Politika

Ambasade Kvinte ostale pri stavu da u nedelju treba održati izbore na severu Kosova i Metohije

Komentari

Autor: Tanjug

19/04/2023

-

18:23

Ambasade Kvinte ostale pri stavu da u nedelju treba održati izbore na severu Kosova i Metohije
Ambasade Kvinte ostale pri stavu da u nedelju treba održati izbore na severu Kosova i Metohije - Copyright Tanjug/Kristina Maslarević

veličina teksta

Aa Aa

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD u Prištini, ostaju pri stavu da izbori na severu KiM treba da budu održani u nedelju, 23. aprila, preneo je danas prištinski portal Kaldžo.

U zajedničkom saopštenju još u martu, ambasade zemalja Kvinte navele su da su saglasne da se, nakon odlaganja opštinskih izbora u decembru 2022, izbori za gradonačelnika i skupštine opština održe 23. aprila u skladu sa svim zakonskim procedurama i poručile da ''žale'' što Srpska lista nije iskoristila demokratsko pravo da učestvuje na izborima.

Ambasade zemalja Kvinte, koje je danas kontaktirao portal Kaldžo, kažu da ostaju pri svom stavu kada je reč o održavanju izvora u četiri opštine na severu KiM.

''Pozicija francuske ambasade i zemalja članica Kvinte nije se promenila u pogledu vanrednih izbora u četiri opštine na severu Kosova'', navodi se u saopštenju ambasade Francuske u Prištini.

Nemačka ambasada takođe je potvrdila stav da izbori treba da budu održani, i ponovo uputila podršku specijalnom izaslaniku EU u dijalogu Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku.

''Još jednom naglašavamo našu punu podršku specijalnom predstavniku EU u dijalogu Beograda i Prištine'', saopšteno je iz nemačke ambasade.

Izbori treba da budu održani na severu Kosovske Mitrovice, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, nakon što su se u novembru prošle godine predstavnici Srba povukli iz institucija Kosova. zbog toga što još nije formirana ZSO i što su na severu raspoređeni specijalci tzv. kosovske policije.

Komentari (0)

Srbija