Politika

Momirović u Pekingu: Srbija posvećena jačanju partnerstva sa Kinom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/04/2023

-

11:47

Momirović u Pekingu: Srbija posvećena  jačanju partnerstva sa Kinom
Momirović u Pekingu: Srbija posvećena jačanju partnerstva sa Kinom - Copyright Tanjug/MGSI/Đorđe Krstić

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je posvećena jačanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva sa Kinom i daljem unapređenju ekonomskih i trgovinskih odnosa, izjavio je ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović nakon što je danas, tokom zvanične posete Kini, održao sastanak sa zamenikom šefa kineske diplomatije Dengom Lijem u Pekingu, saopšteno je iz Momirovićevog kabineta.

"Današnja poseta Pekingu i trodnevna poseta NR Kini je prva poseta jedne srpske delegacije posle trogodišnje pauze izazvane korona krizom", rekao je ministar Momirović. On je dodao i da je Lija informisao o rezultatima koje kineske kompanije ostvaruju na našem tržištu, a pre svega kompanije "Zijin" i "Hbis".

"Ove dve kineske kompanije promenile su srpsku ekonomiju i značajno doprinose ukupnom BDP-u Srbije", naglasio je Momirović.

Momirović je takođe dodao i da kineske građevinske kompanije, zajedno sa srpskim, grade autoputeve i brze pruge, i na taj način ponovo izgrađuju Srbiju.

"Srbija je izvozno orijentisana prema kineskom tržištu, što će dodatno biti podstaknuto potpisivanjem Memoranduma o razumevanju, čime formalno počinjemo rad na Sporazumu o slobodnoj trgovini između naše dve države", zaključio je ministar.

Momirović je najavio da će Memorandum o razumevanju biti potpisan u sredu nakon sastanaka sa ministrom trgovine Kine, Vangom Ventaom.

Komentari (0)

Srbija