Politika

Bilčik i Nemec nastavljaju angažman u Skupštini Srbije: Ove godine planirane dve runde međupartijskog dijaloga

Komentari

Autor: Tanjug

16/03/2023

-

16:35

Bilčik i Nemec nastavljaju angažman u Skupštini Srbije: Ove godine planirane dve runde međupartijskog dijaloga
Vladimir Bilčik i Matjaž Nemec - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan Vladimir Bilčik i Matjaž Nemec nastaviće svoj angažman u posredovanju u dijalogu političkih snaga u Narodnoj skupštini Srbije.

Kako se navodi u saopštenju Bilčika i Nemeca na sajtu Evropskog parlamenta, dva glavna poslanika EP nastavljaju svoj angažman pod nazivom "Proces parlamentarnog dijaloga", koji ima za cilj jačanje demokratije u Srbiji i parlamentarnog života, kao i reforme u vezi sa procesom pristupanja EU.

"Za 2023. godinu predviđene su dve runde Dijaloga koje će biti vođene sa Skupštinom Srbije. Facilitatorski tim EP za proces parlamentarnog dijaloga, koji predvode Vladimir Bilčik i Matjaž Nemec, imaće podršku u njihovim izazovnim zadacima od bivših poslanika Knuta Flekenštajna i Alojza Peterlea", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je osnovni cilj podrška dijalogu i izgradnji konsenzusa uz obezbeđivanje platforme suprotstavljenim političkim snagama unutar srpskog parlamenta, da izgrade i traže konsenzus o relevantnim pitanjima.

Kako navode, proces parlamentarnog dijaloga dopunjuje druge aktivnosti podrške demokratiji EP, posebno programe izgradnje kapaciteta.Bivši ministar spoljnih poslova Slovenije Alojz Peterle će zameniti preminulog bivšeg poslanika EP Eduarda Kukana.

Evropski parlament je od 2019. godine aktivno uključen u olakšavanje dijaloga kroz proces međupartijskog dijaloga sa Skupštinom Srbije, navodi EP.

 

Komentari (0)

Srbija