Politika

Predstavnici opozicije zalepili na vrata zgrade REM-a tekst ostavki članova tog tela, rečeno im da pisarnica ne radi

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

10/05/2023

-

13:41

Predstavnici opozicije zalepili na vrata zgrade REM-a tekst ostavki članova tog tela, rečeno im da pisarnica ne radi
Euronews/Stefan Goranović - Copyright Euronews/Stefan Goranović

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici opozicionih stranaka okupili su se u 11.55 sati ispred zgrade REM-a, kako bi predali spreman tekst ostavki članova Saveta te institucije. Predstavnici stranke Zajedno, Stranke slobode i pravde, Demokratske stranke, Narodne stranke, Ne davimo Beograd, Pokreta slobodnih građana su na Trg Nikole Pašića ispred zgrade REM-a došli sa transparentom na kojem je pisalo "Srbija protiv nasilja".

Oni, međutim, nisu uspeli da predaju zahtev jer im je, kako su naveli, rečeno da ne radi pisarnica koja bi ovaj zatev trebalo da primi. Kako javlja reporer Euronews Srbija sa terena, oni su zbog toga odlučili da ovaj zahtev selotejpom zalepe na ulazna vrata ove institucije.

Naime, deo opozicije je ranije pripremio zahtev za smenu članova REM-a, zbog kako navode potpune pasivnosti, promocije mržnje, agresije i kriminala u sferi elektronskih medija. 

Kako su najavili, oni članovima Saveta REM predaju tekst ostavki "zbog odgovornosti, jer je medijska scena preplavljena nasiljem". To je jedan od zahteva koji je bio iznet na protestu održanom u ponedeljak. Novi protest "Da Srbija stane" najavljen je za petak u 18 časova.

"Naša javnost je decenijama preplavljena nasiljem i agresijom koja dolazi sa televizija sa nacionalnom frekvencijom. Mi ovde ne govorimo o nekom incidentu ili propustu, već o sistemskom neradu, da se na bilo koji način mešaju u svoj posao. Nije REM jedini odgovoran za stanje u našem društvu, ali je odgovoran za kontrolu elektronskih medija", rekao je Radomir Lazović, jedan od lidera pokreta Ne davimo Beograd.

On je ponovio i zahteve koji su pročitani na protestu “Srbija protiv nasilja”, da se zaustavi dalja promocija nasilja u medijima i javnom prostoru, da se ukinu pojedini štampani mediji i tabloidi, kao i da se oduzme nacionalna frekvencija medijima koji promovišu nasilje.

Među zahtevima su i smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina, kao i hitno sazivanje sednice  Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade Republike Srbije i bezbednosna situacija u zemlji.

Ukoliko ne dođe do ispunjenja tih zahteva do petka 12. maja, Lazović je za taj dan najavio novo okupljanje ispred Narodne skupštine. 

 

Komentari (0)

Srbija