Politika

Poslaničko pitanje zeleno-levih: Gde postoji prekoračenje remedijacione vrednosti opasnih materija?

Komentari

Autor: Tanjug

25/04/2023

-

12:44

Poslaničko pitanje zeleno-levih: Gde postoji prekoračenje remedijacione vrednosti opasnih materija?
Poslaničko pitanje zeleno-levih: Gde postoji prekoračenje remedijacione vrednosti opasnih materija? - Copyright Medija Centar Beograd

veličina teksta

Aa Aa

Poslanik Zeleno-levog kluba Đorđe Pavićević zatražio je danas odgovor od Ministarstva rudarstva i energetike na kojim područjima u Srbiji postoji prekoračenje remedijacione vrednosti prisustva arsena, žive i drugih opasnih materija u zemljištu i da li su ona proglašena kontaminiranim lokacijama.

Pavićević je u Skupštini Srbije, u danu kada poslanici postavljaju pitanja izvršnoj vlasti, rekao da su, prema informacijama koje su se pojavile na suđenju građana Velikih Crljena protiv EPS-a, na najmanje četiri lokacije otkrivena prekoračenja remedijacione vrednosti za arsen u zemljištu, a na više lokacija prekoračenja maksimalne dozvoljene vrednosti arsena.

“Prekoračenje remedijacione vrednosti ukazuje da je zemljište nepopravljivo zagađeno, a prekoračenje maksimalnih dopuštenih vrednosti da je zagađenje štetno po zdravlje”, rekao je Pavićević.

On je pitao Ministarstvo rudarstva i energetike, kao i Agenciju za zaštitu životne sredine i koje su vrednosti prekoračenja maksimalnih dopuštenih vrednosti prisustva arsena, žive i drugih opasnih materija u zemljištu na kontaminiranim lokacijama.

Kako je rekao, posebno je zabrinjavajuće što te materije u zemljište mogu doći i preko vazduha koji udišu građani ili preko hrane ili kontaktom.

"Ovo može biti katastrofalno po zdravlje građana i građanki, a tužba protiv EPS-a odnosila se upravo na slučajeve kancerogenih oboljenja u području kopova Kolubare u Velikim Crljenima", istakao je Pavićević.

On je, takođe, Ministarstvu prosvete postavio pitanje u vezi sa manjkom nastavnih kadrova u školama.

Pavićević je naveo da su se pojavili zahtevi od direktora škola da se nastavni kadar popuni tako što će se angažovati nesvršeni studenti ili nastavnici koji su već u penziji. Pavićević je od istog ministarstva zatražio informaciju koliko nastavnog kadra nedostaje u osnovnim i srednjim školama, za koje predmete nedostaju nastavnici i koliko nastavnog kadra nedostaje po 

Komentari (0)

Srbija