Politika

Savetnik premijera: Pozicija Grčke se nije promenila

Komentari

Autor: Tanjug

29/04/2023

-

09:02

Savetnik premijera: Pozicija Grčke se nije promenila
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Savetnik premijera Grčke za nacionalnu bezbednost Tanos Dokos izjavio je da se pozicija Grčke nije promenila kada je reč o priznavanju samoproglašene nezavisnosti Kosova.

Dokos je na Osmom ekonomskom forumu u Delfima, odgovarajući na pitanje zašto je Grčka bila uzdržana prilikom glasanja o prijemu Kosova u Savet Evrope i da li će zbog toga biti napetosti u odnosima sa Srbijom, rekao da se "pozicija Grčke nije promenila", prenosi portal Capital.gr.

"Siguran sam da srpski prijatelji pamte da je Grčka podržavala Srbiju poslednjih 30 godina u veoma teškim vremenima za Beograd", rekao je Dokos.

Dodao je da je Grčka jedna od zemalja koja nije priznala nezavisnost Kosova iz više razloga, ali je istovremeno razvila veoma dobre odnose.

"Dve strane moraju da preduzmu korake, da ispune svoje obaveze", rekao je Dokos i naglasio da je Grčka spremna da, ako može, doprinese procesu normalizacije odnosa Prištine i Beograda.

Dodao je da je Grčka smatrala da će pristupanje Kosova Savetu Evrope biti od koristi i pomoći u pitanjima vladavine prava.

"Trudimo se da budemo što konstruktivniji, šaljemo poruke i jednoj i drugoj strani, a uveren sam da to Beograd neće pogrešno protumačiti“, rekao je Dokos.

Prema njegovim rečima, za Grčku je iz političkih, ekonomskih i geografskih razloga veoma važno da bude završen proces proširenja EU na Zapadni Balkan.

Komentari (0)

Srbija