Politika

Počela sednica Skupštine Srbije, na dnevnom redu 28 tačaka

Komentari

Autor: Fonet

21/04/2023

-

12:00

Počela sednica Skupštine Srbije, na dnevnom redu 28 tačaka
Skupština Srbije - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Skupština Srbije počela je sednicu na kojoj će se objedinjeno raspravljati o 28 tačaka dnevnog reda, od predloga zakona o elektronskim komunikacijama do predloga zaključaka povodom predstavljanja izveštaja Evropske komisije o Srbiji.

Poslanici će razmatrati Vladine predloge zakona o elektronskim komunikacijama i o bezbednosti i zdravlju na radu, kao i izmene zakona o upravljanju otpadom, podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju i o korišćenju obnovljivih izvora energije.

Na dnevnom redu je i davanje garancije za zaduženje Srbijagasa kod OTP banke i DSK banke i garancija za zaduženje Elektromreža Srbije kod KfW banke.

Predlog zakona predviđa davanje garancija Srbije u korist OTP BANK NYRT, OTP Banka Srbija Novi Sad i DSK BANK AD po zaduženju Javnog preduzeća Srbijagas i Predlog zakona o davanju garancije Srbije u korist Nemačke razvojne banke KfW po zaduženju Akcionarskog društva Elektromreža Srbije.

Na dnevnom redu je i niz sporazuma o socijalnoj sigurnosti između Srbije i Azerbejdžana, Srbije i Nemačke u oblasti kulture, sporazum sa Velikom Britanijom o vraćanju osoba koje nelegalno borave, sa Turskom o međusobnom podsticanju i zaštiti ulaganja, o vojnoj saradnji sa Austrijom, kontroli granica sa Mađarskom.

Na dnevnom redu sporazumi koji se odnose na Zapadni Balkan

Na dnevnom redu je i nekoliko sporazuma koji se odnose na Zapadni Balkan - poput priznanja kvalifikacija, o slobodi kretanja sa ličnim karatama, sporazum Srbije i Severne Makedonije o osnivanju kulturno-informacionog centra u Skoplju.

Poslanici će raspravljati o okvirnom zajmu za infrastrukturu u obrazovanje između Srbije i Evropske investicione banke, potvrđivanje ugovora sa EIB za projekat Povezane škole u Srbiji B, potvrđivanje ugovora o garanciji zajma za likvidnos Elektroprivrede Srbije sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Na dnevnom redu su i sporazum sa Rumunijom o saradnji u oblasti nauke, kulture, medija, omladine i sporta, sa Ujedinjenim arapskim emiratimao sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, sa Australijom o socijalnoj sigurnosti.

Razmatra se i odluka o prestanku dužnosti funkcije sudije Ustavnog suda

Skupština će razmatrati i odluku o prestanku dužnosti funkcije sudije Ustavnog suda, o odluci o rebalansu finansijaskog plana Agenije za energetiku Srbije i zaključku povodom predstavljanja izveštaja Evropske komisije o Srbiji za 2022. godinu.

Pre usvajanja dnevnog reda razmatrale su se dopune, koje su sve odbijene.

Zavetnici su tražili da Srbija ne uvodi sankcije Rusiji i da povuče sankcije Belorusiji, jer sankcije ne smeju i ne mogu da budu politička praksa u 21 veku,

Dveri su tražile besplatne udžbenike za sve osnovce i srednjoškolce u Srbiji, jer ne sme biti dece prvog i drugog reda, grupa Ujedinjeni tražila je novi zakon o radu koji bi bio po ugledu na zakone u EU.

Narodna stranka tražila je anketni odbor u vezi sa aferom Jovanjica koja bi utvrdila da li je uzgoj marihuane bio državni projekat i s kim je vlasnik imanja Predrag Koluvija komunicirao u noći hapšenja,

Zeleno-levi klub tražio je formiranje anketnog odbora za rušenje u Savamali.

Komentari (0)

Srbija