Politika

Šapić: Nisam želeo nikoga da diskriminišem, nisam izneo neistine o položaju Roma

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

14/03/2023

-

14:56

Šapić: Nisam želeo nikoga da diskriminišem, nisam izneo neistine o položaju Roma
Euronews/Slaven Dimitrić - Copyright Euronews/Slaven Dimitrić

veličina teksta

Aa Aa

 

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da će grad Beograd uraditi sve što može da poboljša položaj Roma, kao i da nije mislio na celu romsku zajednicu niti je nekoga želeo da diskriminiše kada je govorio o njihovom životu u nehigijenskim naseljima.

On je novinarima u gradskom Servisnom centru 11-0-11 rekao da ostaje pri onome što je ranije izjavio i da nije izneo neistine o položaju Roma, ali da je to i dalje tabu tema.

Na pitanje o krivičnoj prijavi koju je Romska partija podnela protiv njega, Šapić je rekao da je njihovo pravo da ga tuže, a da je na sudu da utvrdi da li je na bilo koji način nekoga uvredio i da li je diskriminisao čitavu romsku populaciju.

''Ne sećam se da sam rekao svi Romi, a to što je neko tako doživeo više govori o njegovim mislima, nego o mojim'', rekao je gradonačelnik. 

On je podsetio i da je u periodu od 2010. do 2012. godine bio deo gradske administracije kao pomoćnik koji se bavio drugim temama. 

''U mojoj oblasti nisu bili Romi tad već igrališta, tereni i parkovi. Nakon toga, vratio sam se u gradski aparat pre sedam meseci. Gradske opštine nisu direktno deo gradskog aparata'', objasnio je Šapić.

On je pitao gde su nestale desetine miliona evra, odnosno gde je novac namenjen za integraciju Roma iz projekta Dekada inkluzije Roma koja je trajala u periodu od 2005. do 2015. godine.

''Nisam video da se njihov položaj popravio'', rekao je gradonačelnik i dodao da imaju podatke o tome da danas postoji više nehigijenskih i nelegalnih naselja, da su ona daleko nebezbednija, kako za one koji tamo žive tako i za okruženje i da je manji broj romske dece u školama. 

''To je bio jedan od glavnih zahteva - da šalju decu u školu. Pa pitam šta su svi oni radili i zašto ti koji mi sad skaču po glavi nisu prethodnih deset godina svaki dan izlazili u javnost po pitanju kako da se problem, naročito u urbanim sredinama, romskih zajednica koji žive u nelegalnim i neformalnim naseljima reši? I ponavljam, nikad nisam rekao svi Romi'', naglasio je gradonačelnik.

On je ponovio da ostaje  dalje pri onome što je rekao i postavio pitanje zašto se pitanja nelegalnih, uglavnom romskih naselja, poistovećuju sa čitavom romskom zajednicom.

"To je problem onih koji tako misle, ja to nikad nisam rekao. Isto tako, ostajem pri tome da ako oni ne žele da im se pomogne, mi ne možemo da im pomognemo. Ali pored želje da pomognem njima, moja obaveza je da zaštitim sve Beograđane, koji žive u njihovom neposrednom okruženju'', rekao je Šapić.

On je podsetio da nastradalo romsko dete od godinu i po dana nije ni dobilo priliku da ide u školu, da se obrazuje i da možda sutra izađe iz tog naselja. 

''Nisam primetio da se oglasila i jedna od ovih organizacija, a ja sam išao tamo da vidim mesto nesreće'', navreo je Šapić i najavio da će formirati radnu grupu u kojoj će biti predstavnici opština i inspekcijskih službi koji će krenuti po svim romskim naseljima, da čiste i sređuju, odnose smeće, oslobađaju parking mesta.

On je dodao da se to pitanje ne može rešiti ad hock, jer je takvih naselja u ovom momentu 165.

"Ja moram da zaštitim sve Beograđane i zaštitiću ih koliko god budem mogao, a duboko se nadam da će zaista svi oni koji se deklarativno zalažu za romsku zajednicu stvarno pokušati da im pomognu time što će za početak da im objasne da oni sami treba da budu spremni da prihvate pomoć i da se menjaju, ako ništa drugo onda bar zbog budućnosti svoje dece, jer ta deca i ta mala devojčica od godinu i po dana, ona je poslednja na svetu kriva zbog svega što se dogodilo - ona nije dobila priliku'', naglasio je Šapić.

Kentkart ne prihvata raskid ugovora, Šapić: "Odbranićemo interes Beograđana"

Iako je pre mesec dana Skupština grada odlučila da će naplata karata javnog prevoza preći u ruke grada i da će raskinuti ugovor sa Kentkartom, firmom koja se bavila naplatom karata u glavnom gradu, turska kompanija sada tvrdi da raskid ugovora ne može da prihvati.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić rekao je da interes jedne privatne firme neće biti ispred interesa grada, a da će uskoro obavestiti javnost kako će taj interes grada i da obrani. Ponavlja da penala za raskid ugovora neće biti.

Euronews

"Par meseci su trajali pregovori, ako misle da su nas prevarili time što su nas očigledno obmanjivali, bojim se da su prevarili sebe jer bismo došli do informacije do koje verovatno nikada ne bismo došli da se nismo ovim ozbiljnije pozabavili. To do čega smo došli mislim da je u interesu Beograđana, ali ne i njih", rekao je Šapić.

Šapić kaže da će interes Beograda i Beograđana "biti odbranjen" i da će biti baš sve "kao što je tada rekao".

"Štaviše, ne da nećemo biti u šteti, neće biti penala. Ili ću možda imati daleko veću korist koju nisam ni sam planirao", zaključuje gradonačelnik.

Komentari (1)

dipl.agronom

14.03.2023 16:38

Valja gradonacelnik da pogleda scene iz Pariza...!! Onda bi se biranim recima obracao Romima...

Srbija