Politika

Održan trilateralni sastanak u Briselu, Petković: Prvi put o konkretnim koracima za ZSO, usaglašen tekst o nestalima

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

04/04/2023

-

13:50

Održan trilateralni sastanak u Briselu, Petković: Prvi put o konkretnim koracima za ZSO, usaglašen tekst o nestalima
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Birselu je održana nova runda tehničkog dijaloga Beograda i Prištine, a glavna tema je bila implementacija dogovora iz Ohrida. Glavni pregovarači Beograda i Prištine Petar Petković i Besnik Biljimi razgovarali su uz prisustvo specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Direktor Kancelarije za KiM i šef pregovaračkog tima Beograda Petar Petković izjavio je da je prvi put u poslednjih nekoliko godina u okviru trilateralnih razgovora razgovarano o najkonkretnijim koracima za formiranje Zajednice srpskih opština, kao i da je usaglašen tekst deklaracije o nestalim licima.

On je nakon završenog sastanka sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom rekao da su razgovori bili dugi i teški, ali srpska strana pokazala konstruktivnost i da poštuje sve na šta se obavezala uz jasno iskazane crvene linije.

"Važno je da razgovaramo jer je to način da sačuvamo mir i srpski narod na KIM, kao i zbog normalizacije odnosa jer tako možemo da sačuvamo stabilnost na Zapadnom Balkanu. Razgovarali smo kako da nastavimo proces implementacije i formiranje ZSO jer je to prva obaveza dogovorena u Ohridu i danas smo prvi put u okviru trilateralnog razgovora pričali o najkonkretnijim koracima ka formiranju ZSO i šta upravljački tim treba da uradi u skladu sa sporazumima iz 2013 i 2015. a prvi korak je predstavljanje nacrta statuta koji je uradio upravljački u okviru dijaloga na visokom nivou", rekao je Petković.

On je naglasio i da je utvrđen tekst deklatracije o nestalima koji će biti usvoijen na sastanku na visokom nivou.

"Posebno smo vodili računa o svim terminima i nismo prihvatili termin koji se pominje u Konvenciji o nasilno nestalima, da ne bi ugrozili interese Srbije", rekao je Petković.

Prema njegovim rečima razgovaralo se i o energetici i dodao da će se nastaviti razgovori sa KEDS-om radi doistributivnih usluga, ali i da su razgovarali i o registarskim tablicama.

"Tu sam istakao sva kršenja Prištine o tom pitanju, i dogovora iz 2021 i 2022. Izašli smo sa konstruktivnim predlozima koje je Priština odbila", rekao je on i dodao da je najvažnije da se sve rešava na miran način, jer zaustavljanje saniteta i vozila nije rešenje.

Bisljimi: Razgovaralo se o energetici i registarskim tablicama

Bisljimi je istakao da se razgovaralo o aktuelnim temama, kao što je energetika, ali i o pitanjima tablica. On je pomenuo i da je dogovoren u načelu sledeći sastanak na visokom nivou za 22. april.

"Ali u ovom trenutku to nije sigurno jer ima indikacija da u tom datumu predsednik Srbije ne može da dođe i mogu se razmatrati alternativni datumi", rekao je Bisljimi.

Ideja je, kako je naveo, da se tog datuma predstavi nacrt upravljačkog tima za zajednicu, ali i da postoje neke nejasnoće oko toga kako treba da se odvija procedura, kome treba poslati nacrt i kako ga predstaviti.

Bisljimi je naglasio da je razgovarano i o drugim aktuelnim temama poput registarskih tablica.

"Ja sam izvestio da smo do kraja marta imali dobar razvoj (situacije), ali nakon paljenja automobila, od ponedeljka nije bilo više registrovanih automobila. Imali smo zahtev Srbije da Kosovo ponovo pokaže dobru volju oko toga i da ne preduzme mere, ali rok je prošao i ne možemo više o tome da razgovaramo", naveo je Bisljimi.

On je dodao da je razgovarano i o tome kakav treba da bude redosled ostalih koraka, koji su deo osnovnog sporazuma, uključujući sporazum o nestalima, međusobnom priznavanju diploma i, kako tvrdi, "integraciji Kosova u međunarodne organizacije i obavezi Srbije da se tome ne protivi".

Podsetimo, prvo je došlo do bilateralnih susreta, sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom sastao prištinski glavni pregovarač Besnik Bisljimi, a zatim je usledio sastanak Lajčaka i Petra Petkovića. 

"Danas sam domaćin sastanka u okviru dijaloga na nivou glavnih pregovarača u Briselu, kako bismo razmotrili implementaciju dogovora na putu normaliizacije odnosa, kao i tekuća pitanja", napisao je Lajčak na Tviteru.

I specijalni savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole takođe se nalazi u Briselu, a on se susreo sa Lajčakom.

"Uživao sam u razgovoru sa specijalnim predstavnikom Miroslavom Lajčakovam o našoj snažnoj podršci dijalogu koji vodi EU između Kosova i Srbije i zajedničkoj posvećenosti podršci putu Zapadnog Balkana ka integraciji u EU", napisao je Šole na Tviteru.

Portparol EU Peter Stano u ponedeljak je naveo da Brisel očekuje od obe strane da doprinesu stvaranju i održavanju atmosfere normalizacije, pomirenja i brzog sprovođenja obaveza dogovrenih sredinom marta u Ohridu. 

Bisljimi se ranije sastao i sa komesarom EU za susedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem, sa kojim je razgovarao, između ostalog, o tome kako EU može da pomogne pri implementaciji rezultata dijaloga. 

"Počinjemo dan sa Besnikom Bislimijem razgovorom o agendi reformi EU i zadacima koji su pred nama i kako će Komisija moći da pomogne implementaciju rezultata kada dijalog Beograd-Priština bude uspešan", napisao je Varheji na Tviteru. 

Komentari (0)

Srbija