Politika

19 godina bez vode za piće: Započela kampanja "Da vratimo život u Zrenjanin"

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Nataša Kovačev

08/04/2023

-

18:59

19 godina bez vode za piće: Započela kampanja "Da vratimo život u Zrenjanin"
Da vratimo život u Zrenjanin - Copyright Alisa Kockar, DS

veličina teksta

Aa Aa

Šest organizacija započelo je danas kampanju "Da vratimo život u Zrenjanin" sa šest zacrtanih ciljeva - voda za piće iz regionalnog vodovoda za sve Zrenjanince, uključujući 22 naseljena mesta; čist vazduh uz stalno praćenje parametara i izveštavanje; dostupnost zemljišta malim i srednjim poljoprivrednim gazdinstvima; procesuiranje svih odgovornih za kršenje zakona, uključujući i predstavnike vlasti; uključivanje građana u proces donošenja odluka o najvažnijim pitanjima za razvoj grada, te sprovođenje politike čiji je cilj da svi žive dostojanstveno, umesto da preživljavaju od 1. do 1. u mesecu.

"Zrenjanin je predugo ruiniran i njime upravljaju oni koji ne vode računa o njemu i misle da nisu dužni da podnose račun građankama i građanima Zrenjanina. Ovako više ne može, jer su se nagomilali problemi do te mere da više niko ne može da ih reši sam", poručila je Alisa Kockar u ime organizacija koje su inicirale kampanju, a među kojima su Građanski preokret, Zrenjaninska akcija, Demokratska stranka, stranka Zajedno, Pokret Srbija centar i Narodna stranka.

Prethodno je od predstavnika zrenjaninske vlasti i Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila hitan odgovor na pitanje šta se dešava za zdravom pijaćom vodom, budući da je rok za obezbeđivanje "tehnički ispravne vode" ovih dana istekao.

Iz Lige su podsetili na to da su u julu 2022. godine u Vladi Srbije predstavnici Grada Zrenjanina i JKP "Vodovod i kanalizacija" potpisali ugovor o realizaciji projekta prečišćavanja vode za piće sa kompanijom "Metito" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Reč je o istoj kompaniji koja je Gradu Zrenjaninu privatni partner u projektu izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Alisa Kockar, DS

 

Premijerka Ana Brnabić izjavila je prilikom potpisivanja ugovora da će stanovnici Zrenjaninau prvom kvartalu 2023. dobiti tehnički ispravnu vodu, a u prvom kvartalu 2024. i vodu za piće. 

"Taj datum je upravo prošao i svima nama koji živimo u Zrenjaninu i Vodovodu plaćamo tehnički neispravnu vodu, a u prodavnici kupujemo vodu za piće, jasno je da je reč o još jednom neispunjenom obećanju", poručuju iz Lige socijaldemokrata Vojvodine, zahtevajući da se utvrdi ko je odgovoran što Zrenjaninci već 19 godina nemaju pijaću vodu. 

Metito: Kada od grada dobijemo saglasnost, započinjemo građevinske radove

Šta se događa sa Fabrikom vode, koja je posle nekoliko neuspešnih početaka probnog rada, a potom i posle eksplozije u decembru 2020. u kojoj su teže povređena dvojica radnika, prodata kompaniji "Pannonian Water", ogranku "Metita" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, u kabinetu gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure za Euronews Srbija ni posle više od dve nedelje nisu odgovorili.

U kompaniji "Metito", s druge strane, navode da su od jula do danas sproveli detaljnu analizu i proveru postrojenja, kao i istraživanje lokacije kako bi identifikovali izazove i mapirali prilagođeno rešenje za koje su uvereni da će biti najefikasnije. 

"Ponuđeno rešenje je sveobuhvatno, što podrazumeva da ćemo kroz našu lokalnu kompaniju 'Panonija vode' angažovati domaće i svetske stručnjake, kako bismo u postrojenju isporučili vodu na potrebnom nivou kvaliteta i u okviru dogovorenog kapaciteta nakon što budemo završili uvođenje svih potrebnih inovacija i tehnoloških unapređenja unutar postrojenja", navode u odgovoru za Euronews Srbija iz "Metita".

Dodaju i da postoji piroka podrška sprovođenju tog projekta koji će predstavljati, kako navode, "referentni primer u ovoj oblasti".

Novi vlasnik zrenjaninske Fabrike vode saopštio je i da uporedo sa završavanjem administrativne procedure napreduju i radovi na postrojenju, odnosno da je uspešno testirano tehničko rešenje, te da je naručen najvažniji deo opreme. 

"Kada od Grada Zrenjanina dobijemo saglasnost na izrađenu dokumentaciju, započećemo građevinske radove", navode iz "Metita" odgovarajući na pitanje o tome kako napreduje rekonstrukcija postrojenja.  

"U prvoj fazi, do sredine 2023. godine nameravamo da proizvodimo vodu za domaćinstvo, odnosno vodu bez prisustva gasa metana, bez mirisa, ukusa i boje. Kako bude odmicala implementacija dodatnih održivih tehnologija i sprovođenje odgovarajućih faza probnog rada, postrojenje će biti spremno da građanima isporučuje pijaću vodu", stoji u odgovoru "Metita".

Ugovorom koji su prošle godine u Vladi Srbije potpisali sa predstavnicima Grada Zrenjanina predviđen je razvoj, modernizacija i rad postrojenja za prečišćavanje vode za period od 25 godina. Kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kao značajnu odluku ističe Zaključak Vlade Srbije iz avgusta 2022. kojim je izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode, vodovoda i komunalne infrastrukture u Zrenjaninu proglasila projektom od posebnog značaja za Republiku Srbiju. U "Metitu" navode kako veruju da će ta odluka imati pozitivan uticaj na realizaciju projekta i osigurati da radovi budu izvedeni u predviđenom roku. 

Ukupna planirana investicija u zrenjaninsku Fabriku vode iznosi blizu 18 miliona evra.

Komentari (0)

Srbija