Politika

Brnabić i ministri odgovarali na pitanja poslanika u Skuštini

Komentari

Autor: Tanjug

27/04/2023

-

18:07

Brnabić i ministri odgovarali na pitanja poslanika u Skuštini
Brnabić i ministri odgovarali na pitanja poslanika u Skuštini - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić poručila je danas u Skupštini Srbije da se Elektrodistribucija neće prodavati, te da će ostati da bude isključivo u vlasništvu države.

"Nećemo prodavati ni privatizovati EPS. Želimo da ga učinimo jačim i boljim. EPS je naše nacionalno blago. Da, ići ćemo ka zelenoj tranzicji, ali ćemo to raditi postepeno kako bi se pobrinuli za svakog rudara, za svaku porodicu i za svakog zaposlenog u EPS-u upravo onako kako smo radili u poslednjih 10 godina", rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja šefa poslaničke grupe Zeleno-levi klub Radomira Lazovića.

Ona je dodala da je zahvaljujući politici vlasti da brine o svakom zaposlenom otvoreno, a ne zatvoreno 500.000 radnih mesta.

"Vaši koalicioni partneri ili željeni koalicioni partneri su zatvorili 500.000 radnih mesta. Vi biste nastavili tom putanjom. Mi smo otvorili 500.000 radnih mesta, brinućemo se o svakom rudaru i svakoj porodici, a EPS će biti još jači i ostaće da bude samo i isključivo u vlasništvu Srbije", poručila je Brnabić.

Ona je ocenila da je briga Zeleno levog kluba o radnim mestima demagogija.

"To je takva demagogija…E, mi ćemo što brže ugasiti termoelektrane na ugalj. Kažete mi se brinemo za rudare, a vi se ne brinete za rudare. Ne brine se Aleksandar Vučić koji je rekao neće moći tako? Da, i mi smo za zelenu tranziciju, bolju životnu sredinu i čistiji vazduh, ali neće moći tako, da ostavimo bez hleba i posla preko 20.000 porodica rudara", rekla je premijerka.

Tanjug/Rade Prelić

 

Brnabić je podsetila i da je predsednik Aleksandar Vučić rekao i da Srbija neće moći da se oslanja samo na uvoz električne energije i dodala da su predstavnici Zeleno levog kluba rekli da što brže treba da se ugase elektrane na ugalj.

"I sada se Vučić i mi ne brinemo za rudare, a vi se brinete za rudare", upitala je Brnabić.

Ona je rekla i da iz statuta EPS-a nije ukljonjen član o zabrani otuđenja imovine, jer takav član nije ni postojao.

Ko je "sklonio" inicijativu za zabranu iskopavanja litijuma?

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Aleksandar Martinović izjavio je da narodna inicijativa za zabranu iskopavanja litijuma, sa 38.000 potpisa građana, nije stigla u ministarstvo da se proveri validnost potpisa.

"Tu navodnu inicijativu niko nije video", rekao je Martinović na sednici Skupštine, odgovarajući na pitanje poslanika Radomira Lazovića.

Lazović je podsetio da je inicijativa predata na pisarnici Skupštine i da je neko "sklonio, da li bivši predsednik parlamenta Ivica Dačić ili sadašnji Slobodan Orlić".

Kako je rekao, zbog toga je podneta krivična prijava, kako bi nadležni organi utvrdili šta se sa njom desilo i gde su završile kutije sa potpisima.

Brnabić: Nismo ukinuli moratorijum, vežba sa NATO u interesu Srba sa KiM

Brnabić jerekla odgovarajući šefu poslaničke grupe Srpskog pokreta Dveri Bošku Obradoviću, da francusko-nemački predlog za rešavanje pitanja KiM nema veze sa priznavanjem Kosova, niti se, kaže, to negde pominje.

Obradović je pitao Brnabić šta misli o francusko-nemačkom sporazumu i, kako je rekao, "priznanju lažne države Kosovo" s obzirom da se, po njegovim rečima, Vlada nije izjasnila o tome. Obradović je takođe u Skupštini Srbije pitao i o uvođenju sankcija prema Rusiji, ali i o vojnoj vežbi sa NATO-om u junu.

Povodom predstojeće vojne vežbe, Brnabić je kazala da Srbija nije ukinula moratorijum na vojne vežbe sa drugim državama, ali je istakla da veruje da je vežba sa NATO u interesu našeg naroda i u interesu Srba na KiM.

