Politika

Orlić se sastao sa Orbanom u okviru zvanične posete Mađarskoj: Ponosni smo na iskreno prijateljstvo dva naroda

Komentari

Autor: Tanjug

27/03/2023

-

19:54

Orlić se sastao sa Orbanom u okviru zvanične posete Mađarskoj: Ponosni smo na iskreno prijateljstvo dva naroda
Tanjug/Narodna skupština Republike Srbije - Copyright Tanjug/Narodna skupština Republike Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić sastao se u Budimpešti, sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom, sa kojim je razgovarao o nastavku saradnje u svim oblastima, kao i o svim ključnim pitanjima za region i Evropu, saopšteno je iz kabineta predsednika Narodne skupštine.

Orlić je tom prilikom istakao da Srbija duboko ceni nivo dostignute saradnje sa mađarskim prijateljima na gotovo svim poljima, bilo da se radi o sprovođenju najvažnijih infrastrukturnih projekata, poput izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta, međusobnoj podršci kada je reč o energetskom snabdevanju, ili zajedničkom angažmanu po pitanju sprečavanja nelegalnih migracija.

Prema njegovim rečima, "pečat" odnosima dve zemlje i garancija za nastavak saradnje data je i Ugovorom između Vlada Srbije i Mađarske o prijateljskim odnosima i saradnji u oblasti strateškog partnerstva, koji je Skupština Srbije nedavno potvrdila. 

Tanjug/Narodna skupština Republike Srbije

 

"Poseban značaj predstavljaće najavljeno formiranje strateškog saveta između dve države. Takođe, izuzetno smo zahvalni zbog pomoći koju nam je Mađarska pružila kada je reč o skladištenju gasa i rešenosti da nam te kapacitete ustupi i naredne zime. Ponosni smo na sve što radimo zajedno, kao i na snažno i iskreno prijateljstvo naša dva naroda", rekao je Orlić.

Kako se navodi, tokom sastanka su pozdravljeni intenzivni kontakti između zvaničnika dve zemlje na svim nivoima, prvenstveno prijateljski odnos premijera Mađarske i predsednika Republike Srbije. 

"Ovo prijateljstvo je prethodnih godina iznedrilo samo benefite za naše dve zemlje i naša dva naroda, i iskreno želimo da nastavimo da, u tom smeru i sa tim ciljem, zajedno radimo i u budućnosti", poručio je Orlić. 

Dodaje se da se Orlić zahvalio Vladi Mađarske zbog iskazanog odnosa prema pripadnicima srpske zajednice u Mađarskoj i činjenice da je njihov položaj prethodnih godina dostigao nivo istorijskog maksimuma. 

Poručio je da Srbija posebno ceni snažnu i kontinuiranu podršku premijera Orbana, koju našoj zemlji i lično pruža na njenom evropskom putu i jasna i snažna politička podrška Srbiji po svim važnim pitanjima. 

"Izuzetno poštujemo i cenimo prijateljstvo koje Mađarska gaji prema Srbiji, prijateljstvo koje i mi prema vama osećamo, i budite sigurni da podršku i ispruženu ruku za svaku saradnju možete očekivati i sa naše strane - uvek", rekao Orlić.

Komentari (0)

Srbija