Politika

SB UN raspravljao o izveštaju o Kosovu, Dačić: ZSO mora biti formirana odmah ili od dogovora neće biti ništa

Komentari

Autor: Euronews Srbija i agencije

27/04/2023

-

16:31

SB UN raspravljao o izveštaju o Kosovu, Dačić: ZSO mora biti formirana odmah ili od dogovora neće biti ništa
Savet bezbedosti UN - Copyright Tanjug AP/John Minchillo

veličina teksta

Aa Aa

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatrao je novi šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu i Metohiji (Unmik). Srbiju je predstavljao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji se danas sastao i sa  stalnom predstavnicom SAD pri UN Lindom Tomas-Grinfild. 

Dačić: Svesni smo da Priština namerno izbegava formiranje ZSO

Dačić je ocenio da izveštaj Unmika ne predstavlja osnovu na kojoj bi članice SB UN mogle stvoriti sliku o stanju na Kosovu i Metohiji.

"Na terenu vlada atmosfera straha i pritisaka prema Srbima i ostalim nealbancima. Neophodno je da se dosledno i u potpunosti sprovedu dogovori iz Briselskog sporazuma", rekao je Dačić pred ambasadorima članica Saveta bezbednosti.

Dačić se u govoru pred SB UN založio za to da se Briselski sporazumi što pre sprovedu i da se što pre formira ZSO jer je "to jedini mehanizam zaštite Srba na KiM".

Kako je podsetio Dačić u istoj ovoj istoj sali pre 10 godina održana je sednica SB posle potpisivanja Briselskog sporazuma gde je ocenjen kao istorijski važan dokument.

Prinstscreen YouTube/Tanjug News Agency official

 

"Svesni smo da ovu obavezu Priština namerno izbegava, a poražavajuće  je da razgovori na ovu temu počinju tek 2. maja. Sigurni smo, na osnovu do sada učinjenog, da Kurti nikada neće formirati ZSO jer njemu cilj nije uspeh dijaloga već da protera Srbije sa KiM, a formiranje ZSO je prvi uslov za dalji napredak u implemenataciji dogovora", rekao je Dačić.

On je dodao da će Srbija primeniti sve zakonite mere da bi zaštitila stanovništvo.

Podsetio je da je u Prištini je živelo više od 40.000 Srba a danas ih ima 100, navodeći da je Kosovo u prethodne dve decenije postalo gotovo etnički čista teritorija.

"Od 112 povrataka u polednjih šest meseci 60 su Srbi... Ovim tempom potrebni su vekovi da bi se svi vratili. Ovo je najmanji procenat povrataka u postkonflikne zone u celom svetu. Smatrate li da ovo pitanje ne treba da pominjete? Smatrate li da proterani zauvek treba da budu proterani?", upitao je Dačić.

Svedoci smo i da srpsko pravoslavno i duhovno nasleđe svojataju ili lažno predstavljaju kao vizantijsko ili ilirsko, upozorio je srpski ministar spoljnih poslova, ocenjući da je brisanje srpskog identiteta "evidentan cilj Prištine".

"Smo svi svesni posledica podrške jednostranom poglašavanju nezavisnosti Kosova koje je dovelo je do turbulencija u svim međunarodnim organizacijama... 15 godina posle, želim da vam jasno kažem da nema mogućnosti da Kosovo postane članica Ujedinjenih nacija", rekao je Dačić.

Zajednica srpskih opština mora biti formirana odmah ili od dogovora neće biti ništa, rekao je srpski ministar spoljnih poslova.

On je podsetio da je Srbima onemogućeno da glasaju na KiM, ukazao na - instrumentalizaciju predstavnika specijalnih jedinica i policije u potpirivanju međuetničkih tenzija i naveo da Albanci na Kosovu ne poštuju odluke svojih sudova o crkvenoj imovini, te da je poglavaru SPC Porfiriju zabranjen ulazak na KiM.

On je kazao da Srbija apele da se poštuje Povelja UN kontinuirano upućuje u prethodne 24 godine, ali sa jednom malom i značajnom razlikom - što je od strane moćne manjine navedena da veruje da je primer Kosova i Metohije takozvani sui generis.

"Kroz istoriju se pokazalo da ovakvi izuzeci prave presedane, a presedani itekako utiču na postojeća pravila i tumačenja normi međunarodnog prava. Očito je da postoje dvostruki standardi koji dovode do toga da se različito gleda na univerzalni princip poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta svake države članice UN. To izgleda ne važi za Srbiju", rekao je Dačić.

Zbog toga je, ističe on, njegova dužnost da pozove na doslednu primenu važeće Rezolucije Saveta bezbednosti 1244, koja, do dan danas nije dosledno i u potpunosti implementirana.

