Politika

Kako je ko glasao u Savetu Evrope: Crna Gora i Severna Makedonija podržale Kosovo, Mađarska i Rumunija protiv

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/04/2023

-

17:09

Kako je ko glasao u Savetu Evrope: Crna Gora i Severna Makedonija podržale Kosovo, Mađarska i Rumunija protiv
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Komitet ministara Saveta Evrope na današnjoj sednici odlučio je da se pokrene procedura za razmatranje zahteva Kosova za prijem u tu organizaciju, a protiv ovog predloga glasale su Mađarska, Rumunija, Kipar, Španija, Azerbejdžan, Gruzija i Srbija, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu spoljnih poslova.

Uzdržani su bili BiH, Grčka, Slovačka, Moldavija i Ukrajina. Jermenija nije glasala. Zeleno svetlo dalo je 33 zemlje, među kojima su iz regiona Crna Gora, Slovenija, Severna Makedonija, Hrvatska i Albanija. Komitet ministara Saveta Evrope ima 46 država članica, a zahtev Prištine biće prosleđen Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

U izjavi za Euronews Srbija ambasadorka Srbije u Savetu Evrope Aleksandra Đurović izjavila je da je niko nije iznenadio glasom "za", ali da su je eventualno iznenadile pojedine zemlje koje su bile uzdržane. Ona je potvrdila da su uzdržane bile Grčka, Slovačka, BiH, Moldavija i Ukrajina i istakla da je Srbija od pojedinih zemalja iz te grupe imala uveravanja da će glasati protiv. 

"Od 46 zemalja, 13 nije podržalo donošenje ovakve odluke. Bilo je 33 glasa u prilog odluci, a bila je potrebna dvotrećinska većina, odnosno 31 glas. Ta većina nije bila onakva kakvu su neki očekivali”, dodala je Đurović.  

Dačić: Razočarani smo stavom Grčke i Slovačke, ironija je glasanje BiH

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zahvalio je danas svima koji su bili protiv i pokazali da su naši tradicionalni prijatelji i naveo da pre svega misli na Kipar, Španiju, Rumuniju, Azerbejdžan i Gruziju, a posebno je zahvalio Mađarskoj koja je priznala nezavisnost Kosova, a danas je glasala protiv.

"Sa druge strane zaista smo razočarani stavom i pristupom Grčke i Slovačke kao članica EU koje su bile udržane, pre svega zbog toga smo od njih čuli da oni ne priznaju nezavisnost Kosova. Takođe bih podsetio da je BiH bila uzdržana. Zamislite te ironije. Zamislite kada bi se Republika Srpska sada prijavila za članstvo, kakva je to ironija i bezobrazluk, a nama drže predavanje da mi utičemo na rasturanje teritorijalnog integriteta BiH. Oni direktno učestvuju u rasturanju teritorjalnog integriteta Srbije", rekao je Dačić za Tanjug.

On je posebno istakao i stav Ukrajine koja je bila uzdržana.

"Pogledajte koliko mi problema imamo da branimo teritojalni integritet Ukrajine, koliko se napinjemo i glasamo svuda i pravdamo se zato što neko nas optužuje da ne podržavamo dovoljno teritorijalni integritet Ukrajine, a Ukrajina glasa uzdržano kada je reč o našem teritorijalnom integritetu. Apsolutno neprihvaljivo. Jermenija, takođe, nije bila u sali kada je bilo glasanje. Nismo očekivali takve poteze od tih zemalja", rekao je Dačić.

Kada je reč o Crnoj Gori, Dačić kaže, da ni sam ne zna da li je iznenađen ili nije jer su, kaže, ponovo podržali rasturanje teritorijalnog integriteta Srbije.

"Zaista hvala im na tome, ne znam kako je Srbija to zaslužila. I moram da kažem da će to svakako ostaviti određene posledice po naše odnose. Ne može Srbija samo da služi da se kaže - pucaćemo vam u glavu, ali nije ništa lično", rekao je Dačić.

Komentari (2)

Megido

24.04.2023 18:40

Sreća pa se ne pita Savet Evrope za opstanak planete i ljudskog roda na njoj, pa i malih teritorija zvanih Kosovo i Srbija. Bog odavno ima nameru da okonča ljudske vladavine. To je jedna od Božjih priprema za koju je Isus umro mučeničkom smrću. Hrista su se mnogi setili ovog meseca dok su postili, farbali i posle radosno razbijali jaja, ali malo njih razmišlja o Isusovom gledištu u vezi politike i večitih neslaganja i sukoba nacija. Blago nama pa Isus i njegov Otac i Bog Stvoritelj univerzuma Jehova, nisu nacionalisti. Zato će novi svet - rajska Zemlja koju Bog uveliko sprema, biti bez granica, nacija, grbova i busanja u junačke grudi kao što je slučaj danas. Isus je stalno govorio o tom svetu. Čak je razbojniku koji se pokajao dok je visio razapet pored njega, Hrist u samrtnim mukama, obećao da će biti uskrsnut na Zemlji očišćenoj od zla i nepravde pod vladavinom Božjeg Kraljevstva.  To vreme se približilo i kako je Bog rekao proroku Avakumu - ta vizija nezadrživo juri ka svome ispunjenju- a Bog ne može da laže  (Luka 23:43; Avakum 2:3; Dan. 2:44, Otkr. 21:3-5).

Srbija