Politika

Vučić primio predstavnike Radne grupe Saveta EU - COELA

Komentari

Autor: Tanjug

27/04/2023

-

17:38

Vučić primio predstavnike Radne grupe Saveta EU - COELA
Vučić primio predstavnike Radne grupe Saveta EU - COELA - Copyright FoNet/Instagram predsednika Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je predstavnike Radne grupe Saveta EU za proširenje i države koje vode pregovore o pristupanju EU (COELA), sa kojima je razgovarao o reformskim procesima i nastavku evrointegracija, dijalogu Beograda i Prištine i ukupnim bilateralnim odnosima Srbije i EU.

Predsednik Vučić je poručio da je Srbija u potpunosti posvećena procesu evrointegracija, a da članstvo u EU ostaje strateško opredeljenje zemlje koja nastavlja realizaciju reformske agende u skladu sa svojom evropskom orijentacijom i nacionalnim interesima, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Vučić je ukazao na napredak koji je Srbija ostvarila na svom reformskom putu, pri čemu je najveći fokus stavljen na oblasti ekonomije i vladavine prava, što beleže i godišnji izveštaji Evropske komisije. 

On je izrazio nadu da će i zemlje članice prepoznati napore i rezultate Srbije i do kraja godine dati "zeleno svetlo" za otvaranje klastera 3, za koji je naša zemlja u potpunosti spremna.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine koji se vodi uz posredovanje EU, predsednik je istakao da je Srbija maksimalno posvećena normalizaciji odnosa i primeni dogovorenog, i pozvao predstavnike EU na pojačani angažman u cilju sprovođenja preuzetih obaveza druge strane.

U ime predsedavanja Švedske Radnim telom Saveta EU, Suzana Lisik je ponovila posvećenost EU perspektivi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji, podsetivši da je EU najveći investitor, donator i trgovinski partner Srbije. 

Države članice EU su podsetile koliko je važno da Srbija dalje ubrza i sprovodi reforme u osnovnim oblastima, kao što su vladavina prava i osnovna ljudska prava, nezavisnost i funkcionisanje pravosuđa, sloboda izražavanja, uključujući slobodu medija i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Države članice su ponovile i očekivanja EU da se Srbija kao zemlja partner i kandidat za pridruživanje EU uskladi sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući i restriktivne mere EU, kao ključni aspekt procesa integracije u EU i snažan izraz strateškog izbora partnera i mesta u zajednici vrednosti, navedeno je u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija