Politika

Srbi sa Kosova ostali u međuprostoru: Sa srpskim pasošem bez vize će i dalje moći da putuju u samo četiri zemlje

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup

19/04/2023

-

08:01

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Kada je Srbija 2009. godine dobila viznu liberalizaciju, jedna grupa građana, Srbi koji imaju prebivalište na Kosovu i Metohiju, ostali su uskraćeni za putovanja bez viza. Čak 14 godina kasnije gotovo se ništa nije promenilo, ali će novu okolnost za građane KiM doneti odluka Evropske unije o viznoj liberalizaciji za Kosovo, čime se ukidaju vize za one koji poseduju kosovske pasoše.

Ako imaju pasoš koji izdaje Koordinaciona uprava iz Beograda, Srbi sa Kosova i Metohije i dalje moraju u redove za vize: za putovanje u zemlje koje nisu priznale Kosovo - u Beograd, za one koje jesu - u Prištinu, Skoplje ili Tiranu.

"Sa ovim pasošom sam putovala samo jednom, u Španiju, i tada sam dobila vizu. Komplikovana je procedura dobijanja vize, ona košta, košta nas i odlazak u Beograd i boravak tamo dok dobijemo vizu, tako da eto, koristio mi je samo jednom za ovih deset godina koliko ga posedujem", rekla je Aleksandra Ćiraković iz sela Skulanovo.

Pojedini kao rešenje koriste i prijavu prebivališta u centralnoj Srbiji, ali to zahteva obaveznu proveru policije da li osoba koja se prijavila zaista i živi na toj adresi.

"Ja nisam želela da se odjavljujem odavde i da se prijavljujem tamo jer ovde živim, ovde i planiram da živim. Bila sam uskraćena za putovanja, možda sam neka mogla da ostvarim, ali eto, tako je kako je", ističe Aleksandra.

S obzirom na to da će odluka o viznoj liberalizaciji za Kosovo zvanično stupiti na snagu ne kasnije od 1. januara 2024, opcija je kosovski pasoš, koji Beograd ne priznaje. 

"To svakako jeste diskriminacija građana Srbije koji žive ovde na Kosovu i Metohiji i sve više ljudi ovde koje ja znam ima kosovske pasoše, a i kada bude bio odobren bezvizni režim, za građane Kosova, mislim da će se taj broj povećati mnogo", rekla je ona.

Evropska unija je kao obrazloženje za izuzimanje iz bezviznog režima pasoša Srba sa prebivalištem na Kosovu, navela opasnost od ilegalne migracije i nemogućnost da Srbija može da garantuje tačnost podataka u njima, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazuje da postoji i treći razlog.

"To je bilo pitanje koje smo postavljali od početka i nikada nam to nisu dali upravo zbog njihove želje da pokažu da je Kosovo suverena država, nezavisna država i zato su to odbijali, ali sada smo u okviru dijaloga već na prvoj onoj sesiji baš to pitanje pomenuli kada su oni počeli da govore o viznoj liberalizaciji i mislim da je gotovo nemoguće da isključe Srbe sa Kosova i Metohije, a koji ne žele da budu nečiji tuđi državljani, tako da ćemo nekakvo rešenje da tražimo i verujem da ćemo uspeti da nađemo. Ne kažem da će to biti sutra, ali se nadam da ćemo do kraja godine uspeti da pronađemo nekakvo rešenje", rekao je Vučić.

A dok se ne pronađe rešenje, Srbi sa prebivalištem na Kosovu i Metohiji, sa svojim srpskim pasošima, mogu u Albaniju, Severnu Makedoniju i Crnu Goru, a u letnjoj sezoni i u Tursku, ali ne sa prištinskog aerodroma, jer ni kosovske institucije taj pasoš ne priznaju.

Simonović: Odluka koja bi mogla da natera Srbe da apliciraju za kosovska dokumenta

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su u utorak na plenarnom zasedanju odluku o viznoj liberalizaciji za Kosovo bez glasanja. To je bio i poslednji korak ka ukidanju viza za građane koji imaju kosovske pasoše, a predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola izjavila je da nije dobila nijedan predlog da se odbaci stav Saveta i nijedan amandman.

U praksi će to značiti da će biti dozvoljeno putovanje i boravak u Evropskoj uniji do 90 dana u bilo kom periodu od šest meseci sa pasošima koje izdaju prištinske vlasti.

Ostaje još zvanično potpisivanje, koje je već najavljeno na sajtu Evropskog parlamenta. Kako stoji u tekstu, odluku o viznoj liberalizaciji potpisaće predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola i predstavnik švedskog predsedavanja. Ona bi trebalo da stupi na snagu kada i ETIAS - Evropski sistem za putne informacije i autorizaciju, ali svakako ne kasnije od 1. januara 2024.

Euronews

Srđan Simonović iz nevladine organizacije Humani centar u Kosovskoj Mitrovici za Euronews Srbija kaže da će ova odluka na neki način naterati veliki broj građana srpske nacionalnosti da apliciraju za kosovska dokumenta. On kaže da veliki broj ljudi nema kosovska dokumenta, već i dalje koristi srpska dokumenta i srpske putne isprave i da će sada, usled nemogućnosti da dobiju validan srpski pasoš, aplicirati za kosovski.

Kako je dodao, moraju se uzeti u obzir i osećaji nacionalne pripadnosti. Siguran je da najveći broj Srba taj osećaj gaji prema državi Srbiji onog momenta kada se dobiju putne isprave Kosova neće to ništa promeniti u osećajima.

"To će naravno imati značajnu ulogu u prikazivanju jedne veštačke slike idealnog stanja na Kosovu koje je daleko od toga, naoručito na severu. Albanska strana će moći da kaže i Srbi imaju naše pasoše, ali srpska zajednica je dovedena u takvu situaciju da ona, ukoliko želi da putuje i da se kreće, nema drugog izbora nego da koristi ta kosovska dokumenta i aplicira za njihove pasoše", rekao je Simonović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija