Politika

Dačić posle sednice Biroa: Situacija u Srbiji stabilna, cilj očuvanje mira u vreme pritisaka koji će biti ustostručeni

Komentari

Autor: Tanjug

18/03/2023

-

09:29

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Koordinator Biroa za koordinaciju službi bezbednosti i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je danas predsedavao sednicom Birao, izjavio je da je aktulena bezbednosna situacija u Srbiji stabilna, ali da će i dalje ceo bezbednosni sektor raditi u skladu sa svojim nadležnostima na očivanju mira i stabilnosti u zemlji, kao i bezbednosti građana Srbije. 

On je rekao su na današnjoj sednici razgovarali o aktulenoj bezbednosnoj situaciji u zemlji sa posebnim osvrtom na "najkomplikovanije moguće geopolitičke odnose u svetu koji očigledno idu u pravcu dalje eskalacije".

"Nekada se govorilo o Hladnom ratu, danas čak to dolazi i do granica izbijanja oružanog sukoba između velikih sila u svetu. U svemu tome naš zadatak je da razmotrimo situaciju i obezbedimo kako da dođemo do odgovora na pitanja kako da obezbedimo unutrašnju bezbednost, stabilnost zemlje i sačuvamo mir", rekao je Dačić. 

Biro, kako je rekao, daje bezrezervnu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću kad je reč o "velikim pritiscima koji dolaze iz inostranstva ili od izvršilaca radova ovde u našoj zemlji".

"Dajemo veliki prodršku kad je reč o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama u Prištini, a sigurni smo da će Vučić zaštiti na najbolji način naše nacionalne interese, ali i ono što je važno za budučnost Srbije, a to je evropski put Srbije", dodao je. 

On je rekao da je posebno razmotreno stanje na KiM i "sve opasnosti koje prete za srpski narod. One, dodao je, pre svega dolaze od Aljbina Kurtija "kome glavna ideja vodljia i glavni cilj da protera Srbe sa KiM".

"Analizirali smo i situaciju vezano za ilegalne migracije, posle posete evropske komesarke za unutrašnje poslove i sve druge pretnje i situaciju kad je reč o javnom redu i miru u Srbiji. Situacija u zemlji je stabilna, ali će bezbesnotni sektor i u budućnosti raditi na zaštiti naših nacionalnih i državnih interesa i očuvanju unutrašnje bezbednosti, mira i stabilnosti, a naročito u vreme pritisaka koji će sigurno biti ustostručeni u narednom periodu, imajući u vidu najkomplikovanije moguće geopolitičke odnose koji stalno idu u pravcu dalje eskalacije, a ne smirivanja", rekao je Dačić. 

Sednica Biroa

Sednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti odrđana je danas u Predsedništvu Srbije, a njom je predsedavao koordinator Biroa, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. 

Sednici su prisustvovali direktor Bezbednosno - informativne agencije (BIA) Aleksandar Vulin, direktor Vojno-bezbednosne agencije general - major Đuro Jovanović, direktor Vojno obaveštajne agencije general-major Zoran Stojković, kao i ministri odbrane i polcije Miloš Vučević i Brartislav Gašić i direktor Kancelarije saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka Goran Matić. 

U saopštenju nakon sednice Biroa, navodi se da je zaključeno da je bezbednosna situacija u Republici Srbiji stabilna, a da Biro daje bezrezervnu podršku naporima predsednika Srbije  Aleksandra Vučića u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama u Prištini, pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice. 

Kako je navedno u saopštenju, zaključeno je da su svi segmenti sektora bezbednosti u skladu sa svojim nadležnostima u punom kapacitetu angažovani na očuvanju mira i stabilnosti u zemlji, kao i bezbednosti građana Srbije. 
 

Komentari (0)

Srbija