"Istovremeno, u skladu sa ovom rezolucijom, pozivamo na nesmanjeno prisustvo i delovanje UNMIK u neizmenjenom kapacitetu, punom obimu i predviđenom mandatu. Rezolucija 1244 kao vaš akt iz 1999. godine je i dalje na snazi. Ili je ukinite ili je poštujte. A ako je ne poštujete, onda UN više ne postoje", rekao je Dačić.

Zijade: Neophodno je smanjiti nivo nepoverenja i zapaljivu retoriku

Šefica Unmika a Karolin Zijade izjavila je danas da je potrebno da se lideri obe strane usredsrede na primene deklaracija koje su potvrđene na sastancima 27. februara u Briselu i 19. marta u Ohridu, kako bi se obezbedio pun potencijal razgovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Ona je, govoreći pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija rekla da će se situacija na KiM pogoršati ukoliko obe strane ne pokažu posvećenost svim mehanizmima koji su dogovoreni zarad normalizacije odnosa. Ona je pozvala strane uključene u pregovore da podignu nivo poverenja. Moraju se, dodala je, preduzeti koraci kako bi se obezbedilo da policija i pravosuđe budu potpuno izolovani od političkog uticaja.

"Postizanje napretka zahteva da se izgradi ponovo samopouzdanje među onima koji su počeli da pokazuju sumnju u ove odnose. Vođe treba da preduzmu odgovorne korake kako bi smanjili verovatnoću za dalje sukobe vezane za probleme koji su degradirali javno poverenje u proteklim mesecima i to obuhvata pitanja koja su dovela do povlačenja kosovskih Srba iz kosovskih institucija u novembru i one koje nastavljaju da polarizuju javno mnjenje tokom lokalnih izbora sprovedenih prošle nedelje", rekla je Zaide.

Istakla je da je jasna i kontinuirana komunikacija sa javnošću potrebna u vezi sa pitanjima koje utiču na njihove živote i ljudska prava.

"To su pitanja kao što je eksproprijacija imovine kao i mogućnost da se računa nepristrasne pravosudne institucije. Potrebno je uverenje kako bi se zamenilo osećanje nepoverenja i neizvesnosti , poverenjem s obe strane reke Ibar. Neophodno je smanjiti nivo nepoverenja i zapaljivu retoriku", rekla je predstavnica generalnog sekretara UN na Kosovu.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Zijade je najavila da bi korak unapred moglo predstavljati potpisivanje zajedničke deklaracije o nestalim osobama.

"Akcije i reakcije odvukli su Prištinu i Beograd dalje od zacrtanog puta... To je stvar koju lideri moraju da promene", rekla je Zijade.

Upozorila je frustraciju među građanima, nastalu zbog nesigurne budućnosti i navela da će UN stati na stranu onih koji žele svetliju i održivu budućnost.

Gervala: 90 odsto izveštaja netačno

Na početku svog obraćanja, kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala je tvrdila da joj "nije dozvoljeno" da govori na albanskm jeziku, što je stalni Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja Vasilij Nebenzja ocenio kao netačno. 

"Moram kao netačne da odbacim tvrdnje gospođe Gervale. Oni su prijavili da će da govore na engleskom jeziku", rekao je Nebenzja.

Gervala je izjavila da 90 odsto izveštaja koji je predstavljen pred Savetom bezbednosti "nije tačan", i optužila Srbiju za "blisku saradnju'' sa Rusijom.

''U izveštaju UMNIK-a berlinski proces pojavljuje se samo kao fusnota, iako je reč o najvažnijem procesu za čitav region'', rekla je Gervala. Ona je navela da je Kosovo u Berlinu potpisalo važne sporazume, uključujući međusobno priznavanje ličnih karti, kao i da su ih Priština, Severna Makedonija i Albanija već ratifikovale, ali da zemlje gde srpski predsednik Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić imaju uticaja, blokiraju taj proces.

"UNMIK je postao faktor destabilizacije u regionu i ovim izveštajem to dokazuje", rekla je Gervala Švarc.

Gervala je takođe izjavila da je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ''odgovoran za ratne zločine'' i da bi trebalo da se pojavi pred sudom za ratne zločine.

Predstavnik Velike Britanije: Podržavamo Rezoluciju 1244, ali situacija je neuporediva sa 1999. godinom

Politički koordinator Velike Britanije u Ujedinjenim nacijama Fergus Ekersli izjavio je da London i dalje podržava Rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, ali da je situacija na Kosovu i Metohiji neuporediva sa onom iz 1999. godine. On je, govoreći na sednici SB UN o situaciji na KiM, rekao da je sada trenutak da Savet razmotri nove okolnosti i delovanje UNMIK-a u skladu sa njima.

Britanski predstavnik je ukazao na "značajan napredak u odnosima Srbije i Kosova do kojeg je došlo uz posredstvo Evropske unije", a posebno je pohvalio dogovor koji su dve strane postigle u Briselu u februaru ove godine.