Brnabić je odgovorila da nikakve veze francusko-nemački sporazum nema sa priznanjem Kosova, niti se to pominje, te mu poručila da pita svog koalicionog partnera predsednika NDSS Miloša Jovanovića šta on misli o tome, budući da se nije odrekao francuskog državljanstva.

"On (Jovanović) nije da naš narod bude u EU, ali jeste da on i njegova porodica budu u EU. Eto baš da vidimo šta on misli o sporazumu i zašto iz protesta ne vrati državljanstvo", rekla je Brnabić.

Miščević: Srbija za sedam godina dobija 1,4 milijarde iz IPA3 fondova

Ministarka za evropske integracije izjavila je danas da Srbija sada koristi treću generaciju instrumenata za pretpristupnu pomoć IPA3, a da joj je kao zemlji kandidatu za period od 2021. do 2027. godine, odobrena pomoć od 1,4 milijardi evra.

"To zahteva posebnu akreditaciju sistema, jer je potrebno imati dovoljan broj obučenih ljudi koji mogu da prođu vrlo oštre zahteve za potrebne akreditacije. Naš plan je da do kraja maja meseca organizujemo posetu revizora koji bi trebao da pogleda naš prvi izgled struktura za korišćenje IPA3, koja sada akcenat stavlja na direktno korišćenje", rekla je Mišćević u Skupštini Srbije odgovarajući na poslaničko pitanje. 

Ona je podsetila da je početkom decembra u Skupštini je ratifikovan okvirni sprorazum o finansijskom partnerstvu od 2021-2027. u ukupnom iznosu od 1,4 milijarde evra. 

Grujičić: Obnovićemo sva porodilišta u Srbiji

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas u parlamentu da će biti obnovljena sva porodilišta u Srbiji, kao i da će u Beogradu u drugoj polovini 2024. godine početi izgradnja novog porodilišta "Narodni front".

"U februaru sam imala sastanak sa predsednikom Vučićem, bio je prisutan i ministar Siniša Mali, i dobio direktno naređenje da se sva porodilišta u Srbiji moraju srediti", rekla je ministarka Grujičić.

Tanjug/Rade Prelić

 

Ona to rekla tokom rasprave u Skupštini Srbije na poslaničko pitanje lidera Dveri Boška Obradovića koji je pokazao sliku kako izgleda obrok porodilje i trudnice u Srbiji i pitao da li se tako bori protiv bele kuge i zaštoi se novac, na primer, od planirane izgradnje Nacionalnog stadiona ne preusmeri na izgradnju Nacionalnog centra za natalitet i obnovu porodilišta u zemlji.

"Već postoje odbrena sredstva za GAK Narodni front i u drugoj polovini sledeće godine počinje izgradnja nove bolnice Narodni front. Takođe, 900 miliona dinara je procenjeno i toliko je i odobreno da se renovira hitno GAK u Nišu", navela je ministarka.

Istakla je da će bukvalno sva porodilišta biti sređana u najskorijem mogućem vremenu, ali da treba imati u vidu da se moraju napraviti projekti i dobiti građevinske dozvole.

Vesić: Gradimo infrastrukturne projekte u celoj Srbiji, opozicija deli građane

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas u skupštini, u raspravi sa liderom Dveri Boškom Obradovićem, da opozicija pokušava da podeli građane Srbije i istakao da se novac iz budžeta ulaže u infrastrukturne projekte u celoj zemlji, i to mnogo više nego u Beogradu.

Obradović je prethodno pitao Vesića kakva je to matematika kada svi građani Srbije treba da daju 4,6 milijardi evra za izgradnju beogradskog metroa, iako bi se za 2,8 milijarde evra moglo izgraditi u 100 opština u Srbiji  500 kilometara novog asfalta u svakoj opštini.

"Pokušavate da delite građane Srbije na Beograđane i one koji to  nisu, to nije u redu da radite. Rekli ste da vlada plaća metro u Beogradu, to je tačno, ali je ta ista vlada, iz tog istog budžeta, radila i autoput Miloš Veliki do Čačka. Pa šta treba da kažu iz Zaječara, da nije trebalo da se radi autoput do Čačka", rekao je Vesić.

Komentari (0)

Srbija