Politika

Vučić sa Ilvom Johanson: Srbija umnogome doprinela opštoj bezbednosti EU

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/03/2023

-

12:58

Vučić sa Ilvom Johanson: Srbija umnogome doprinela opštoj bezbednosti EU
Vučić sa Ilvom Johanson: Srbija umnogome doprinela opštoj bezbednosti EU - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa komesarkom Evropske unije za unutrašnje poslove i migracije Ilvom Johanson, sa kojom je razgovarao o ilegalnim migracijama, saradnji sa institucijama EU u pogledu usklađivanja viznog režima, borbi protiv organizovanog kriminala, ali i o nastavku dijaloga sa Prištinom, statusu pristupnih pregovora Srbije i reformskim procesima u našoj zemlji.

Predsednik Vučić je zahvalio na podršci i pomoći Evropske unije u upravljanju migracijama, kao i na tome što su prepoznati i priznati napori naše zemlje u regulisanju migrantske krize, budući da je Srbija od početka ozbiljno i odgovorno prihvatila svoj deo obaveza, čime je umnogome doprinela opštoj bezbednosti EU i njenih građana.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Predsednik je posebno naglasio da Srbija nastavlja aktivno da radi i na postupku usklađivanja svoje vizne politike sa EU, te da je u tom smislu, pored primene dodatnih mera, planirano i uvođenje viznog režima za one države iz kojih je registrovan najveći broj zloupotreba.

"Srbija je od početka ozbilјno i odgovorno prihvatila svoj deo obaveza, čime je umnogome doprinela opštoj bezbednosti EU i njenih građana", napisao je Vučić u objavi na Instagram profilu "buducnostsrbijeav", uz fotografije sa sastanka.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Govoreći o aktuelnim pitanjima u okviru dijaloga sa Prištinom, predsednik Vučić je posebno istakao da očekuje od EU da u narednom periodu tretira bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji kao prioritet, kao i da ova tema bude razmatrana na svim sledećim sastancima u okviru dijaloga, uključujući, pre svega, hitno formiranje Zajednice srpskih opština.

Predsednik Vučić je ponovio da punopravno članstvo Srbije u EU ostaje jedan od spoljnopolitičkih prioriteta naše zemlje i njeno strateško opredeljenje, naglasivši iskrenu posvećenost reformskom procesu na našem evropskom putu.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Komesarka Johanson je poručila da se Srbija pokazala kao blizak, pouzdan i odgovoran partner Unije u rešavanju problema migracija, kao i da je za EU od velikog značaja da nastavi da pruža snažnu podršku evrointegracijama Srbije sa kojom želi još tešnju saradnju u svim oblastima od značaja i obostranog interesa.

Gašić sa Johanson: Značajna saradnja naše granične policije i Fronteksa

Sa evropskom komesarkom razgovarao je i ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić. Njih dvoje su danas obišli zajedničke patrole srpske granične policije i evropske Agencije za graničnu obalsku stražu - Fronteks na Horgošu.

Gašić i Johanson su ocenili da je saradnja granične policije i Fronteksa, koja je rezultirala dobrim rezultatima u suzbijanju iregularnih migracija, na izuzetnom nivou.  

TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

 

Gašić je, posle sastanka sa evropskom komesarkom, istakao da je ta saradnja značajna i za Srbiju i za Evropsku uniju, jer udruženim snagama štite naše, ali i granice EU od iregularnih migracija, saopštio je MUP.

"Od početka godine duž granice sa Mađarskom sprečen je 881 ilegalan prelazak granice, dok je taj broj, u istom periodu prošle godine, bio 172", precizirao je Gašić i naglasio da će Srbija nastaviti sa procesom usaglašavanja sa viznom politikom Evropske unije.

TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

 

Dodao je da je Republika Srbija pokazala da je pouzdan partner u suzbijanju ilegalnih migracija i borbi protiv prekograničnog kriminala.

Ministar je podvukao da je Srbija zemlja koja se humano i sa razumevanjem odnosi prema svima koje je nevolja naterala da napuste svoje države, ali da ima nultu toleranciju prema svim vidovima kriminala.

Poručio je da sa migrantskom krizom nijedna država ne može da se nosi sama i da je zato neophodno da sve zemlje migrantske rute nastave da sarađuju i rade zajedno.

Johanson je istakla da je Evropska unija posvećena jačanju partnerstva sa Srbijom, posebno u oblasti efikasnog upravljanja granicama.

"Hoću da pohvalim vlasti u Srbiji, predsednika Aleksandra Vučića, premijerku Anu Brnabić, vas ministre Gašiću, na poslu koji ste u proteklim mesecima obavili po pitanju usaglašavanja vizne politike sa politikom Evropske unije, što je dovelo do značajnog smanjenja iregularnih migracija u EU. Radujem se što skorijem završetku tog posla“, kazala je Johanson.

TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

 

Prema njenim rečima, angažovanje pripadnika Fronteksa na teritoriji Srbije je praktičan pokazatelj posvećenosti Evropske unije u saradnji sa Srbijom.

"Zajedničke patrole čuvaju granice, rade na sprečavanju i suzbijanju kriminalnih aktivnosti i krijumčara“, rekla je Johanson i dodala da je naredni korak u saradnji revizija sporazuma između Srbije i Fronteksa, koji će dati novi mandat evropske Agencije za graničnu i obalsku stražu i omogućiti im da, pod komandom srpskih državnih organa, budu na granicama Srbije i Evropske unije, ali i drugih susednih zemalja koje nisu članice EU.

TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

 

Govoreći o saradnji srpske policije i Evropola, Johanson je rekla da je ta saradnja izuzetno dobra i izrazila uverenje da će u narednom periodu ona biti još bolja, posebno u oblasti suzbijanja krijumčarenja ljudi, narkotika, oružja.  

Johanson je izrazila zadovoljstvo što će danas prisustvovati potpisivanju sporazuma kojim će Srbiji biti dat posmatrački status u Evropskoj mreži za migracije.

 

 

Komentari (0)

Srbija