Politika

U Sudanu oko 100 državljana Srbije, njih 23 želi da se evakuiše, ambasador Srbije: Neki imaju malu decu, nije svejedno

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/04/2023

-

15:12

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Situacija u Sudanu je izuzetno teška jer ni treće primirje nije ispoštovano, kaže za Euronews Srbija ambasador Srbije u Kairu Miroslav Šestović. Prema njegovim rečima, u Sudanu je oko stotinu državljana Srbije od kojih je 23 zatražilo evakuaciju.

"U stalnom smo kontaktu sa našim državljanima jer srećom, još uvek postoji i funkcioniše internet bez obzira na nedostatak struje i vode. Naši državljani su za dobro, žive u veoma teškim uslovima, već šesti dan bez hrane i vode", kaže srpski ambasador u Kairu.

Šestović kaže da neki od njih imaju malu decu i da im nije svejedno noću dok su okruženi vojnim trupama koje se neprestano bore između sebe po ulicama grada.

"Zaista im kao ambasada i kao vlada države Srbije šaljemo našu punu podršku i solidarišemo se sa njima. Želimo im da se čuvaju i da budu sigurni da što se države Srbije tiče, činimo sve što je u našoj moći u ovim teškim okolnostima da se pripremi evakuacija i da se ona izvrši prvom mogućom prilikom", istakao je Šestović u razgovoru za Euronews Srbija.

Dačić: Tražili smo pomoć od Francuske za evakuaciju Srba iz Sudana

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da je ministarku spoljnih poslova Francuske, Katrin Kolona, zamolio za pomoć u evakuaciji nekoliko desetina državljana Srbije koji žive ili rade u Sudanu, a koji su izrazili želju da napuste tu zemlju.

On je, nakon susreta sa Katrin Kolona rekao da ju je zamolio da razmotri mogućnost da Francuska, kad to već radi za svoje državljane, pokuša da pomogne u evakuaciji državljana Srbije u Sudanu.

"Tražićemo od svojih partnera da pomognu, jer Srbija nema sama tu mogućnost. Neke arapske zemlje su izvele kompletnu evakuaciju, ali bez posebnih bezbednosnih faktora, što Srbija nije u stanju da uradi", istakao je Dačić. 

Podsetimo, tenzije koje traju nedeljama između dva vodeća sudanska generala Andela Fataha Burhana i generala Mohameda Hamdana Dagala, koji predvodi paravojne Snage za brzu podršku (RSF) kulminirale su prošle subote, a od tada je život u zemlji izgubilo 185 ljudi, dok je 1.800 ranjeno.

Od saveznika do neprijatelja

U poslednjih nekoliko meseci u zemlji su trajali pregovori koji su se ticali demokratske tranzicije koja je zaustavljena pučem u oktobru 2021. godine.

Pod rastućim međunarodnim i regionalnim pritiskom, oružane snage i Snage za brzu podršku (RSF) potpisale su u decembru preliminarni sporazum sa prodemokratskim i civilnim grupama. Međutim, taj sporazum uz međunarodno posredovanje dao je samo široke obrise, ostavljajući najteža politička pitanja nerešenim.

Tokom mukotrpnih pregovora za postizanje konačnog sporazuma, tenzije između Burhana i Dagala su eskalirale. Ključni spor je oko toga kako će RSF da budu integrisane u vojsku i ko bi imao ključnu kontrolu nad borcima i oružjem.

AP Photo

Dagalo

Dagalo, čije su snage bile umešane u brutalne obračune tokom plemenskih nemira i prodemokratskih protesta, takođe je pokušao sebe da predstavi kao pristalicu demokratske tranzicije. U martu je kritikovao Burhana, rekavši da vojni lideri nisu voljni da se odreknu vlasti.

Analitičari su tvrdili da Dagalo pokušava da smiri reputaciju svojih paravojnih snaga, koja je počela da deluje kao brutalna milicija umešana u zločine u sukobu u Darfuru.

Eskalacija sukoba

U sredu je RSF počeo da raspoređuje snage oko malog grada Merove severno od prestonice. Grad je strateški važan, sa svojim velikim aerodromom, centralnom lokacijom i nizvodno električnom branom na reci Nil. Sledećeg dana, RSF je takođe, bez saglasnosti vojnog vrha, poslao još snaga u glavni grad i druga područja zemlje.

U subotu ujutru izbile su borbe u vojnoj bazi južno od Kartuma, pri čemu su obe strane okrivile onu drugu za pokretanje nasilja. Od tada, vojska i RSF se međusobno bore teškim naoružanjem, uključujući oklopna vozila i mitraljeze na kamionima, u gusto naseljenim oblastima glavnog grada i susednog grada Omdurmana. Vojska je bombardovala baze RSF vazdušnim udarima.

Associated Press

Do utorka je u borbama poginulo više od stotinu ljudi, a preko hiljadu je ranjeno.

Sukobi su se proširili i na druge oblasti u zemlji, uključujući strateški priobalni grad Port Sudan na Crvenom moru i istočne regione, na granici sa Etiopijom i Eritrejom. Borbe su takođe prijavljene u ratom razorenom regionu Darfur, gde su napadnuti i opljačkani objekti UN. Ujedinjene nacije su saopštile da je troje zaposlenih u Svetkom programu za hranu poginulo u sukobima u subotu.

Tanjug AP/Marwan Ali

 

Inače, RSF je formiran 2013. godine i sastavljen pretežno od boraca iz ologlašene milicije Džandžavid koja se brutalno borila protiv pobunjenika u Darfuru. U 2015. godini oko 40.000 njenih članova pridružilo se vojnoj intervenciji predvođenoj Saudijskom Arabijom u ratu u Jemenu. Borci RCF-a takođe su išli da se bore u Libiju.

 

Komentari (1)

Bojan

22.04.2023 18:51

Šta naši građani tamo rade, ako već znaju da je ratno stanje? Odu tamo i posle traže da ih država spašava.

Srbija