Politika

Komitet EP za građanske slobode usvojio sporazum o slobodnom viznom režimu za Kosovo

Komentari

Autor: Tanjug

23/03/2023

-

12:55

Komitet EP za građanske slobode usvojio sporazum o slobodnom viznom režimu za Kosovo
Evropski parlament u Briselu - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Komitet Evropskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove usvojio je danas sporazum o slobodi viznog režima za kratkoročni boravak sa Kosovom.

"Sa 47 glasova za, osam protiv i četiri uzdržana, Odbor je dao zeleno svetlo za konačno usvajanje zakona, koji će omogućiti građanima Kosova da putuju u EU, a građanima EU da idu na Kosovo bez zahteva viza, za periode do 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana", saopštio je Komitet.

Komitet za građanske slobode odobrio je u januaru sporazum postignut sa Savetom u decembru 2022. godine o liberalizaciji viznog režima sa Prištinom.

Rad na dosijeu počeo je 2016. godine. Nakon usvajanja u decembru, EP bi trebalo da da svoje konačno odobrenje tokom plenarne sednice od 17. do 20. aprila u Strazburu.

Slobodni vizni režim treba da stupi snagu kada se uspostavi Evropski sistem za informacije i autorizaciju putovanja (ETIAS), a u svakom slučaju do 2024. godine.

"Kosovo je potencijalni kandidat za pristupanje EU koje je jednostrano proglasilo svoju nezavisnost u februaru 2008. godine. Nezavisnost trenutno ne priznaje pet država članica EU (Kipar, Grčka, Rumunija, Slovačka i Španija). Evropski parlament podržava viznu liberalizaciju sa Kosovom od 2016. godine, nakon što je Komisija proglasila da Kosovo ispunjava kriterijume svoje mape puta za liberalizaciju viznog režima. Kosovo je trenutno jedini deo regiona Zapadnog Balkana koji ne uživa bezvizni režim za kratke boravke u šengenskom prostoru", navodi EP u obrazloženju odluke.

Komentari (0)

Srbija