On je pozvao obe strane da se uzdrže od retorike i delovanja koji bi mogli da ugroze put ka normalizaciji odnosa, te da što pre formiraju Zajednicu srpskih opština.

Predstavnik SAD u UN rekao je da ta zemlja zajedno sa evropskim partnerima nastavlja sa čuvanjem demokratije, multietničkih društava i vladavine prava na Zapadnom Balkanu.

''To je kritično pitanje. Podržavamo dijalog Beograda i Prištine pod posredstvom EU, cenimo napore Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka pri posredovanju'', rekao je on i dodao da su Kosovo i Srbija napravili krucijalan korak potpisivanjem Briselskog sporazuma.

''Ohrabrujemo obe strane da primene obaveze i zaobiđu krize, putem dijaloga. Nadamo se da ćemo videti još ovakvog duha na narednom sastanku 2. maja'', rekao je on.

Američki predstavnik je istakao da je uspostavljanje Zajednice srpskih opština od strane prištinskih vlasti, na način koji se poklapa sa ustavom tzv. Kosova, ''kritično'' važan deo sprovođena dogovora.

I zamenica specijalnog predstavnika Francuske pri Ujedinjenim nacijama Natali Estival Brodhurst izjavila je da je formiranje Zajednice srpskih opština ključno za normalizaciju odnosa Srbije i tzv. Kosova. Ona je obe strane pozvala da momentalno, bez ikakvih rezervi, sprovedu sve što je dogovoreno sporazumom iz Ohrida, što uključuje formiranje Zajednice srpskih opština.
"To je ključni element sporazuma", rekla je ona.

Šta su rekli predstavnici Kine i Rusije?

Zamenik ambasadora Kine u UN, Geng Šuang, izjavio je da Kina pozdravlja sastanke na visokom nivou između Beograda i Prištine uz posredstvo Evropske unije, kao i da ta zemlja podržava međusobne dogovore, i da je potrebno da se oni implementiraju kako bi dijalog dobio na zamahu.

''Uspostavljanje Zajdenice srpskih opština je važan deo Briselskog sporazuma iz 2013, to je nešto na šta se Kosovo obavezalo i što bi trebalo da bude fokus sledećih sastanaka'', rekao je Geng na sednici Saveta bezbednosti UN.

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da je stav Moskve o Kosovu i Metohiji nepromenjen, kao i da Beograd i Priština treba da postignu dogovor na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244.

"Dogovor mora da bude u interesu Beograda i Srba i mora da ga podrži Savet bezbednosti UN", poručio je Nebenzja.

On je naveo da je situacija na KiM alarmantna i da je prethodnih meseci dovedena na ivicu novog sukoba.

"Priština, uz podršku zapadnih zemalja, nastavlja da pokušava da preuzme kontrolu nad teritorijama u kojima većinski žive Srbi", rekao je Nebenzja.

Ruski predstavnik pri UN je istakao da međunarodnu zajednicu ne brinu ljudska prava kada je reč o srpskom stanovništvu. Podsetio je da je od 1999. godine većina nealbanskog stanovništva na KiM bila primorana da ode iz svojih domova.

Guterešov izveštaj: Zapaljiva retorika, barikade i incidenti pojačavaju rizik od nasilja

Gutereš je, u izveštaju koji obuhvata aktivnosti Unmika i razvoj događaja od 16. septembra 2022. do 18. marta 2023. godine, pozdravio sporazum o mapi puta ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i aneks za njegovu implementaciju uz posredstvo Evropske unije.

On je u izveštaju ocenio da novi okvir dijaloga ima potencijal da unapredi proces ka postizanju dugoročnih rešenja.

Kako je naveo, kontinuirano konstruktivno angažovanje na sveobuhvatnoj implementaciji Sporazuma biće neophodno za izgradnju zajedničkih osnova, očuvanje stabilnosti i sprečavanje bilo kakvog ponovnog pojavljivanja napetosti i sukoba.

Tanjug/AP/Mary Altaffer

 

Istovremeno, on je rekao da podržava veće uključivanje žena, mladih i drugih aktera civilnog društva u procesima koji se odnose na normalizaciju odnosa.

"Konkretno, strane su se 'potpuno obavezale da će poštovati sve članove Sporazuma i sprovesti sve svoje obaveze ekspeditivno i u dobroj veri'. Ovo je utoliko kritičnije što su razvoji tokom perioda izveštaja doveli tenzije do nivoa krize, što je rezultiralo najzabrinjavajućim nazadovanjem od početka procesa dijaloga 2011. godine", naveo je Gutereš.

Kako ističe, pojačana i zapaljiva retorika na svim stranama, postavljanje barikada na putevima, višestruki bezbednosni incidenti i protesti na severu KiM, povećali su rizik od nasilja.

