Politika

Brnabić s članovima Radne grupe za bezbednost novinara: Tema od suštinske važnosti za budućnost naše zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

13/07/2021

-

18:50

Brnabić s članovima Radne grupe za bezbednost novinara: Tema od suštinske važnosti za budućnost naše zemlje
Radna grupa za bezbednost novinara - Copyright Vlada Republike Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Ana Brnabić i članovi Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara danas su razgovarali o dosadašnjim aktivnostima koje je Radna grupa sprovela, a koje su važne za unapređenje zaštite i bezbednosti novinara, kao i o daljem radu tog tela.


Predstavnik Republičkog javnog tužilaštva Branko Stamenković obavestio je učesnike sastanka da je u maju i junu nastavljen trend smanjenja broja prijavljenih slučajeva ugrožavanja bezbednosti novinara. U prilog tome naveo je da je tužilaštvo formiralo četiri predmeta u toku juna, dok su od početka godine zavedena 46 događaja u kojima je bila ugrožena bezbednost novinara, a od njih je rešeno 32,16 odsto slučajeva.

Stamenković je prisutne upoznao sa aktuelnom situacijom u predmetima ugrožavanja bezbednosti novinarke Jelene Zorić i novinara Milana Jovanovića, Daška Milinovića i Marka Vidojkovića.

SOS telefon kao podrška ugroženima

Član Radne grupe Veran Matić upoznao je prisutne sa iskustvima u realizaciji projekta sigurna linija - SOS telefon (0800 100 115) navodeći da više od 80 odsto poziva dolazi iz unutrašnjosti, da je bilo slučajeva poziva novinara iz zemalja okruženja, kao i da je bilo dosta poziva koji su se odnosili na slučajeve koji su se dogodili u nekom ranijem periodu.

Brnabić je ocenila da se SOS telefon pokazao kao izuzetno dobro rešenje i da je neophodno nastaviti podršku za dalji rad.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je prisutne obavestio da je formirana jedinstvena platforma za evidenciju napada na novinare. Dogovoreno je da se o platformi detaljno razgovara na sledećem sastanku.

Vlada Republike Srbije

 

Brnabić je navela da Vlada Srbije ostaje posvećena bezbednosti i zaštiti novinara jer je to tema koja je suštinski važna za budućnost naše zemlje.


Predstavnici UNS-a, ANEM-a i Sindikata novinara Srbije (SINOS) istakli su da je važno da se nastavi sa započetim aktivnostima, ali i da je neophodno da Radna grupa nastavi rad u formatu kako je počela, sa svim medijskim i novinarskim udruženjima koji su od početka uključeni u proces izrade Medijske strategije i radnih grupa.

Sastanku su prisustvovali partneri iz međunarodnih organizacija - Misije OEBS u Srbiji i Fondacije "Konrad Adenauer".

Komentari (0)

Srbija