Politika

Izveštaj Evropskog parlamenta o Kosovu: Pristupni proces zavisi od normalizacije odnosa sa Beogradom

Komentari

Autor: Tanjug

26/04/2023

-

14:51

Izveštaj Evropskog parlamenta o Kosovu: Pristupni proces zavisi od normalizacije odnosa sa Beogradom
Evropski parlament u Strazburu - Copyright Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET) usvojio je izveštaj o Kosovu izvestioca Evropskog parlamenta za Kosovo Viole fon Kramon u kome se ističe da tempo pristupnog procesa u EU zavisi od normalizacije odnosa sa Srbijom.

Istovremeno poslanici pozivaju vladu u Prištini i predstavnike kosovskih Srba da se obavežu na iskren dijalog radi povećanja međusobnog poverenja. Izveštaj takođe izražava zabrinutost zbog pravosuđa na Kosovu koje je i dalje neefikasno, a poslanici su pozivali prištinske vlasti da efikasnije sprovedu postojeće instrumente kako bi zaštitili nezavisnost, efikasnost i integritet pravosudnog sistema.

Poslanici su ohrabrili vladu Kosova da unapredi saradnju sa civilnim društvom u procesu donošenja odluka i preduzme odgovarajuće mere kako bi sprečila kažnjavanje novinara i aktivista zbog javnog zalaganja za pitanja od javnog interesa.

Priština je pohvaljena za svoj napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala u izveštaju koji su usvojili poslanici, kao i za upravljanje migracijama i usklađenost sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

Izveštaj je usvojen sa 44 glasa za, osam protiv i tri uzdržana glasa, a o izveštaju će se glasati na plenarnoj sednici u Evropskom parlamentu u Strazburu u maju.

Von Kramon: Usvojeni izveštaji su važan signal za region

Članica Evropskog parlamenta i izvestilac za Kosovo Viola fon Kramon, izjavila je da su izveštaji koji je usvojio Odbor za spoljne poslov važan signal za region.

Ona je nakon današnje sednice Odbora za spoljne poslove EP, na kojoj su usvojeni izveštaji o Srbiji i Kosovu naglasila da je ključni princip u ovom procesu zasnovan na zaslugama, što znači da se očekuju domaće reforme pre nego što se krene dalje u procesu integracije u EU.

"Mislim da su oba izveštaja poslala važan signal regionu, pre svega, posvećenost Evropskog parlamenta procesu proširenja, ali u okviru procesa zasnovanog na zaslugama, što znači za obe zemlje zahtevamo domaće reforme pre nego što vidimo sledeće korake u smislu integracije ka Evropskoj uniji", rekla je fon Kramon.

Ona je takođe izrazila razočaranje što dogovori postignuti u februaru u Briselu i martu u Ohridu nisu doživeli prekretnicu u smislu zajedničkog interesa da se region unapredi i da se dijalog okonča.

Po njenim rečima, nedavni izbori koji su održani u četiri opštine na severu KiM su takođe predstavljali nazadovanje od te namere i propuštenu priliku za aktivno učešće srpskih birača kao pozitivan signal za nastavak dijaloga. Fon Kramon je izrazila zabrinutost zbog "retorike srpske vlade i premijerke Ane Brnabić", za koju tvrdi da ne ostavlja utisak da postoji kooperativni odnos sa evropskim institucijama.

Komentari (0)

Srbija