Politika

Narodna stranka: Kasno donošenje odluka može da dovede do pogoršanja epidemiološke situacije u Srbiji

Komentari

Autor: Fonet

12/07/2021

-

17:52

Narodna stranka: Kasno donošenje odluka može da dovede do pogoršanja epidemiološke situacije u Srbiji
Koronavirus - Copyright Tanjug/Nikola Anđić

veličina teksta

Aa Aa

Narodna stranka upozorila je danas da bi nebriga vlasti, kasno donošenje odluka, njihova neodgovarajuća primena i želja za brzom zaradom mogli da dovedu do pogoršanja epidemiološke situacije u Srbiji.

"Beograd postaje tranzitno mesto za sve veći broj putnika iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom, koji mogu da uđu u neke države Evrope, Severne Amerike i Persijskog zaliva samo ako provedu određeno vreme u državama poput Srbije, gde je u situacija trenutno stabilna", navodi se u saopštenju Odbora Narodne strnanke za zdravstvo.

U saopštenju se podseća da Srbija dozvoljava boravak na svojoj teritoriji svim strancima koji imaju negativan PCR ili antigenski test, a samo za državljane određenih zemalja i potvrdu o vakcinaciji ili preležanoj kovid infekciji.

"Jasno je da nedostatak opreza i odgovarajućih mera može da dovede do značajnog porasta broja obolelih, imajući u vidu da je senzitivnost PCR testa, odnosno sposobnost da prepozna obolelog, oko 70 odsto, što znači da kod 30 testiranih ne daje tačnu sliku, kao i da je delta soj virusa korona iz Indije najzarazniji do sada, jer se za 60 odsto brže i lakše prenosi", navodi se u saopštenju Narodne stranke.

Dodaje se da je ta situacija prepoznata u svetu, pa su u nekim državama mere za ulazak višestruko pooštrene – za putnike koji dolaze iz "crvene zone", osim 14-dnevnog karantina i prethodnog PCR testa, neophodan je i trodnevni boravak u unapred rezervisanom hotelu, u toku kojeg se "još dva puta obavlja sadašnje PCR testiranje".

Komentari (0)

Srbija