Politika

Jovanović: Razmatramo formiranje agencije za informativnu bezbednost

Komentari

Autor: Tanjug

20/04/2023

-

13:16

Jovanović: Razmatramo formiranje agencije za informativnu bezbednost
Jovanović: Razmatramo formiranje agencije za informativnu bezbednost - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović rekao je danas da će Radna grupa za izradu Nacrta zakona o informacionoj bezbednosti razmatrati pitanje formiranja tela ili agencije koja bi bila specijalizovana za informacionu bezbednost u Srbiji. 

"Iz tog razloga sam formirao dosta široku radnu grupu koja podrazumeva učešće različitih državnih organa koji su odgovorni sa informacionu bezbednost u državi, ali i predstavnika privrede i svih relevantnih institucija", rekao je Jovanović za Tanjug i dodao da će deo Radne grupe činiti i predstavnici dva univerziteta.

On je rekao da će Radna grupa o informacionoj bezbednosti raditi na izmenama i dopunama zakona o informacionoj bezbednosti, koji je, kako kaže, jedan od bitnih zakona koji je u nadležnosti Ministarstva informisanja i telekomunikacija.

Jovanović je rekao da je "u vremenu kada smo uspeli da digitalizujemo privredu i lokalnu samoupravu potrebno postaviti pitanje da li je potrebno formirati telo ili agenciju koja bi bila specijalizovana za informacionu bezbednost u Srbiji".

Radna grupa ima zadatak da u kratkom roku, i to do 1. jula, izradi predlog izmene i dopune zakona, rekao je ministar i objasnio da će one ići u dva smera.

"Ka usklađivanju sa aktuelnom evropskom regulativom i zahtevom da se Srbija usaglasi do 2024. godine sa Direktivom o mrežnoj i informacionoj bezbednosti EU (NIS 2) i aktom o informacionoj bezbednosti u EU, ali i sa našim željama i naporima da instituticionalno pojačamo snagu u tom segmentu koji postaje sve bitniji u sferi četvrte industrijske revolucije i digitalizacije", rekao je Jovanović.

Radna grupa koju čine predstavnici relevantnih ministarstava i državnih organa danas ima prvi sastanak.
 

Komentari (0)

Srbija