Politika

Tajani uoči posete Srbiji: Uspostaviti ZSO bez odlaganja

Komentari

Autor: Tanjug

20/03/2023

-

12:42

Tajani uoči posete Srbiji: Uspostaviti ZSO bez odlaganja
Tajani uoči posete Srbiji: Uspostaviti ZSO bez odlaganja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani izjavio je da bi Zajednicu srpskih opština trebalo uspostaviti bez daljeg odlaganja, kao i da dogovor postignut u Ohridu 18. marta na osnovu evropskog predloga sada pruža izuzetnu priliku za nastavak normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

On je povodom predstojećeg Poslovno naučnog foruma Srbija-Italija u Beogradu rekao da je cilj da se podrži rast srpske ekonomije, koja je jedna od vodećih u regionu i nudi velike mogućnosti za italijanske kompanije.

U intervjuu za Tanjug on je na podsećanje da Italija je insistirala da se uključi u proces dijaloga Beograda i Prištine, posredstvom svog specijalnog izaslanika naveo da je interes i prisustvo Italije na Balkanu konstanta italijanske spoljne politike i predstavljaju neizbežnu sudbinu.

"Aktivno učešće Italije u dijalogu između Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije nije ništa novo, nego pravac koji smo uvek podržavali i koji smatramo neophodnim za očuvanje mira i stabilnosti regiona koji je od strateškog značaja za nas i za Evropu. Pre svega, uvereni smo da se do sada potpisani sporazumi između dve strane moraju u potpunosti primeniti, počevši od osnivanja Zajednice opština sa većinskim srpskim stanovništvom, koja se mora uspostaviti bez daljeg odlaganja, u skladu sa odredbama Briselskog sporazuma. Ovo je važan korak, na koji je stavljen akcenat i u zajedničkom pismu koje je predsednica Saveta ministara Đorđa Meloni, zajedno sa predsednikom Makronom i kancelarom Šolcom, uputila predsedniku Vučiću i premijeru Kurtiju uoči sastanka u Briselu 27. februara ove godine", rekao je Tajani.

Tanjug/Sava Radovanović

 

 

On je istakao da dogovor postignut u Ohridu 18. marta na osnovu evropskog predloga sada pruža izuzetnu priliku za nastavak normalizacije odnosa Beograda i Prištine, što je od suštinskog značaja za evropsku perspektivu obe strane.

"Ovaj dogovor sada mora da se primeni bez odlaganja. U tom smislu, cenimo to što je predsednik Vučić preuzeo obavezu, što još jednom svedoči o njegovom realističnom i konstruktivnom stavu.", naveo je Tajani.

Osvrćući se na Poslovno naučni forum Srbija-Italija u Beogradu on kaže da je u pitanju prvi konkretni nastavak nacionalne konferencije posvećene Balkanu koja je održana u Trstu 24. januara.

"Želimo da podržimo rast srpske ekonomije, koja je jedna od vodećih u regionu i nudi velike mogućnosti za italijanske kompanije. Naš cilj je da obnovimo naše ekonomsko prisustvo u Srbiji fokusiranjem na nekoliko strateških i inovativnih sektora: zelenu i energetsku tranziciju, održivu poljoprivredu i agrotehnologije, infrastrukturu i naučnu saradnju. Osim toga, zahvaljujući italijanskom Fondu za depozite i kredite "Cassa Depositi e Prestiti", SACE i SIMEST, stavićemo na raspolaganje i niz finansijskih alata koji imaju za cilj da pruže podršku internacionalizaciji italijanskih kompanija", dodao je.

Ističe da će više od 150 italijanskih kompanija učestvovati na Poslovno naučnom forumu i da će biti održano oko 400 već ugovorenih "Business to Business" poslovnih sastanaka.

On podseća da u Srbiji postoji više od 1.200 preduzeća sa italijanskim kapitalom te da su u pitanju raznolike kompanije - od velikih grupa do mikro preduzeća, aktivne u najrazličitijim sektorima (od automobilske industrije do bankarstva, od tekstilne industrije do osiguravajućeg sektora, sve do digitalizacije i obnovljivih izvora energije) i rasprostranjene su na čitavoj teritoriji Srbije.

"Ova poslovna mreža zapošljava oko 50.000 radnika i učestvuje sa preko pet odsto u BDP-u Srbije. Italija je i dalje treći najveći trgovinski partner Srbije, drugi među zemljama Evropske unije, sa trgovinskom razmenom od preko 4,5 milijardi evra u 2022. godini. Ovi podaci pokazuju koliko su trgovinski odnosi naše dve zemlje odlični", ističe italijanski ministar.

On najavljuje da će u okviru foruma biti potpisani sporazumi u različitim oblastima.

 

Komentari (0)

Srbija