Politika

Zavetnici i Dveri: Vučić izjavom o eventualnom članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama prekršio Ustav

Komentari

Autor: Tanjug

16/03/2023

-

17:35

Zavetnici i Dveri: Vučić izjavom o eventualnom članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama prekršio Ustav
Zavetnici i Dveri: Vučić izjavom o eventualnom članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama prekršio Ustav - Copyright FoNet/Zoran Mrđa, Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Desničarske opozicione stranke Zavetnici i Dveri kritikovale su danas izjavu predsednika Aleksandra Vučića za "Euronews" u vezi sa eventualnim članstvom Kosova u nekim međunarodnim organizacijama, tvrdeći da je time prekršio Ustav.

Zavetnici su u saopštenju ocenili da je Vučić izjavom da je "otvoren" za razgovore o članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama rekao da je spreman, kako tvrde, da sprovede u delo jednu od najspornijih tačaka u okviru francusko-nemačkog sporazuma koja se tiče ulaska Prištine u međunarodne organizacije.

Zavetnici tvrde i da je vlast "kapitulirala" pred zahtevima Brisela i Vašingtona i dodaju da Vučić nije dobio mandat od građana da "pregovara o priznanju lažne kosovske države".

Za lidera Dveri Boška Obradovića ta Vučićeva izjava predstavlja „čin priznanja nezavisnosti Kosova“ zbog čega tvrdi da predsednik treba da podnese ostavku i da svoju politiku kandiduje na vanrednim izborima.

Prema Obradovićevoj oceni, iz toga što je Vučić rekao proističe da se više neće protiviti da Kosovo sa srpskom baštinom bude primljeno u Unesko, Interpol, EU, NATO, UN… kao i da će time biti  pojačan pritisak na sve države unutar EU i NATO koje to nisu učinile da priznaju kosovsku nezavisnost. 

Vučić je inače, u izjavi za "Euronews" na pitanje o eventualnim ustupcima u razgovorima sa Prištinom i da li bi bio spreman da prihvati njihovo članstvo u Savetu Evrope, rekao da su oni već poceli proceduru za prijem u SE.

„Nisu pitali Srbiju, niti im Srbija za to treba. Ali postoje elementi u francusko-nemačkom planu koji se tiču tog pitanja i ja sam i Makronu i Šolcu u oči rekao šta mislim i o članstvu u Ujedinjenim Nacijama i o drugim pitanjima, oni dobro znaju moj stav. Ali, spremni smo da razgovaramo o raznim pitanjima, i o nekim odlukama koje tek treba da se donesu razgovaraću sutra sa kolegama u Ohridu. Uglavnom, spremni smo da razgovaramo o mnogim pitanjima. Oni znaju moje crvene linije, ali neću o njima da govorim da bih pružio priliku pronalaženju kompromisnih rešenja“, ponovio je Vučić.
 

Komentari (1)

Драган

16.03.2023 19:30

Још ништа није потписано, а вербалне изјаве су део дневне политике и не ломе камена. Док не призна Косово (имплицитно или експлицитно), док не дозволи Косово у УН-у, док је уз Републику Српску, и док не уведе санкције Русији - није још ништа издао, ако уради нешто од тога, без одобрења народа, онда друга ствар.

Srbija