Politika

"Rat" uvredljivim grafitima i plakatima: Pregovori o Kosovu političke strasti preneli i na fasade

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/03/2023

-

21:23

"Rat" uvredljivim grafitima i plakatima: Pregovori o Kosovu političke strasti preneli i na fasade
"Rat" uvredljivim grafitima i plakatima: Pregovori o Kosovu političke strasti preneli i na fasade - Copyright FoNet

veličina teksta

Aa Aa

Pravo iz skupštine, političke prozivke preselile su se na ulice i nadvožnjake. U Beogradu, Novom Sadu, ali i u još nekim gradovima već danima na trotoarima, fasadama i banderama "niču" grafiti i plakati kojima se vređaju politički protivnici. Na njima su osvanuli lideri Zavetnika, Dveri i Nove Demokratske stranke Srbije, ali se spisak proširio na još nekoliko političara iz redova opozicije.

Toj poplavi doprinos su dali i grafiti protiv predsednika Aleksandra Vučića. U blizini Tehničke škole GSP u beogradskoj opštini Vračar, na trotorau ispod grafita "Milica lažljivica", crnim sprejom je ispisano "Aca izdaja", ali i "Aca lažov".

Grafiti i plakati su počeli da se pojavljuju uoči susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Ohridu, a desničarske partije bile su najglasnije u pozivima da Srbija ne pristane na evropski plan za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Fonet/Marko Dragoslavić

 

Primeri su brojni, pa je tako na jednom od plakata stoji natpis "Miloš Francuz", a na njemu je fotografija lidera Novog DSS Miloša Jovanovića pored francuskog pasoša, dok na glavi nosi beretku (aludirajući na činjenicu da je lider Nove Demokratske stranke Srbije vlasnik francuskog pasoša). Tu su i plakati na kojem se Jovanović, lider Dveri Boško Obradović i liderka Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski nalaze u društvu kosovskog premijera Aljbina Kurtija, a sa nadvožnjaka u Beogradu i Novom Sadu, "zavijorila" se čak i poruka "Boško fašista".

U Novom Sadu osvanuli su i grafiti u kojima se vređaju nekadašnji predsednik pokrajinske vlade i Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić i predsednik gradske organizacije Narodne stranke i poslanik u Skupštini Srbije Borislav Novaković.

Euronews /Tara Tomović

 

Ko su autori ovakvih grafita i plakata nije poznato, ali predstavnici opozicije saglasni su da iza svega stoji vladajuća Srpska napredna stranka.  Pokret Dveri pozvao je institucije da hitno reaguju i otkriju nalogdavce kampanje.

Sa druge strane, potpredsednik SNS Miloš Vučević tvrdi da ne zna ko je štampao plakate, ali u njima ne vidi ništa problematično jer su, kako kaže, "deo političkog kolorita".

"Ja bih osudio kad bi neko pretio nečijoj porodici, za mene je ovo politički kolorit", rekao je Vučević za Radioteleviziju Vojvodine (RTV). Kako je rekao, mnogo gore stvari rađene su i viđene prvenstveno kada je reč o predsedniku Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici.

"Teško predvideti kakve bi mogle da budu posledice rata grafitima"

Euronews

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da važnost pitanja Kosova i Metohije, koje je sada najaktuelnije, inicira i druge vidove komunikacije poput ratova grafitima, koji treba da podstaknu politički aktivizam i to onaj koji bi išao van granica institucionalnog delovanja. 

Govoreći za Euronews Srbija da li ovakav vid političke prozivke ide u korist, Stanković ističe da će se to videti po efektima nekog budućeg glasanja.

"To u ovom trenutku vi ne možete da znate, čitava komunikacijska strategija jeste strategija jednog stalnog pridobijanja glasača. Iz te perspetive imam utisak da ljudi verovatno u ovom trenutku ne mogu da se opredele kome ovo ide u korist. Mislim da se radi o tome da se stvara neka tenzija kod birača, da se neke teme učine bitnim, da se neke teme učine relevatnim i da iz te perspektive vi uđete u jedan ciklus izborni koji je u nagoveštaju. Između ostalog ovako intenzivna komunikacijska veština govori da smo blizu ispunjenja ovih najava da ćemo ići možda na ove takozvane redovne vanredne izbore", rekao je on.

Kaže i da je teško predvideti kome u ovom trenutku takav rat grafitima može ići u korist, ali i kakve bi mogle da budu njegove posledice.

"Fizički obračuni nisu isključeni, ali na sreću kod nas su ljuti retorički obračuni koji se još uvek ne konvertuju u sukobe između različitih političkih grupacija odnosno sukobe između različitih  političkih grupa koje protestuju na ulicama i policije. Mi to još nemamo iako je to uvek mogućnost u demokratskom društvu kada se političke razlike zaoštre. Naravno da je izuzetno neprijatno, problematično i opasno targetirati univerzitetske profesore, opozicione predstavnike ili predstavnike vlasti jer vi znate da svaka vrsta nemilog događaja kao svoju prethodnicu imaju jednu oštru retoriku i praksu stigmatizacije u javnom prostoru", rekao je on.

Podsetimo, uvredljivi plakati nikli su i kod Fakulteta političkih nauka a uvredljivim porukama na račun troje nastavnika. U pitanju su plakati na kojima se nalaze Stefan Surlić, Marko Veković i Jelena Lončar, a uz njihova imena i fotografije nalaze se natpisi "izdajnik", uvredljive poruke, kao i amblem UČK. Opširnije u posebnom tekstu.

Euronews

Politikolog Duško Radosavljević kaže da ako u političkoj borbi ili "ratu grafita" idete na podsticanje razmišljanja o seksualnom i nacionalnom poreklu ili religijskom uverenju, te stvari ne samo da ne smeju da budu korišćene, već moraju da se krivično sankcionišu. On napominje da se ovim grafitima pokušava da se neko trajno diskvalifikuje a na osnovu činjenice "koja je nekom upisana u knjigu rođenih ili nešto što sam čovek sam može da ispravi".

"Naravno da je ovo upućeno građanima, ali sa druge strane svaka poruka koju kontinuirano ovaj režim proizvodi jeste i upozorenje i možemo reći i pretnja onima koji bi se usudili da misle drugačije ili da se iskažu drugačije. Ovde se ide stalno na jedno prosto uništavanje protvnika", istakao je on za Euronews Srbija i zaključuje da je očigledno da je to neko "uradio sa aminom vlasti".

Komentari (0)

Srbija