"Incidenti međuetničke prirode, pucnjave i povrede, uključujući među civilima i kosovskom policijom, kao i očigledno targetiranje novinara i međunarodnih bezbednosnih aktera, bili su posebno alarmantni. Sve strane bi trebale da budu uzdržane i da rade na tome da se svi sporovi rešavaju na miran način kroz dijalog, a ne eskalaciju i prelazak ivice", rekao je on.

"Napredak u dijalogu ključan za povratak Srba u institucije"

U izveštaju su detaljno opisana dešavanja iz novembra prošle godine, kada su Srbi napustili prištinske institucije, ali sve što se nakon toga dešavalo.

"Usred pojačanih tenzija na terenu, napredak u drugim hitnim pitanjima dijaloga je ograničen. Stodnevna mapa puta za sprovođenje energetskih sporazuma iz 2013. i 2015. između Beograda i Prištine istekla je 2. oktobra bez suštinskog napretka. Usledio je dodatni period konsultacija od 15 dana, a 18. oktobra, srpski dobavljač energije Elektrosever i Operator sistema, prenosa i tržišta Kosova (KOSTT) zaključili su tehničke sporazume, čime su izbegli oduzimanje dozvole za snabdevanje Elektroseveru, koju je izdala kosovska Regulatorna kancelarija. Međutim, preostali koraci uključeni u mapu puta tek treba da se implementiraju", navodi se u izveštaju.

Kako je naveo u izveštaju, dalji napredak u dijalogu Beograda i Prištine je od ključnog značaja za stvaranje uslova za povratak predstavnika kosovskih Srba u institucije na severu Kosova.

Gutereš je pozvao vlasti u Prištini da preduzmu sve potrebne korake i druge mere za izgradnju poverenja kako bi ublažili zabrinutost pogođenih nosilaca prava u vezi sa nedavnom eksproprijacijama imovine, što bi, kaže on, pomoglo da se obezbede transparentnost, pravilan postupak i pravi balans između punog poštovanja individualnih imovinskih prava i javnog interesa.

Kao "druga ključna dešavanja" u periodu od šest meseci, on navodi i izbor nove vlade Srbije, odluku Evropske komisije da sa 75 miliona evra, pomogne KiM u ublažavanju energetske krize, postizanje dogovora o viznoj liberalizaciji za Kosovo, podnošenje zahteva Prištine Češkoj za članstvo u Evropskoj uniji, što je izazvalo prigovore Beograda.

Incidenti i na crkvama

U izveštaju se spominje i ustoličenje patrijarha SPC Porfirija, odnosno odluka vlasti u Prištini da mu zabrane ulazak na KiM.

Gutereš, takođe, ističe da je od 16. septembra do 28. februara bilo 12 incidenata na srpskim pravoslavnim verskim objektima i grobljima, koji su uključivali oštećenje nadgrobnih spomenika na srpskim pravoslavnim grobljima u opštinama Klokot i Klina, krađe iz Srpske pravoslavne crkve u Gnjilanu i Istoku, kao i nered u manastiru Visoki Dečani.

"Nekoliko drugih incidenata doprinelo je povećanju tenzija među zajednicama tokom izveštajnog perioda. U oktobru je prijavljen niz odvojenih incidenata vezanih za krađu i paljenje kosovske, albanske i srpske zastave u raznim opštinama širom Kosova, uključujući i lokalni spomenik posvećen nestalim licima u selu Velika Hoča u Orahovcu. Nekoliko incidenata verbalnog i fizičkog zlostavljanja od strane pripadnika Kosovske policije jedinice za specijalne operacije prijavljene su na severu Kosova, uključujući i jednu od 14. novembra u kojoj je izvršni direktor nevladine organizacije sa sedištem u Sever Mitrovica prijavio da je verbalno i fizički napadnut u blizini Jarinja", navodi Gutereš u izveštaju.

"Bezbednosni vakuum"

On dodaje i da je povlačenje kosovskih Srba iz prištinskih institucija stvorilo bezbednosni vakuum na severu Kosova, ostavljajući kosovsku policiju da radi sa manje od sedam odsto svoje snage pre povlačenja u toj oblasti.

"Preostala 43 policajca, kosovska Albanca, nastavila su da obavljaju ograničene dužnosti u policijskim stanicama. Snage Kosova i Misija vladavine prava Evropske unije na Kosovu (EULEX) pojačale su svoje prisustvo na severu kako bi doprinele bezbednom i bezbednom okruženju", naveo je on.

U izveštaju on pozdravlja, između ostalog usvajanje zakona o prevenciji i zaštiti od nasilja u porodici, nasilja nad ženama i rodno zasnovanog nasilja, kao i napore da se izmeni Krivični zakonik.

Prethodna sednica Saveta bezbednosti UN o radu misije Unmik je održana u oktobru prošle godine.

Komentari (0)

Srbija