Politika

Predstavnici opozicije o razgovoru sa Eskobarom: Čvrsto uverenje da je formiranje ZSO apsolutni prioritet

Komentari

Autor: Tanjug

16/03/2023

-

22:51

Predstavnici opozicije o razgovoru sa Eskobarom: Čvrsto uverenje da je formiranje ZSO apsolutni prioritet
Predstavnici opozicije o razgovoru sa Eskobarom: Čvrsto uverenje da je formiranje ZSO apsolutni prioritet - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar sastao se danas u Beogradu sa predstavnicima nekih opozicionih stranaka, a predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović preneo je da su na sastanku dobili čvrsto uverenje od Eskobara da je formiranje ZSO apsolutni prioritet.

On je u saopštenju posle sastanka naveo i da je tom prilikom izneo stav da Srbija treba da bude deo političkog prostora koji kreiraju SAD i EU i da zato podržavaju evropsko-američki predlog za rešenje kosovskog pitanja.

Grbović je ocenio i da je važno da "proevropska i prozapadna opozicija" bude inicijator evopeizacije Srbije i da pokušaju da taj proces ubrzaju, a ne da samo pasivno posmatraju.

On smatra da staus kvo nije dobar, i da svake godine desetine hiljada naših sugrađana otera iz Srbije u zemlje EU i SAD.

Kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović naveo je da je to bio otvoren sastanak na temu evropskog predloga o definisanju odnosa Srbije i Kosova.

„Eskobar je ponovio da sporazum Beograda i Prištine definiše normalizaciju odnosa, a ne priznanje, kao i da SAD podržavaju sporazum u potpunosti“, preneo je Zelenović u saopštenju.

Američki izaslanik je rekao i da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, kao i da region Zapadnog Balkana treba da ide brže ka EU.

"Sporazum ne bi smeo da sa sobom nosi potvrdu da je u Srbiji sve u redu – jer nije", rekao je Zelenović.

On je podsetio da stranka Zajedno još nije izašla sa konačnim stavom o sporazumu, a da je predstavnik EU Miroslav Lajčak preneo snažno opredeljenje EU ka proširenju.

"Ako je tako, u nekom od dokumenata treba da stoji datum za punopravno članstvo Srbije i Zapadnog Balkana u EU", naveo je Zelenović u saopštenju i dodao da bi to vratilo nadu građanima koji žele u EU.

Komentari (0)

Srbija