa zahvaljujući Vučiću"

Brnabić je izjavila da Srbija plaća cenu zato što nije uvela sankcije Rusiji, ali je dodala i da je to principijalan stav, kao i da ne misli da bi francusko-nemački predlog za KiM bio drugačiji da smo uveli sankcije.

Stav Srbije je principijelan, "branićemo ga dokle god budemo mogli da ga branimo", rekla je Brnabić za TV Prva i dodala da je bilo predsedničkih kandidata koji su u kampanji govorili da ne bi uveli sankcije Rusiji, te da će to učiniti Aleksandar Vučić, pa su posle izbora govorili da je Srbija neodgovorna zato što ne uvodi sankcije.

Predsednic Vlade Srbije ističe da je na prvom mestu važno da prema narodu budete iskreni i da ne lažete da bi osvojili politički poen, a da nakon toga, kako je rekla, menjate politiku.

"Da, to (neuvođenje sankcija) nas košta. Mi plaćamo određenu cenu kroz to što smo mogli da dobijemo malo veću cenu za emisiju državnih obveznica, kroz određene kredite, kroz to da smo morali više, jače da se borimo za strane direktne investicije, posebno u 2022.godine, ali u današnje vreme plaćate određenu cenu nezavisne politike. Mislim da je to principijalna politika", rekla je ona.

Stav prema sankcijama, podsetila je Brnabić, je zasnovan na međunarodnom pravu i na interesu Srbije.

Ona je istakla da ne misli da bi francusko-nemački predlog bio drugačiji da je Srbija uvela sankcije prema Rusiji, već da bi, kaže, bio drugačiji da nije bilo Aleksandra Vučića zato što je tu temu ponovo stavio na dnevni red i izborio za neke stvari za koje smo mislili da je nemoguće.

U tom smislu je ukazala da predstavnici i EU i SAD govore o tome da se ne radi o međusobnom priznanju već o normalizaciji odnosa.

"To je nešto što je promenjeno zahvaljujući predsedniku Vučiću", rekla je Brnabić i podsetila da je sam predsednik govorio o lošim stranama tog dokumenta i jasno povukao crvene linije.

Komentari (0)

Srbija